Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
CEO Tuzman (KIT digital): Přes krizi rosteme o 65% a více; ve SPADu zřejmě do konce týdne

CEO Tuzman (KIT digital): Přes krizi rosteme o 65% a více; ve SPADu zřejmě do konce týdne

25.01.2010 15:56
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Slavnostního uvedení se dnes při zahájení obchodování na pražské burze dočkaly akcie společnosti KIT digital. Emise KITD, která je duálním listingem akcií obchodovaných na americkém trhu Nasdaq , hned v úvodu posílila na 210 Kč/akcie oproti pátečnímu závěru v USA v přepočtu na 193,5 Kč/akcie. Aktuálně se cena pohybuje na 215 korunách za akcii. Intradenní růst však dosahoval i 11,5 %, když se akcie obchodovaly přes 220 korun. „Proces zařazení akcií do SPADu pražské burzy je nyní v rukou jejího kotačního výboru a my očekáváme, že by se tak mohlo stát do konce tohoto týdne, nejspíše ve čtvrtek,“ uvedl v online rozhovoru pro server Patria Online výkonný ředitel KIT digital Kaleil Isaza Tuzman. Vstup společnosti KIT Digital na BCPP se uskutečnil v rekordním čase. "Poprvé jsme se o jejich úmyslu dozvěděli 29. prosince 2009, ještě ten večer proběhl konferenční hovor s ČNB. Ta prokázala velkou časovou flexibilitu. Necelý měsíc je opravdu neuvěřitelně krátká doba. Myslím, že v rámci střední a východní Evropy se jedná o rekord," řekl šéf pražské burzy Petr Koblic.

KIT digital v komentáři k očekávaným výsledkům za 4Q09 i v online rozhovoru pro Patria Online představila ambiciózní růstové plány. „Naše růstová očekávání pro region CEE i český trh jsou v souladu s naším globálním očekáváním v roce 2010, a to je 50 a více procent, na úrovni tržeb růst na 75 milionů dolarů z 47 milionů loni. Bavíme se o organickém růstu, bez vlivu dalších akvizic,“ uvedl Tuzman. V rozhovoru CEO rozvedl i důvod pro účetní setrvávání společnosti v negativním výsledku na úrovni čistého zisku. „KIT generuje pozitivní cash flow nepřetržitě od listopadu 2008, odkdy také plynule roste naše provozní cash-flow marže (aktuálně 15 %). Důvodem vykazování účetní ztráty je způsob vykazování výsledků dle standardů US GAAP ASC 815-40 a konkrétně způsob vykazování warrantů na q/q bázi. Je to velmi problematické pravidlo, které je terčem kritiky mnoha amerických společností a jeden z důvodů, proč usilujeme o zpětné vykoupení těchto warrantů. Bez tohoto vlivu budeme moci vykázat i na účetní bázi pozitivní výsledek, tedy zisk na akcii. Znovu pro vyloučení pochybností opakuji, že generujeme pozitivní provozní cash flow,“ uvedl Tuzman.

Od prvního čtvrtletí roku 2008, kdy se do čela firmy postavil nový management, podle Tuzmana firma obrátila provozní EBITDA ztrátu na úrovni 2,4 milionu USD/měsíc do kladného růstu provozní EBITDA 1 milion USD/měsíc a tržby za stejnou dobu vyrostly z 800 tisíc dolarů měsíčně do přibližně 5,5 milionů USD/měsíc. I to je podle Tuzmana důvodem, proč „Amerika pozitivně přijala příběh KIT digital“ a nabídka akcií v USA byla několikanásobně přeupsána, což následně bylo jedním z faktorů vedoucích k rozhodnutí v tomto momentě ustoupit od nové evropské emise. Výhled cash-flow na provozní úrovni je podle Tuzmana posazen v roce 2010 na 13 milionů dolarů s celoroční marží na úrovni 17,5 % (z aktuálních cca 15 % a cca 10 % za rok 2009). „Z růstových faktorů, které stojí za našimi očekáváními, je to zejména potenciál rozšíření prodejů platformy ‚VX one‘ či IP TV systémy, z geografického hlediska jsou pro nás nejrůstovější Spojené státy a země BRIC,“ řekl Kaleil Isaza Tuzman v online rozhovoru pro Patria.cz.

Na pražskou burzu KIT digital podle výkonného ředitele vstupuje jako firma s aktivitami ve 40 zemích světa, s 65% klientely v Evropě, 15 % v Americe a zbývajícími 20 % v zemích EMEA a Asie. Investorům KIT digital podle Tuzmana nabízí zázemí firmy silně etablované v segmentu IP videa s ročním růstem v rozmezí 50-100 %, což podle CEO dokazuje růst firmy v uplynulých dvou letech průměrně o 65 procent a to v podmínkách celosvětové recese. Vyzdvihl rovněž přímou zainteresovanost (investice) managementu do společnosti v rozsahu 13,5 milionu dolarů. „V rámci trhu Nasdaq budete těžko hledat jiný management, který by měl nakoupen tak značný podíl kmenových akcií vlastní firmy, jako v našem případě,“ uvedl Tuzman.

KIT digital před přemístěním jedné z centrál do Prahy řídil své aktivity z Dubaje. Vzhledem ke znalosti tamního prostředí se otázka online rozhovoru stočila o na dubajskou krizi, která vypukla na přelomu listopadu a prosince loňského roku kolem Dubai World. „Takzvaná dubajská krize byla nafouknuta médii. V podstatě šlo o bublinu na nemovitostním trhu ve své tradiční podobě a podkladová aktiva se v mnoha případech týkala Manhattanu, Londýna, Paříže atd., jednoduše proto, že Nakheel a další jsou přítomni svými aktivy na většině hlavních trhů,“ říká Tuzman. „Co se skutečně stalo bylo to, že vláda Abu Dhabi přislíbila divizi Nakheel svoji finanční podporu, avšak tu odvolala a dubajská vláda v tu chvíli zůstala bez jakéhokoli ‚PR plánu‘. Emirát Abu Dhabi však sehrál vzápětí významnou roli při převzetí části aktiv Nakheel a koupil Burj Dubai a další klíčová aktiva. Zajímavý příběh,“ popisuje CEO. „Z pohledu KIT digital se situace jakkoli nedotýká našeho podnikání. V Emirátech realizujeme přibližně 2 procenta našeho byznysu a jde o sektor, který velmi výrazně roste,“ uzavírá Tuzman.


Váš názor
  • Jak je možné
    26.01.2010 13:15

    Že akcie od prvotního uvedení na trh v minulosti spadly na zlomek ceny.Tehdy se taky tvrdilo investorům něco o skvělé KIT?
    ?
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university