Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bruce Wasserstein

Bruce Wasserstein

19.10.2009 15:14
Autor: Petr Kováč

Když minulý týden zemřel v New Yorku Bruce Wasserstein, odešla z tohoto světa jedna z legendárních postav investičního bankovnictví. Zemřel uprostřed světa, který zjevně miloval. Jeho kariéra se skládá z více než 1000 transakcí, při kterých změnily majitele firmy v hodnotě více než 250 miliard dolarů. Tato čísla jsou těžko představitelná a rozhodně nevystihují celý barvitý charakter Bruce Wassersteina. V pátek 16. října měl být jedním z řečníků na konferenci o fúzích a akvizicích v anglickém Cambridgi, a to ne jako nějaký pamětník, ale jako jeden z nejaktivnějších poradců pro oblast M&A – neboli jako CEO banky Lazard, což byla jeho současná pozice ve světě investičního bankovnictví. Nabídku stát se CEO této starobylé investiční banky (založena byla v roce 1848) využil v roce 2001, kdy už měl za sebou naprosto hvězdnou kariéru a kdy už mohl spokojeně uvažovat o odchodu do důchodu. Bruce Wasserstein však místo toho pěkně šlápl do pedálů a vrátil bance Lazard dávno ztracenou slávu. Razantně změnil (především vlastnickou) strukturu firmy, přetáhl od konkurence nejschopnější investiční bankéře a dovedl banku v roce 2005 k IPO. Uplatnil tak znovu svůj kreativní a agresivní přístup, který ho tak proslavil jako poradce při nesčetných transakcích. Pochopil na začátku 21. století potřebu nezávislého finančního poradenství bez potenciálního konfliktu zájmů vyplývající z vlastních investic a obnovil na této bázi lukrativní business banky Lazard. Vyhnul se tak drtivému dopadu finanční krize, která smetla či oslabila velkou část jejích konkurentů.

Svoji kariéru začal v právnické firmě Cravath, Swaine & Moore. Brzy se však přesunul ještě blíže světu M&A a začal pracovat ve firmě First Boston (nyní součástí CSFB) a následně ve vlastní firmě Wasserstein Perella & Co.

Bylo by neodpustitelné, pokud bychom nejmenovali alespoň několik ikonických transakcí, na kterých se Bruce Wasserstein podílel. Na jednom z předních míst je určitě převzetí RJR Nabisco, kde byl Bruce Wasserstein poradcem společnosti Kohlberg Kravis Roberts. Mezi dalšími je možné jmenovat akvizici CONOCO společností Du Pont. V roce 1981, kdy byl poradcem na této transakci, naprosto jednoznačně potvrdil svoji pozici brilantního taktika, když vymanévroval z transakce silné soupeře jako byl Mobil nebo Seagram. A do top trojky se jistě vejde i spojení Time a Warner Bros v roce 1990.

Bruce Wasserstein se neobával žádné kontroverze a šel velice promyšleně a nekompromisně za svými cíli. Nejen, že se nebál vyjadřovat velice přímě, ale neváhal například svého bývalého klienta TimeWarner napadnout v rámci nepřátelského převzetí, kdy pomáhal aktivistickému investorovi Carlovi Icahn.

Není možné však zapomenout i na další oblast zájmu Bruce Wassesteina. Jednalo se o média. V rámci svých vlastních investičních aktivit nakoupil několik titulů jako například New York magazíne (2003) nebo American Lawyer (1997 a následně prodal v roce 2007) a těsně před svou smrtí se ucházel i o Businessweek. Jeho vášeň pro média byla dlouhotrvající (již při svých studiích na universitě byl velice aktivní ve školních novinách, ale i veskrze úspěšný). Se všemi investicemi v této oblasti aktivně pracoval a u všech způsobil skutečně pozitivní změny. Zajímal se velice o kvalitu obsahu, aniž však ovlivňoval práci novinářů.

Jeho silná a barvitá osobnost bude rozhodně chybět i v této oblasti a nejen ve společnostech, které ovládal.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data