Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínská ekonomika zrychlila v 1. čtvrtletí růst na 11,9 %

Čínská ekonomika zrychlila v 1. čtvrtletí růst na 11,9 %

15.04.2010 9:11
Autor: ČTK

Peking (ČTK) - Čínská ekonomika rostla v prvním čtvrtletí překvapivě rychlým tempem 11,9 procenta, nejrychleji od roku 2007. Hrubý domácí produkt zrychlil expanzi z meziročního tempa 10,7 procenta v předešlém čtvrtletí a proti prvním třem měsícům loňského roku byl jeho růst téměř dvojnásobný. Dnešní údaje čínského statistického úřadu naznačují, že Peking má prostor k tomu, aby umožnil zhodnocení měny, jak to po něm požadují Spojené státy a další.

Ekonomové dotázaní agenturou Reuters odhadovali růst HDP v průměru na 11,5 procenta. Síla růstu byla poněkud zkreslena nízkou srovnávací základnou prvních tří měsíců loňského roku, kdy ve světě vrcholila ekonomická recese a čínský HDP kvůli ní zpomalil až na 6,2 procenta, minimum za dobu sledování těchto údajů.
Čína by již mohla předstihnout co do velikosti ekonomiky zatím druhé Japonsko. Hodnota čínského HDP loni činila 4,9 bilionu dolarů proti japonským 5,1 bilionu USD. Japonsko zatím údaje za první čtvrtletí nezveřejnilo. Čína letos podle ekonomů poroste o zhruba deset procent, což ji už bezpečně dostane před Japonsko a za zatím neohrozitelné Spojené státy.

Ekonomové označují dnešní údaje za nepopiratelně silné. Podle nich umožňují Pekingu přitvrdit měnovou politiku jak zvýšením úrokových sazeb, tak otevřením dveří ke zhodnocení čínské měny, která zůstává od finanční krize v roce 2008 k nelibosti Spojených států pevně svázána s kurzem dolaru. Bez zpřísnění politiky a odbourání zbylých vládních stimulačních opatření by podle analytiků mohl přijít růst inflace a přehřátí ekonomiky.
"Jestliže nedochází k dramatickému propadu vnější poptávky, je důležité, aby vláda přistoupila k přitvrzení (měnové) politiky rozhodněji než dosud, aby zabránila přehřívání," uvedli ekonomové banky Goldman Sachs (184,92 USD, 3,16%) Yu Son a Helen Qiao. Centrální banka zatím letos dvakrát zvýšila povinné minimální rezervy bank z vkladů a také z bankovního systému odčerpávala hotovost. Hlavní úrokovou sazbu však i po prudkém loňském oživení ekonomiky z útlumu ponechává zatím beze změny.

Inflace v Číně je podle dalších dnešních údajů zatím pod kontrolou. Za celé první čtvrtletí se spotřebitelské ceny zvýšily meziročně o 2,2 procenta a v samotném březnu inflace klesla na 2,4 procenta z únorových 2,7 procenta. Inflace tak zůstává pod vládní cílovou úrovní tří procent a podle ekonomů této hranice dosáhne zřejmě v červnu.

Analytici poukazují na to, že díky silné ekonomice si už Čína může dovolit zhodnocení jüanu, aniž by ztráty v exportu měly závažnější dopad na ekonomický růst. Američtí politici na Peking tlačí, aby něco dělal s pevným kurzem, který zvýhodňuje čínský export, čínští představitelé s čele s prezidentem Chu Ťin-tchaem však odmítají nátlak a říkají, že Čína půjde svým vlastním tempem. Analytici předpokládají, že Čína umožní jüanu růst během tohoto roku. Dohady o uvolnění kurzového režimu se zintenzivnily zejména po středeční revalvaci singapurského dolaru.

Glenn Maguire z hongkongské pobočky Société Générale (45,83 EUR, -0,30%) pokládá dnešní údaje za potvrzení názoru, že revalvace jüanu a rozšíření jeho kurzového rozpětí již jsou na spadnutí, protože lepší alternativu měnová politika nyní nemá. Vzhledem k nízké inflaci totiž zatím nehrozí, že by Peking musel zvyšovat úroky a úvěrové náklady. "Nenaznačuje to (údaje o inflaci), že ekonomika se už přehřívá. Do popředí se tak dostává opět debata o jüanu, jehož se zřejmě bude týkat další krok měnové politiky," řekl.

Na silnou ekonomiku ukazují také další statistické údaje. Maloobchodní tržby v Číně v březnu meziročně rostly o 18 procent a průmyslová výroba se zvýšila o 18,1 procenta. Investice do fixního kapitálu vyskočily o 26,4 procenta.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university