Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko je v platební neschopnosti. Na splátky dluhů má, sankce mu to ale neumožní

Rusko je v platební neschopnosti. Na splátky dluhů má, sankce mu to ale neumožní

27.06.2022 8:40, aktualizováno: 27.6. 12:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Rusko se poprvé za více než 100 let ocitlo v platební neschopnosti. Stalo se tak poté, co v neděli večer Moskvě vypršela lhůta na zaplacení zhruba 100 milionů dolarů (asi 2,3 miliardy Kč) úroků ze zahraničních dluhopisů, informovala dnes agentura Bloomberg. Moskva peníze na zaplacení má, západní země jí ale kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu platbu nechtějí umožnit. Ruský ministr financí Anton Siluanov situaci označil za frašku. 

Termín splatnosti úroků byl před měsícem a v neděli večer skončila 30denní lhůta, kterou Rusko ještě mělo na vyrovnání závazků. Jde o běžnou praxi - jestliže dlužník nezaplatí podle stanovené dohody, začíná třicetidenní ochranná lhůta, kdy ještě může sjednat nápravu.

Rusko již uvedlo, že splatnou částku investorům odeslalo, finanční sankce uvalené na něj po invazi ale Moskvě znemožňují přístup k základní finanční infrastruktuře, aby mohla zahraničním věřitelům zaplatit podle zvyklostí.

Ruská měna zahájila týden mírným poklesem, který ale později smazala a začala růst. Vůči dolaru se tak dál drží blízko nejvyšších hodnot za sedm let. Trh vyhodnocuje informace, že někteří držitelé ruských dluhopisů nedostali platbu úroku.

Vývoj kurzu ruského rublu k americkému dolaru za posledních pět let:

10

Dolar se dopoledne v Moskvě prodával zhruba za 53,20 rublu, a vykazoval tak proti pátku pokles o 0,7 procenta. Euro stálo asi 56,10 rublu a vykazovalo pokles přibližně o dvě procenta. Na kurz rublu mají ale značný vliv administrativní opatření Kremlu zavedená po západních sankcích. Kurz tak podle analytiků neodráží reálnou hodnotu, kterou byl měl, pokud by rubl zůstal volně směnitelný.

Naposledy bylo Rusko v podobné situaci v roce 1918 za bolševické revoluce, kdy nový komunistický vůdce Vladimir Iljič Lenin odmítl zaplatit dluhy carského Ruska. Platební neschopnost Moskvy z roku 1998 se týkala jen závazků v místní měně.

Podle zdrojů Reuters jde tentokrát o úroky některým tchajwanským držitelům dluhopisů. Jeden bond se obchoduje v amerických dolarech a druhý v eurech, které bylo Rusko povinno zaplatit 27. května. Platby měly 30denní odkladnou lhůtu, která vypršela v neděli. Vzhledem k tomu, že v prospektu k dluhopisům není uveden přesný termín, právníci podle Reuters tvrdí, že Rusko může mít na vyplacení držitelů dluhopisů čas do konce následujícího pracovního dne, tedy dneška.

Ruská federace odmítla tvrzení, že se poprvé od bolševické revoluce před více než 100 lety ocitla v platební neschopnosti. Úroky, které měla zaplatit, držitelům dluhopisů odeslala, oznámil dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Pokud peníze nedorazily, jsou na vině sankce, které na Rusko uvalily západní země, dodal.

Zdroje: ČTK, Patria.cz

 
 
 

Čtěte více:

Blíží se platební neschopnost Ruska? Investory by čekalo mnoho sporů
07.06.2022 16:03
Pokud se Rusko vinou zahraničních sankcí ocitne v platební neschopnost...
JPMorgan a Goldman Sachs se dál straní ruského dluhu
14.06.2022 11:19
JPMorgan a Goldman Sachs nechtějí mít nic společného s ruským dluhem. ...
Evropa se podle šéfa IEA musí připravit na úplné přerušení dodávek ruského plynu
22.06.2022 16:40
Výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol vyz...
Putin podepsal dekret o obsluze zahraničního dluhu. Za splněný závazek vůči svým věřitelům bude Rusko považovat platbu v rublech
22.06.2022 17:26
Ruský prezident Vladimir Putin dnes podle agentury Interfax podepsal d...

Váš názor
  •  
    27.06.2022 21:33

    Hlavně Rusko žádné peníze NEMÁ. Válečné reparace, které dluží Ukrajině za způsobené škody dalece přesahují jeho rezervy. A nejen těch 300mld USD na západě. Ale i ty další.... Takže toto není žádná technická platební neschopnost. Prostě peníze ruský fašisti REÁLNĚ MORÁLNĚ žádné nemají !!!
    Josef Anděl
    • Re: Josef Anděl - sem je to spravne
      28.06.2022 21:24

      REALNE mate pravdu, nyni nemaji. Ale za desitky let pametnici postupne vymrou po meci ci po preslici a opet se jejich narod nadechne. Protoze to tak k preziti narodu byt musi a jinak to nejde! Prikladem necht je historie -> cesky narod si nejlepe vybavi menovou reformu 1953 a jak je dnes cesky narod bohaty a cinorody! Nebo devalvace zlateho standardu az nakonec jeho zhrouceni -> Francouzi, Britove, Nemci a VSECHNY OSTATNI narody byly OKRADENY za denniho svetla, bez ohledu na uzavrene mezinarodni dohody (opakovaně), presto jsou zbyle narody pod spolkem G6 bohate a cinorode a co je v rovině MORÁLNÍ neobvyklé, neustale jsou LOAJALNI na zivot a na smrt prave tomu jednomu z nich, ktery je okradl. MORALKA zrejme mezi STRENGHTS lidskych vlastnosti patrit nebude, kdyz se jedna o PŘEŽITÍ naroda...
      Mudr.c
  •  
    27.06.2022 12:36

    "...Ruský ministr financí Anton Siluanov situaci označil za frašku...". Lze prosím vysvětlit, jaký je účel sankcí tohoto druhu? Ptám se z upřímné touhy po pochopení. Jak takové omezení potrestá ruského "agresora"? A nepotrestá víc světové věřitele, kteří nedostanou své peníze? Očekává se, že věřitelé začnou vyvíjet tlak na Rusko, aby konflikt ukončilo? Nebo jde o to, že Rusko má ztratit důvěru potřebnou k dalším půjčkám? Jak by ji mohlo ztratit, když je známo, že mu kapacita splácet nechybí?
    Ullsperger
    • Hele já ti to polopaticky vysvětlím ??
      27.06.2022 14:53

      Hele když si byl jako ještě malej kluk a dělals kšefty s m@gorem, měls u něj prachy. Ten pak provedl velké svinstvo. Pak mu jeho fotr všechno sebral a on ti to nemohl vrátit. Tak si byl na něj naštvanej a už si s ním žádný kšefty nedělal. Asi takhle.
      oradapoisson
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data