Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ÚOHS zahájí řízení s distributory léčiv kvůli zastavení dodávek nemocnicím

ÚOHS zahájí řízení s distributory léčiv kvůli zastavení dodávek nemocnicím

27.02.2006 14:29
Autor: 

Následuje tisková zpráva ÚOHS:
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodl, že v průběhu tohoto týdne zahájí správní řízení se čtyřmi distributory léčiv. Důvodem je podezření z možné zakázané dohody. „Domníváme se, že mohlo dojít k zakázanému jednání ve shodě mezi čtyřmi největšími distributory léčiv v ČR,“ uvedl předseda ÚOHS Martin Pecina. Jedná se o společnostmi Alliance UniChem CZ, GEHE Pharma Praha, PHARMOS, PHOENIX Lékárenský velkoobchod, které jsou sdružené do asociace AVEL.

„Budeme chtít, aby nám tyto firmy vysvětlily, proč v jeden den došlo ke stejným krokům vůči třem nemocnicím, tedy k zastavení dodávek léků. Chci k tomu však zároveň říci, že v žádném případě nezpochybňujeme právo dodavatelů učinit takovéto kroky v případě, že jim za jejich výrobky není placeno. Tyto kroky ale nemohou být slaďovány mezi jednotlivými konkurenty. Náš postup by pochopitelně mohl mít kladný vliv na nemocnice, z dlouhodobého hlediska je samozřejmě nutné nejdříve uhradit dluhy a až poté se domáhat dodávek. Budeme především chtít, aby se situace napravila, na sankce v současné době nemyslíme,“ dodal předseda Martin Pecina.

Správní řízení bude zahájeno s komunitárním prvkem, protože význam uvedených společností, jejich obrat a podíl na trhu ukazuje na to, že pokud by zakázaná dohoda byla prokázána, šlo by o jednání s dopadem na obchod mezi členskými státy EU. Správní řízení bude zahájeno z vlastního podnětu. Jednoznačným impulsem bylo mediální vystoupení v době, kdy se distributoři sešli a shodně uvedli, že zastaví dodávky léků.


Váš názor
  • Měli podat návrh na konkurz,
    27.02.2006 17:38

    když se nemohli dlouhodobě dohodnout na úhradě svých pohledávek. Pokud by bylo něco pravdy na tom, že všechny 4 firmy, od stejného dne, stejným třem nemocnicím přestanou dodávat léky, a to s ohledem na to, že každý s každým má jiná salda pohl.a záv., jiné smlouvy a dohody, tak potom jde jednoznačně o likvidační záměr. Protože však návrh na konkurz tyto 4 firmy nepodaly, lze to hodnotit pozitivně : nechtěli likvidovat nemocnice, ale vládu. V horším případě se tyto 4 firmy nechaly vmanipulovat do honu na jednotlivce ve stylu "po grossovi rath". Tyto 4 firmy si dobře uvědomují, že potřebují nadále prodávat léky za GARANTOVANOU marži. Pokud je marže 32 nebo 29 pct, je to s ohledem na cenu peněz kolem 6 pct dosti solidní, a to obzvlášť za situace, pokud marže je několik let stejná, ale cena peněz oproti 3 rokům hodně usilovně klesla. Vidím však politickou souvislost, protože : 4 distributoři prodejem svým nedobytných pohledávek za jistou cenu jistému investorovi umožní zprivatizovat nemocnice. Distributoři to finančně ustojí, investor za méně než půlku nakoupí celou (nemocnici, protože jakmile po volbách projde modrá šance, nastane další epochální přesun majetků, po nevídaně hladkém schvalování zákonů po ose sněmovna-senát-prezident-ústavní soud)
    Honza Zatrpklý
    • Konečně rozumný názor
      28.02.2006 7:18

      Po několika tradičních stupidních nic neřešících výkřicích do tmy (viz. tři blekotalé níže) jste trošku nakoukl do tajů "našich" velkodistributorů. Jejich divadýlko se hraje ve skutečnosti takto: za pomoci všech prostředků dostat ve spolupráci s výrobcem "svůj" lék na seznam schválených léčiv, pak podobně ovlivnit všechny lékaře, kteří mohou lék předepsat - a je to v kapse, protože velkodistributoři jsou majetkově propojeni s výrobci léčiv a svou "marži", o kterou by se měli "rovně" (jak je to slovíčko u nás poslední dobou populární, že :-) dělit s "nebohými" lékarníky, ale ve skutečnosti jim ji téměř celou nechávají za to, že zboží odebírají právě od nich (což posloužilo již dříve k likvidaci menších na výrobcích léků nezávislých distributorů ...). Výrobce má na léku dostatečný zisk a "svého" převozníka (distributora), když je potřeba čas od času rád zadotuje (padž je i z čeho že :-). Tedy teatrální výstup jednoho z distributorů, že prý po něm chtěl úředník ministerstva zdravotnictví "všimné" je skutečně do nebe volající komedie, padž pokud to distributor "myslí upřímně" a původ všech jeho peněz, které kdy poslal dál, je "křišťálově čistý", tak by musel současně přiznat, co dělal dosud :-))) Zajímavé je také, že dosud pozdní platby nemocnic distributorům až tak nevadili (zřejmě je zisk na léčivech dostatečný, že :-) a najednou je tu toliko povyku. Není to snad náhodou tím, že si Rath na rozdíl od všech ostatních předchozích "systémových" reformátorů (a ze všech partají, že :-) dovolil píchnout do vosího hnízda seznamu schválených léčiv, draze přeplácených obvodních "soukromých" mastičkářů (kterých máme na počet obyvatel snad nekvíce na světě ...), výdajů nemocnic a marží lékarníků ? Zatím to bylo totiž tak, že po každé "systémové" reformě (ve skutečnosti však provedené politiky jen před TV kamerami) a pouštění žilou státní kase, následoval běhěm dvou let pád opět do hlubin dluhů a následoval další z řady výstupů politického kašpárka před TV kamerami a další z řady "posledních oddlužení" z našich daní. A tak to bylo dosud pořád dokolečka dokola překvapivě i ke spokojenosti "nespokojených" distributorů a lékárníků ...
      PaulC
      • Je smutné
        28.02.2006 9:50

