Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MF: O ČSA se uchází čtyři zájemci

MF: O ČSA se uchází čtyři zájemci

23.03.2009 17:21
Autor: Redakce, Patria.cz

O privatizaci 91,51 % akcií Českých aerolinií se ucházejí čtyři zájemci. Oznámilo to dnes ministerstvo financí s tím, že přihlášky do tendru do dnešní uzávěrky podalo konsorcium Unimex a Travel Service a dále firmy Odien AV III, Air France-KLM (7,25 EUR, 2,65%) a Darofan ze skupiny Aeroflot (73 EUR, 4,29%).

První kolo je kvalifikační. O výběru účastníků, kteří budou moci provést hloubkovou kontrolu společnosti a předložit závaznou nabídku, rozhodne na svém jednání vláda, která zváží, zda zájemce nepředstavuje bezpečnostní riziko a současně zda není přímo nebo nepřímo ovládán státními strukturami států, jejichž zahraniční a vnitřní politika představuje riziko pro bezpečnost ČR a je v rozporu s bezpečnostními zájmy České republiky. ČSA mohou podle vládních kriterií koupit pouze firmy, které mají alespoň 51 procent kapitálu ze zemí Evropské unie. Zájemci by také měli představit své plány o tom, jak dlouho chtějí udržet ČSA na pozici národního přepravce či uchovat leteckou přepravu osob jako hlavní činnost aerolinií.
Ve druhém kole bude jediným výběrovým kriteriem nabídnutá cena. Nový majitel by měl být znám do konce září.

"Já informaci o tom, kdo se přihlásil do tendru na ČSA nemám. V této chvíli mě ani nezajímá, protože to není ukončeno. Začne mě to zajímat v momentě, kdy budu hodnotit jako člen vlády jejich technickou, finanční, bezpečnostní a jinou způsobilost pro to, aby mohly vůbec postoupit do druhého kola," uvedl dnes podle ČTK premiér Mirek Topolánek.

Mezi uchazeči o ČSA byl asi nejvíce zmiňován ruský Aeroflot, někteří odborníci ale poukazovali na to, že by ruský národní dopravce mohl mít problémy s bezpečnostními kritérii výběru. "U všech zájemců o takový podnik dostáváme a dostaneme standardní informaci v režimu, který je k tomu příslušný," uvedl dnes premiér.

Aeroflot, ve kterém má podíl 51 procent ruská vláda, se tendru účastní prostřednictvím tuzemské stoprocentní dceřiné firmy Darofan a hledá společníka z ČR nebo zemí EU, aby splnil další kvalifikační kritérium.

Společnost Air France-KLM je po Aeroflotu dalším partnerem ČSA z aliance SkyTeam. Spojení s ČSA by Air France-KLM podle jejího vyjádření umožnilo posílit pozici ve střední a východní Evropě.

V konsorciu Unimex-TVS má 51 procent Unimex Group ovládaný podnikatelem Jiřím Šimáněm. Firma má zároveň podíl tuzemském charterovém leteckém dopravci Travel Service, kde spolu se zakladatelem Romanem Vikem ovládá třetinu akcií. Majoritu v Travel Service drží Icelandair Group. Travel Service je nejvýznamnějším charterovým dopravcem na českém trhu, kde působí 12 let. Kromě charterových letů provozuje od roku 2004 pravidelné nízkorozpočtové linky pod značkou Smart Wings.

Odien Group je mimo jiné od roku 2007 majitelem cestovní kanceláře Čedok. Společnosti majetkově propojené se skupinou Odien mají investice i v některých leteckých společnostech, jako například v Delta Air Lines či Northwest Airlines.

České aerolinie provozují 51 letounů, z toho 19 Airbusů na střední a dálkové lety, 20 Boeingů 737 na střední vzdálenosti a 12 turbovrtulových ATR. Loni měly zisk před zdaněním půl miliardy korun.

(Zdroj: MF, ČTK)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data