Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zahraniční obchod v březnu: vysoká investiční poptávka v ČR a silný růst vývozu spotřebního zboží

Zahraniční obchod v březnu: vysoká investiční poptávka v ČR a silný růst vývozu spotřebního zboží

27.04.2004 9:25
Autor: 

komentář doplněn
Obchodní bilance dosáhla v březnu schodku 4,6 mld. Kč po únorovém přebytku 3,6 mld. Kč. Obrat v zahraničním obchodu se výrazně zvýšil. Vývoz meziročně vzrostl o 18,2 %, dovoz dokonce o 20,4 %. Oživení investiční aktivity v české ekonomice se promítá do obchodní bilance zvýšením dovozu strojů a dopravních prostředků. Příznivý vývoj poptávky v okolních středoevropských zemích a pozvolné zlepšování ekonomické situace v Německu zvyšují exportní možnosti domácích průmyslových výrobců.

Ve srovnání s loňským březnem se sice schodek prohloubil o tři miliardy korun, přesto jde o druhý nejpříznivější údaj od roku 1995. Nutno ovšem přiznat, že k tomu výrazným způsobem napomohl příznivý vývoj směnných relací. Pokud by se ceny vývozu a dovozu za poslední rok nezměnily, byl by schodek o další tři miliardy koruny vyšší.

Důvodem mírného prohloubení schodku obchodní bilance je kombinace oživení domácí investiční aktivity a vysoké dovozní náročnosti exportní produkce. Působení prvního faktoru je zřetelné ve zvýšení dovozu strojů a dopravních prostředků o 24 %. Růst objemu průmyslové produkce, jejího vývozu a nedostatek domácích surovinových zdrojů vedl ke zvýšení dovozu nerostných surovin, chemikálií a polotovarů. Podíváme-li se na průřezové průmyslové statistiky, zjistíme, že nejrychleji v současné době roste výroba kovů a kovodělných výrobků, produkce chemického, farmaceutického průmyslu, gumárenského a plastikářského průmyslu. Tomu odpovídá i vývoj dovozu surovin užívaných v těchto odvětvích. Dovoz neželezných kovů meziročně vzrostl o 56 %, dovoz železa a oceli o 44 %, dovoz plastických hmot o 35 % a dovoz chemikálií o 21 %.

Zvyšování vývozu je podporováno akcelerací hospodářského růstu v Polsku, Maďarsku a na Slovensku, kam směřuje 17 % českého vývozu. Meziročně se vývoz do těchto zemí zvýšil o 28 %. Mírné zlepšení situace na německém trhu stačilo ke zvýšení vývozu do Německa o 25 %. V případě vývozu do západoevropských zemí je možné, že kromě důchodového efektu růstu poptávky, může vývozu pomáhat také substituční efekt, tj. vytlačování domácí produkce a dovozu ze západoevropských zemí levnějším obdobně kvalitním dovozem ze střední Evropy, případně mimoevropských zemí. Vyšší poptávka v zahraničí se projevila především ve zvýšení vývozu průmyslového spotřebního zboží o 25 % a vývozu strojů a dopravních prostředků o 16 %.

Vzhledem k tomu, že již máme k dispozici údaje za celé 1. čtvrtletí je možné předběžně odhadnout dopad vývoje v zahraničním obchodu na hrubý domácí produkt. Vývoz se podle našich výpočtů reálně meziročně zvýšil o 9,3 %, dovoz o 11,0 %. Rychlejší růst dovozu indikuje negativní příspěvek k růstu HDP. Konkrétně by měl zahraniční obchod ubrat z meziroční změny HDP 2,1 procentního bodu. Ve 4. čtvrtletí loňského roku to bylo 2,6 procentního bodu.

Za celý letošní rok nadále očekáváme schodek obchodní bilance ve výši 65 mld. Kč.

David Marek, Patria Online


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data