Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo neupsalo plánovaný objem 30letých dluhopisů; výnos v české aukci splatnosti 2019 rekordně nízký

Německo neupsalo plánovaný objem 30letých dluhopisů; výnos v české aukci splatnosti 2019 rekordně nízký

21.07.2010 17:56
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Německo dnes potřetí v letošním roce zažilo neúspěšnou aukci dluhopisů s dlouhou splatností. V dnešní aukci 30letých německých státních bundů bylo upsáno 3,764 miliardy eur proti plánovaným 4 miliardám eur. Investory neuspokojuje nízký 3,25% kupón německých dluhových papírů, které svou kvalitou slouží jako benchmark pro zbytek Evropy. Právě z této pozice jejich výnosy klesají relativně vůči emitovanému dluhu dalších zemí. „Pouze to ilustruje nezájem trhů o dlouhodobé německé papíry s takto stlačenými výnosy,“ uvedl Peter Chatwell, stratég Credit Agricole. „Technicky je to nepokrytá aukce,“ konstatovala UniCredit.

Na pořadu dne byla také portugalská aukce jednoletých poukázek, kterou se podařilo upsat v objemu 1,253 miliardy eur, avšak za cenu více než dvojnásobného výnosu proti předchozí aukci stejné splatnosti. Aukci velmi pravděpodobně ovlivnil předchozí downgrade ratingu země od agentury Moody’s. Za roční dluh Portugalsko zaplatí 2,452 % proti březnovým 1,036 %, poptávka v aukci kryla nabídnutý objem pouze z 1,3násobku proti 3,2násobku v březnové aukci.

Silnou emisi dnes vydala Česká republika. V aukci státních dluhopisů se splatností v roce 2019 bylo upsáno 8,12 miliardy korun proti plánovaným 6,8 mld. Kč při poptávce v aukci na hranici 22 miliard korun (bid to cover 2,71). Výnos v aukci dosáhl 3,818 procenta a je nižší proti předchozí aukci se 4,04 % a vůbec nejnižší od prvního uvedení papíru na trhy.

Dluhopis 2019 je referenční pro očekávaný výnos cílovaný ke konci roku bankami. Raiffeisen dnes snížila svůj předchozí výhled hovořící do konce roku 2010 o růstu výnosu na 4,6 % a nyní očekává 4,4 procenta. „Plán rozpočtových úspor nové vlády zvyšuje pravděpodobnost fiskální konsolidace a budoucího zvýšení ratingu země,“ uvedla Raiffeisen. „Stále očekáváme růst sazeb s tím, jak do konce roku MF ČR plánuje umístit většinovou část letošního objemu dluhopisů, ale část důvodů k růstu výnosů ubyla,“ dodala RB. Komerční banka podle výhledu poskytnutého v červnu očekává do konce roku růst výnosu ke 4,5 procenta, Erste Bank pak k úrovni 4,25 procenta.

Podle zprávy z úvodu týdne MF ČR nevyloučilo, že mezi tuzemskými vládními dluhopisy by mohla být realizována emise denominovaná v amerických dolarech, která by se mohla stát součástí zdrojů na úhradu rozpočtového schodku a splacení starších dluhů. Bloomberg citoval mluvčího MF ČR Jakuba Haase, který po agenturu uvedl, že záměr nemůže v tuto chvíli ani potvrdit ani vyvrátit jde o jednu z uvažovaných variant tuzemských emisí. MF na konci minulého týdne uvedla s odkazem na vyjádření Eduarda Janoty, že emise by mohla dosáhnout 2 miliardy dolarů a napomoci diverzifikaci dluhu mezi korunou, eurem a dolarem. Odložen kvůli nízké prázdninové aktivitě byl plán na eurodluhopisovou emisi v eur v objemu nejméně jedné miliardy euro. Zdroje z příprav emise uvedly, že další odklad je načasován na konec srpna či začátek září kvůli posečkání na obnovení aktivity na trhu, která je nyní utlumena dovolenkovou sezónou. Na emisi byly již v únoru najaty banky Barclays Capital, Deutsche Bank a Česká spořitelna.

ČR si za celý letošní rok plánuje vypůjčit 280 miliard korun. Po dnešní aukci s plánovaným objemem 8 miliard korun zítra následuje emise 13týdenních pokladničních poukázek v objemu 7 miliard korun. Ve třetím čtvrtletí roku počítá MF ČR podle emisního kalendáře se čtyřmi emisemi státních dluhopisů v celkovém objemu 52 miliard korun a celkem deseti aukcemi státních pokladničních poukázek v souhrnném plánovaném objemu 75 miliard korun.

(Zdroj: Bloomberg, FT, MF ČR)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data