Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vondra: Na privatizaci ČEZu nejsme připraveni, nesmíme vlézt do oprátky Gazpromu

Vondra: Na privatizaci ČEZu nejsme připraveni, nesmíme vlézt do oprátky Gazpromu

16.02.2007 9:47
Autor: 

Na privatizaci ČEZu ještě nejsme připraveni, řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. „Nemůžeme riskovat, aby naše energetika, tedy distribuce elektřiny a plynu, skončila třeba v rukou Gazpromu,“ řekl. Nebrání se tomu, umožnit ruskému kapitálu podílet se na naší ekonomice. „Měli bychom však vítat spíš soukromý kapitál, a ne kapitál ovládaný Kremlem,“ řekl Vondra.

Zároveň připustil, že by před privatizací ČEZu dal přednost prodeji Letiště Praha, případně čehokoli, co by do rozpočtu přineslo potřebných 30 miliard. Privatizace ČEZu musí být podle Vondry řešena zákonem, konkrétní postup však ještě promyšlený nemá.

(zdroj: HN)


Váš názor
  • Tak jsme to dopracovali
    20.02.2007 19:18

    Vzpomínám si, jak jsme v roce 1989 vyčítali komoušům, že nejsou a nebyli ve vládě odborníci. A dneska ? Všechna média citují výroky nějakého Vondry, jehož jediné životní zásluhy spočívaly v tom že za studené války podepsal chartu. O odbornosti se už pro jistotu vůbec nezmiňuji. K tak závažnému tématu jako jsou radary se fundovaně vyjadřuje nějaká paní, která vystřídala již několik spolu nesouvisejících politických funkcí, zpívala v televizi a u níž je na první pohled zřejmé, že ji vůbec nejde o věc, ale o koryto.
    Hugo
  • Plácání
    16.02.2007 16:56

    Nevím,proč o tom tady placáte,kdyby něco chtěli koupit,tak by si to nakupovali už dávno přes burzu.Vondra se jenom snaží sbírat plané body.
    Fofin
    • Plácání II
      19.02.2007 8:46

      Pokud není na trhu obchodován většinový podíl ve společnosti, tak si ji jaksi nekoupíte :-)
      PaulC
  • vondra
    16.02.2007 15:02

    musim s tim Vondrou souhlasit !!!! ma to v hlave srovnany !! narozdil od radoby chytrejch termitů !!!
    ppetr1
  • kdyby takové tresty byli u nás tak je tu liduprázdno
    16.02.2007 14:51

    ČÍNA PEKING K trestu smrti byl v Číně odsouzen podvodník, který vylákal 387 milionů dolarů od lidí, jimž slíbil nereálné šedesátiprocentní zisky z investic do chovu mravenců pro údajné využití k výrobě vína, čaje a léčebných nápojů. Wang Čen-tung prodával zájemcům balíček mravenců až za 1290 dolarů, přičemž jeho cena byla 500krát nižší. Více než 10 000 lidí se podle čínské televize nechalo s vidinou šedesátiprocentních zisků nachytat, než se případ stal v červnu 2005 předmětem vyšetřování. Jeden z investorů byl ztrátou financí tak zdrcen, že spáchal sebevraždu. Patnáct manažerů Wangovy společnosti bylo odsouzeno k trestům od pěti do deseti let vězení a k vysokým pokutám.
    Vojta
    • Hm, a co tam mate este dal?
      16.02.2007 22:41

      A co to ma spolecneho s privatizaci CEZu?
      Blekota
    • V Čechách by nikdo odsouzen nebyl!
      16.02.2007 17:30

      Tady by to bylo jen trošku neetické, ale beztresné. Právní morálka je v komunistické čínské mnohem vyšší než u nás.
      TN
      •  
        06.04.2007 14:23

        tak to je hustej vtip.... "právní morálka v číně je vyšší".... nechces si tam zaject koupit pravé Rolexy za 10 USD ? .-))
        bagus
  • PRO VŠECHNY
    16.02.2007 14:40

    UŽ ŽÁDNÍ FALEŠNÍ SOBI....JÁ BYCH PRODAL VŠECHNO A VŠEM BYCH DAL DEFINITIVU A BYLO BY PO PRDE..
    SOCAN
  • Zločiny proti národu
    16.02.2007 13:39

