Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výsledky summitu G20: Bilionová injekce na boj proti globální krizi

Výsledky summitu G20: Bilionová injekce na boj proti globální krizi

02.04.2009 20:04
Autor: ČTK

Londýn (ČTK) - Největší ekonomiky světa dají na boj s ekonomickou krizí bilion dolarů (asi 20 bilionů korun). Dohodly se na tom na dnešním summitu zemí G20 v Londýně. Představitelé těchto států se rovněž shodli na reformě globálního finančního systému, přísnějším dohledu nad finančními trhy a na tvrdším postupu proti takzvaným daňovým rájům. Na výsledky summitu reagovaly světové akciové trhy prudkým růstem. Jednání v britské metropoli i dnes doprovázely demonstrace, ale menší než ve středu, kdy při nich zemřel jeden protestující.

Země G20 zvýší kapitál Mezinárodního měnového fondu (MMF) o 500 miliard dolarů. Bude tak mít k dispozici trojnásobek dosavadního objemu 250 miliard dolarů. Dalších asi 250 miliard dolarů je určeno na rozšíření programu zvláštních práv čerpání (SDR, Special Drawing Rights) v rámci MMF a zbývajících 250 miliard dolarů bude vyčleněno na podporu obchodu. Celkově by tak slíbený bilion dolarů měl připadnout měnovému fondu nebo organizacím ze skupiny Světové banky (SB).

Poskytnutí historicky největší podpory globální ekonomice oznámil na závěr vrcholné schůzky britský premiér Gordon Brown. Jejím cílem je podle něj zkrátit nynější recesi a zabránit dalšímu úbytku pracovních míst. "Je to komplexní soubor opatření, který poprvé přivede stínový bankovní systém, včetně hedgeových fondů, pod globální regulatorní rámec," zhodnotil jednání Brown.

"Výsledky summitu vytvoří prostředí, v němž se bude světová ekonomika pohybovat v následujících letech," uvedl český premiér Mirek Topolánek, který byl na schůzce jako představitel předsednické země EU. "Budou takové fiskální stimuly, jaké budou potřeba, aby se udržel pacient, tedy světová ekonomika, naživu, aby se umožnila další léčba," dodal Topolánek.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové je výsledek londýnské schůzky solidním kompromisem, pochvalně se vyjadřoval rovněž francouzský prezident Nicolas Sarkozy. "Od dohody z Bretton Woods svět používá anglosaský finanční model. Nechci jej kritizovat, má své výhody. Je ale jasné, že se dnes otočila další stránka," řekl Sarkozy.
Na schůzce se také dohodlo, že skupina G20 přijme společný postup v boji proti takzvaným daňovým rájům, zatímco hedgeové fondy budou muset podléhat regulaci. Součástí dohody je i odhodlání zbavit světové banky takzvaných toxických aktiv. Odměny a různé bonusy pro bankéře mají podléhat přísnějším kontrolám.

Účastníci summitu se rovněž shodli na obnovení jednání takzvaného katarského kola o liberalizaci světového obchodu. Podle nejmenovaného diplomata z Evropské unie se o to pokusí na příští schůzce nejvyspělejších zemí G8. Současné kolo začalo již v roce 2001 v katarské metropoli Dauhá a mělo být už dávno uzavřené. Dohodě ale brání především rozpory v zemědělské politice.

Na výsledky summitu okamžitě reagovaly akciové trhy. Index londýnské akciové burzy FTSE 100 zpevnil o 4,3 procenta na 4125 bodů, německý index DAX vzrostl o 6,1 procenta na 4382 bodů, zatímco index CAC 40 burzy v Paříži si připsal 5,4 procenta na 2992 bodů. Vzhůru se však ráno vydaly už burzy v Asii a odpoledne i Wall Street.

Dnešní protesty v Londýně byly o mnoho poklidnější než středeční; ve městě demonstrovalo jen několik skupinek lidí. Den před setkáním G20 se v centru metropole shromáždilo na 5000 nespokojenců, kteří protestovali proti současnému finančnímu řádu, poničili jednu banku a několikrát se střetli s policií. Jeden z účastníků, asi třicetiletý muž, přitom zemřel, patrně na selhání srdce. Policie do dneška zatkla 111 lidí, většinu z nich ve středu.


Váš názor
  • Nabýdka a poptávka
    02.04.2009 19:42

    A tak začneme vyrábět šmejdy,aby se situace už neopakovala.
    Osel
  • kdopak to asi zaplatí?
    02.04.2009 19:36

    Bilion sem bilion tam,hlavně,že nám nikdo nesahá na platy
    Osel
    •  
      02.04.2009 20:46

      zas to forum nenacita prispevky, tak pisu, aby se mi nacetly. jinak na tom samitu tezko muzem cekat, ze odhlasuji konec kapitalismu, abych taky neco napsal k tematu.
      Azb
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data