        že někteří fanatičtí příznivci socanů se od svých bossů naučili tomu, že lidi s jiným názorem je třeba urazit a znemožnit a veřejnost manipulovat polopravdami. Takže vážený Paule, dovolím si komentovat tvůj příspěvek pouze fakty: není pravda, že distributoři jsou majetkově propojeni s výrobci (Pharmos je sdružením malých lékárníků, Phoenix je rodinná firma). Jejich výnosy jsou tvořeny marží v průměru kolem 4% a jsou tak závislí na obratu. Jako auditor jsem měl možnost nahlédnout do jejich výkazů, takže za tímto si stojím. Že Ti nevadí korupce na ministerstvu mě nepřekvapuje, je totiž standartní součástí socdem praktik. Doufám, že Pharmos má dostatečné důkazy, aby to prokázal. Pozdní platby distributorům vadily neustále (stejná akce co dva roky), což potvržuješ v další části. Podstatou našich příspěvků bylo to, že UOHS jedná pod nátlakem vlády, nebot právo na uhradu dodávek léků je nezpochybnitelné a ohánět se v tomto případě kartelovou dohodou je směšné.
        Vertis
        • Je to opravdu smutné ...
          28.02.2006 11:02

          Nevím, kdo je Vaším bossem (já žádného nemám) či zda takové bláboly vypouštíte zcela dobrovolně (dle Vás zřejmě fanaticky :-). Pojďme se podívat na sdružení malých lékárníků zvané PHARMOS, a.s. Je to akciovka, budiž - "malí" lékárníci se za ta léta asi zmohli na základní kapitál několika miliónů. Podívejme se, kdo figuruje v orgánech společnosti - předseda DR: Dr. Lorenz Näger, Mannheim, SRN. Ale, ale, copak je to za malého lékárníčka z pozad šumavských kopečků :-) Základní kapitál společnosti (dle Vás :-): "sdružení malých lékárníčků": 342 800 000,- Kč Slušné ... Takhle, kdyby hospodařilo např. sdružení zahrádkářů, to by bylo něco :-) Čili, nikdo z rozumných lidí nezpochybňuje pohledávky distributorů za nemocnicemi. Pokud jste ale alespoň trošku při smyslech, tak se nepřipojujte k trapnému divadýlku o "ubližovaných" distributorech a (dle Vás :-) "malých" lékárničcích. Výpis společnosti PHARMOS, a.s. si můžete ověřit např. na www.justice.cz
          PaulC
  • Konkurs
    27.02.2006 16:43

    Souhlasím s Frankem. I mě už napadlo, že když je paRathzit označil za gangstery, že by bylo nejlepší podat na tyto 3 nemocnice návrh na konkurs. A pak by mě zajímalo, jak by to vláda řešila, neboť úhrada velkodistribotorům by byla zcela jasným zvýhodňováním věřitele. A pak by byl konečně důvod zavřít všechny tři - Rath, Sobotka, Paroubek. Nezbývá než dále čekat......
    Vertis
  • Blbost ÚOHS nemá hranic...
    27.02.2006 15:30

    Pokud jsou vyšetřováni distributoři léčiv za jednotný postup proti neplatičům - stáním nemocnicím, pak v podání ČSSD je každý konkurz kartel a dlužníci se v tomto státě nemusí v podání ČSSD ničeho bát (to je marast). Divím se, že distributoři nepožádali rovnou o konkurz na dané státní nemocnice, když ministerstvo zdravotnictví s nimi takto jedná (obvinění za vydírání, kartel), když chtějí pouze vrátit dluhy, které jim patří a které ČSSD už 8 let neřeší!!!.
    Frank
    • ČSSD nebo ODS
      27.02.2006 15:52

      No on Pecina byl původně v ODS, takže je otázka, zda fakt kope jen za ČSSD...
      John
  • Ostuda...
    27.02.2006 15:05

    Doporučuji, ať pan Pecina zahájí ještě politické předvolební řízení se všemi, kdo chtějí, aby jim jejich odběratelé zaplatili včas, a tolik bylo dohodnuto. Tak bude volič ČSSD utvrzen v tom, že dluhy se nevrací, a nejlepší je žít na cizí úkor.
    Blekota
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.