    Už se těším až přijde ke slovu nějaká normální vláda, která není nikomu zavázaná a začne odhalovat zločiny disidentů proti národu. Kdo s kým spolupracoval, co za to dostal a jak se zavázal. Myslím, že pan Vondra by měl co vysvětlovat
    SAMO
    • vlady or roku 89
      16.02.2007 13:55

      vsichni tihle lide jako p.Vondra,Havel atd... co jsou a nebo byli ve vlade od roku 1989 bych je za privatizaci a rozkradeni majetku obcanu ceske republiky poslal na dozivoti do vezeni. jejich system jak delat vladni rozpocet atd... by zvladnul i zak prvni tridy- prodat a utratit. Misto toho aby prosperujici podniky ponechali v ceskych rukach, prodaj hlavne to a vlastne uplne vsechno. Zisky tu nezustavaji a nedani se tu diky prazdninam atd....Stydim se za vladu a lidi ,kteri neustale hledaji velkeho bratra a nemaji vlastni nazor.Tihle lide se totiz dopustili vice zlocinu nez komunisti za 40 let!
      patrik
      • Tak co tady hledate?
        16.02.2007 14:26

        Kdyz mate takove nazory, doporucuji ke cteni www.halonoviny.cz, v lepsim pripade pravo.cz. Usetri Vam to spoustu rozcilovani!
        Josef
      • trošku to mate zamotane
        16.02.2007 14:23

        Trošku to mate zamotane, Kancelar prezidenta republiky nesestavuje statni rozpocet, ani neprivatizuje podniky. A ze Havel nebyl predsedou vlady byste mel vedet. Klausova particka skutecne darovala (ponechala) do te doby prosperujici podniky (CKD, Skoda Plzen, Poldovka,...) ceskym rukoum (Marousek, Soudek, Stehlik,...), jak to s nimi dopadlo netreba komentovat
        HonzaJ
        • pro Honzu
          16.02.2007 14:32

          Zatím se jenom prodává a stejně dluh roste . To jsem zvědav až nebude co prodat co bude s dluhem. Také si myslíš, že se zmenší?
          :-OO
          • nezmenší, ještě chvilku poroste
            16.02.2007 15:20

            Privatizace velkých firem do českých rukou většinou vedla ke krachu (nějak si teď nemůžu vzpomenout na ty, co nekrachly). Takže místo aby ty firmy vydělávaly a platily daně, tak naopak zvyšovaly dluh, protože stát sanoval banky, které jim půjčily. Ekonomika ale nyní stojí na zdravých základech (nově vybudované výrobní kapacity na zelené louce většinou zahr.investory). To je pozitivní. Teď dluh roste díky nadměrně štědré sociální politice. Stačí "pouze" reformovat soc. a zdrav. systém. Změna těch systémů ale bude drahá a bude na to potřeba nějaký polštář (hlavně privatizace ČEZu?), který jsme v minulosti projedli a pokryli jím krádeže a tunely.
            HonzaJ
            • Optimisto
              19.02.2007 9:26

              Mate ruzove bryle???Zahranicni firmy zde podnikaji jen proto,ze dostaly naprosto nestandartni a nadstandartni podminky.Veskere zisky tecou do zahranici.Pokud spocitate soukrome a statni dluhy na jednoho cloveka tak zjistite ze ti co neco vytvareji by museli pracovat vic jak rok zdarma.O urovni korupce neni ani treba hovorit.A jeste vas musim upozornit ze podminky za kterych podnikali cesti podnikatele byly asi 20 krat horsi nez jake ted maji vami opevovani zahranicni investori.
              vasek
              • Pesimisto
                19.02.2007 12:41

                Sice si nemyslim, ze investicni pobidky (nestandardni a nadstandardni podminky) byly rozhodujici pro prilakani zahr.firem, ale souhlas - hraly svoji dulezitou roli. Co to je "veskere zisky"? Zisky z investovaneho kapitalu? A kam by jinam mely tect, nez tomu kdo je investoval? CR ma ale take nemale zisky - financni (lidi co tam pracuji plati dane, SaZ pojisteni, usetri se na davkach, vyvozni orientace firem podporuje CZK, kazda nove vznikla vyroba vyvola dalsi indukovanou vyrobu,...) i nefinancni (prenos know-how, sireni slusne podnikatelske kultury) povahy.
                HonzaJ
    • Co tím máte na mysli?
      16.02.2007 13:49

      Jediné, co z článku plyne, je, že se Vondra nezavázal Gazpromu. Jinak z něj nelze vyčíst vůbec nic, co by podporovalo Vaše názory. Vondra má dost možná více rozumu a předvídavosti, než si Vy vůbec dokážete představit.
      Pavel
      • no nevim
        16.02.2007 14:25

        podle teto logiky se nemely privatizovat ani doly (co kdyz je ovladne Gazprom?), hute (co kdyz je ovladne nejaka jina ruska firma), telekomy (co kdyz je nakonec od Telefonicy koupi ruskej telekom), banky (co kdyz Komercku od Frantiku koupi Rusaci),...
        HonzaJ
        • Ano...
          16.02.2007 14:42

          mate do jiste miry pravdu. Slozite je jen najit tu spravnou miru. Rusove se nyni chovaji jinak nez pred lety.
          Pavel
          • Ke "správné míře" ...
            19.02.2007 11:09

