Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: USA představily plán, jak zbavit banky špatných aktiv za až bilion USD

ČTK: USA představily plán, jak zbavit banky špatných aktiv za až bilion USD

23.03.2009 16:32
Autor: ČTK

Washington (ČTK) - Vláda Spojených států vynaloží na odkup špatných aktiv 75 až 100 miliard dolarů (až 1,96 bilionu Kč), a ty by s pomocí dalších peněz od soukromých investorů měly zbavit bankovní sektor "toxických" dluhů v sumě až bilion dolarů. Uvedl to americký ministr financí Timothy Geithner, který dnes představil podrobnosti plánu a způsoby, jak k realizaci tohoto plánu přitáhnout soukromý sektor.

Dnešní oznámení je opožděným druhým pokusem přesvědčit investory, že vláda Baracka Obamy má vážný zájem na osudu krizí zasaženého bankovního systému. První takové vystoupení ministra Geithnera z 10. února bylo pro investory pro svou vágnost velkým zklamáním a vyvolalo prudké poklesy na akciových trzích. Naopak v reakci na dnešní nový plán akcie bank prudce vzrostly a Dow Jonesův index amerického trhu zahájil vzestupem o téměř tři procenta.

"Odstranění toxických aktiv a stabilizace finančního sektoru je klíčem k řešení finanční krize...Důležité bude, aby plánu porozuměli a uvěřili lidé na finančních trzích. Vyznat se v návrzích Timothy Geithnera není totiž zcela triviální," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Podle něj by objem prostředků ve výši jednoho bilionu dolarů řešil podstatnou část problému. Hlavní komplikací ovšem podle Marka zůstává ocenění toxických aktiv.

Program má tři části a peníze na něj budou postupně uvolňovány přes účty americké centrální banky (Fed) a Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC). Půjde o zbytek peněz ze 700 miliard dolarů schválených loni ke stabilizaci finančního sektoru. Pomocí těchto peněz budou špatná aktiva, která zbyla bankám z krize amerického trhu hypoték, kupovat takzvaná veřejně-soukromá investiční partnerství. Znamená to, že v programu budou spolupracovat stát a soukromý sektor.

Geithner doufá, že plán pomůže stanovit ceny toxických hypotečních aktiv a zapojí do celé akce trh. Pro ministra je úspěch plánu klíčovou a možná poslední zkouškou, protože z Kongresu se již začaly ozývat výzvy k jeho rezignaci, zejména v souvislosti se skandálem kolem prémií manažerům pojišťovny AIG.

Veřejnost i zákonodárci se rozhořčují kvůli vysokým prémiím pro manažery AIG, která dostala obrovskou státní pomoc, a plány na záchranu bank jsou v USA stále neoblíbenější. Kontroverzní kroky vlády a kongresmanů, které mají již dohodnuté prémie eliminovat, však řadu investorů od partnerství s vládou odrazují, takže Geithner bude mít možná těžké získat do programu významnější hráče. Ministerstvo financí muselo slíbit, že soukromí partneři, kteří se na programu budou podílet, nebudou podrobeni drakonickému omezování manažerských platů.

Zájem o spoluúčast na programu již vyjádřily dvě významné skupiny peněžních fondů PIMCO a BlackRock. Ministerstvo zpočátku zaměstná pět investičních manažerů, později možná i více. Manažeři ale podle agentury Reuters budou muset prokázat, že jsou schopni ze soukromých zdrojů zajistit až 500 milionů dolarů. Ty pak využijí právě na odkupy aktiv.

Obamova administrativa zdůraznila, že problémy bankovního sektoru jsou tak závažné, že vláda je nemůže vyřešit sama. Geithner dnes označil účast soukromého sektoru za životně důležitou. "Aby tyto programy fungovaly, musejí být investoři připraveni převzít určitá rizika," řekl.


Váš názor
  • tam to bude regulerní podnikání
    23.03.2009 17:28

    přestože to bude vypadat špatně...tam si ale lidi tolik nezávidí a nekoukají do talíře
    Bo
  •  
    23.03.2009 16:51

    Tak to jsem zvědav jak se s tím Am. vyrovnají, u nás by to byl myslím si nalajnovaný tunel.
    Homo
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data