Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Green Deal zatím nedokázal země EU nasměrovat k inovacím a proměnám ekonomiky, uvedl premiér Fiala

Green Deal zatím nedokázal země EU nasměrovat k inovacím a proměnám ekonomiky, uvedl premiér Fiala

26.09.2023 10:33
Autor: ČTK

Po čtyřech letech od vyhlášení nedokázala takzvaná Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal) podle premiéra Petra Fialy (ODS) nasměrovat země EU k inovacím a proměnám ekonomiky. Je třeba příležitosti využít, uvedl dnes na úvod konference o Zelené dohodě, udržitelnosti, energetice a dobrých příkladech v Česku, které se účastnila také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Zatímco cíle Zelené dohody se podle Fialy plní z hlediska změny odpovědného života a chování k životnímu prostředí, ambice v inovacích naplňovány nejsou. Pokud se to nepodaří zajistit, hrozí podle premiéra, že mnoho lidí bude plán dál odmítat.

"Green Deal rezonuje stále silněji a jeho obsah se zařadí ke klíčovým tématům," uvedl Fiala s tím, že v příštím roce bude zřejmě v řadě zemí důležitým tématem evropských voleb. Naplňování dohody je podle premiéra realitou a je třeba se snažit zajistit její ambice tak, aby se dosáhlo maximálních příležitostí. Zmínil také, že bez toho, že Evropa přesvědčí o potřebnosti změn i zbytek světa, část přijímaných opatření ji může poškozovat. Znamená to výzvu k adekvátní reakci.

Bez inovací podle Fialy Evropě hrozí, že bude brzo přispívat k cizí prosperitě. Název Starý kontinent by v globální ekonomice mohl nabýt nového významu, řekl. Reakce na vývoj musí být uměřená a promyšlená. Jako vzor pro spolupráci v Evropě, který vedl za českého předsednictví k dobrému výsledku, jmenoval reakci na energetickou krizi vyvolanou Ruskem v minulém roce. Z této "války" podle něj vzešla Evropa silnější.

Takzvaná Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal) je pro šéfku Evropské komise prioritou od jejího nástupu do funkce v roce 2019. Boj s klimatickými změnami tehdy označila za existenční otázku, která si žádá okamžité řešení. Dohoda se týká přechodu EU k obnovitelným zdrojům energií, jejímž základem je sada klimatických norem označovaná jako Fit for 55. Dalším krokem Evropské komise má být otevření diskuse o snížení emisí skleníkových plynů do roku 2040. Ten by měla EK představit v první polovině příštího roku. Podle Fialy je debata o cílech pro rok 2040 důležitá jako revize strategie. "Nemůžeme ignorovat nové výzvy a tento proces dobře uchopit," konstatoval.

V souvislosti s pozicí Česka v jednáních o evropské budoucnosti Fiala zmínil i aktuální kompromis v jednáních o podobě nové emisní normy Euro 7. Ministři Evropské unie zodpovědní za konkurenceschopnost dokument schválili v pondělí a český ministr dopravy Martin Kupka (ODS) vyjednaný kompromis označil za velký úspěch. Emisní limity pro osobní i nákladní auta už nejsou tak přísné jako v původním návrhu a rovněž se podařilo dojednat delší časový rámec zavedení normy.

K českým podnikatelům, kterým je konference určena, Fiala směřoval výzvu k zapojení se do strategických změn. Zmínil nedávno formulované ambice vlády podporovat rozvoj infrastruktury, jaderné energetiky, těžby a využívání lithia, čipů a trendů v informačních technologiích. Zmínil že mezi technologickými světovými giganty je evropských poskromnu a je třeba v tom přidat.

 

Čtěte více:

Rozbřesk: Koruna vyčkává na zítřejší ČNB. Maďarská centrální banka opět sníží jednodenní sazbu o 100bps a forint je ve střehu
26.09.2023 9:16
Maďarská centrální banka (MNB) se dnes opět vydá proti globálnímu tren...

Váš názor
  • Tož to je dobré!
    26.09.2023 17:34

    Ty inovace snad měli přinést ti co si ten klimatismus vymysleli ne?! Pokud to nedokáží, tak jsou asi hloupí. A je otázka, jak si někdo z vládnoucích korytářů mohl dovolit vystavit ohrožení života stovky milionů lidí v EU na základě blábolů hlupáků. Snad neočekávají, že to budou dělat lidí kteří v ničem problém nevidí, tak logicky neprodukují řešení.
    HenryFord
  •  
    26.09.2023 16:48

    Za obhajobu zeleného náboženství těžko Fiala získá víc než 20% na důvěryhodnosti od českých občanů. Zapomíná, že je premiérem Česka nikoli Evropy.
    kat
  •  
    26.09.2023 16:15

    Viděl jsem video, jak v amer. Senátním výboru grilovali republikáni klimatického fanatika velmi trefnými a logickými otázkami a ten tragikomik se kroutil, mlžil, vymlouval se, jak to jen šlo.
    Peté13
  •  
    26.09.2023 16:11

    Prosperující a globálně úspěšná ekonomika s Green Deal šíleností za zády je fata morgana. Totálně rozvrátit ekonomiku na základě VÍRY, že nulové emise skleníkových plynů ze všech lidských aktivit budou mít nějaký vliv na změny klimatu naší planety. To je na svěrací kazajku.
    Peté13
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data