            Když jsem byl kdysi dávno na vojně, tak jeden náš kolega velice rád holdoval alkoholu. Jmenoval se Míra. Když bylo možno vyrazit, svolával ostatní pěknou slovní hříčkou: "kdo půjde dnes pít s mírou ?" :-) HonzaJ to celkem pěkně rozebral, dá se to ještě zpřesnit a zjemnit tím, že ostatní (tím pádem i ruské firmy) mohou v zahraničních vlastnících u nás zprivatizovaných firem skupovat podíly, stát se jejich významnými dodavateli / odběrateli, stát se členy jejich řídících a kontrolních orgánů atd. atd.
            PaulC
          • to se snad chovame uplne vsichni
            16.02.2007 15:00

            s "terorismem v zadech"
            Obcan
  • Zaslepenost nekterych lidi nezna mezi
    16.02.2007 10:23

    Zda se, ze pan Vondra je stalym pohrobkem studene valky a zatimco sem porad zve americkou armadu a vojaky, coz s ruskymi vojsky nedelal ani Husak, tak naopak standardnim ekonomickym silam se brani zuby nehty. Proc by CEZ nekoupil Gazprom, kdyz da nejvic? Druha vec je, proc CEZ vubec prodavat... Tady jde totiz o to, ze pan Vondra za svoji politickou trafiku slibil jistym kruhum, ze na ne za hubicku prevede nas statni majetek... Co takhle to neskryvat a dat to treba rovnou zadarmo firme Westinghouse? ;-)
    politolog
    • Zaslepeny jste sam
      16.02.2007 11:38

      Nedohlednete dal nez na castku kterou dostanete za transakci. Zapominate ze energeticka politika je strategickeho vyznamu. Jestli je vam jedno, ze Putin potom nejen zavre kohouty ropy, ale i vypne jistice, tak me tedy ne.
      Jerry
      • :-)
        16.02.2007 12:05

        "Přestavba" Temelína ze "strategických" důvodů nás stála majlant, stavba se neúnosně prodražila, protáhla a výsledkem tohoto "strategického" rozhodnutí (stejných žvatlalů jako Vondra) jsou "dodávky" nekvalitního paliva od soudruhů z firmy Westinghouse, kvůli kterým bude Temelín letos polovinu roku mimo provoz ... A tak v našem Kocourkově ČEZ po nekonečných reklamacích podepíše na další období dodávku osvědčených palivových článků z Ruska kromě Dukovan i pro "přestavěný" Temelín (a to Vám pane kolego nevadí ? :-). A to do malérů s Temelínem nepočítám blokády hranic od Rakušáků (a k tomu navrch bláboly Kuchtové a Bursíka) ...
        PaulC
        • rusko a čez
          16.02.2007 12:26

          Osobně bych si přál aby čez ovládl nějakej ruskej jura.Já totiž velice sympatizuju s ruskem a mám vedený účet v jedné zahr.bance v rublech.
          mjr.Zeman
          • K (ne)prodeji ČEZu
            16.02.2007 12:33

            Osobně z případného prodeje ČEZu vidím jen jednorázový přájem do státní kasy, který dočasně zalepí pár děr. ČEZ je nyní vysoce ziskovou firmou. V současné době bych ho neprodával.
            PaulC
            • PRO VŠECHNY
              16.02.2007 14:38

              JÁ BYCH PRODAL VŠECHNO A VŠEM BYCH DAL DEFINITIVU A BYLO BY PO PRDE..
              SOCAN
  • Pan Vondra
    16.02.2007 10:20

    Pana Vondry si velice vážím, ale strategii v energetice ať přenechá těm, kteří tomu rozumí. Z jedné porevoluční euforie už máme i palivo od Westinghouse a nebýt kolegů od Moskvy, tak můžeme na jihu Čech a u Třebíče tak akorát foukat do vrtulek, protože ani tam toho větru moc není.
    • Naprosto presne !!!
      16.02.2007 15:15

      Jeste bych dodal, ze tato historie je jeste prilis mlada - dnes se teprve zaciname zajimat o estébáky, ale už skutečně začíná přihořívat. Jen je otázkou, zda nám to investigativní mediální profíci vypíchnou na titulní strany nebo to projde sloupkem názorů nebo ještě lépe pod kurzívou psaným nadpisem :-)
      Obcan
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m