Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Horké zboží

Horké zboží

20.09.2010 18:03

Hedge fond manager Barton Biggs patří k akciovým „permabullům“, mediálně vděčné skupině komentátorů. V nedávné době se proslavil veletočem, kdy jednoho dne, proti své pověsti a k překvapení mnoha, oznámil, že redukuje investice do technologických titulů, jelikož se bojí poklesu trhu. Za několik dní nato vzal vše zpět a prohlásil, že akcie opět kupuje. Jeho fond Traxis partners je až nudně stabilní a úspěšný. O to zajímavější a barvitější jsou jeho knihy z dějin finančních trhů.

V jedné z nich pod názvem Wealth War and Wisdom píše, že osvědčenou investicí do chaotických dob, kdy nefungují státní instituce a civilizační vymoženosti jsou zašlapány v prachu země, podobně jako tomu bylo v mnoha místech zeměkoule na konci druhé světové války, je zlato. Ovšem ne zlato papírové, tak jak je známe z našich internetových portálů, ale zlato fyzické a navíc v malých lechce dělitelných jednotkách, jako jsou šperky a drobné mince, jelikož při nákupu každodenních potřeb jsou i zlatý prut nebo cihla jaksi nepraktické. Z tohoto pohledu se jeví současná rally na drahých kovech jako trochu směšná. Co nám bude platný nakoupený certifikát, když nepůjde elektřina, nebudete si mít za co koupit benzín do auta ani za co koupit v sobotu ráno rohlíky. Důvodem pro současnou rallye na zlatě proto nemůže být touha investorů zajistit se před nepřízní osudu a připravit se na armagedon ve stylu Šíleného Maxe.

Co tedy žene nahoru cenu žlutého kovu? Mám jednu osobní teorii. Každý cyklus ve vývoji finančních trhů má aktivum, které je křišťálově čistou bublinou, pro jejíž nafouknutí neexistují žádné fundamentální důvody a po jejímž prasknutí již nedojde k obnově cenového růstu. V období 1990-2000 byly tímto aktivem „dotcomové“ akcie. V období 2000-2008 to byl tzv. „carry trade“, který vyhnal např. kurz EUR/JPY na hodnotu 170, přičemž jeho dnešní hodnota je cca 111. Všechny tyto bubliny, stejně jako dnes zlato, měly pro svůj vznik ve své době velmi dobré důvody, které si však dnes nikdo nepamatuje. Chápu všechny možné obavy, kvůli nimž si lidé toto aktivum pořizují. Na druhou stranu by si každý potencionální investor měl před nákupem zodpovědět otázku, z kolika procent je kupuje jako dlouhodobou investici a z kolika procent pouze kvůli gamblerskému nutkání vyvolanému davovou psychózou. Nemám nic proti spekulaci na nárůst, naopak. V případě zlata je krátkodobý potenciál zisku velmi vysoký a cenový peak je pravděpodobně ještě daleko. Musíme však mít na paměti, že už kupujeme tak trochu horké zboží.


Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Bublina na zlatě
    24.09.2010 20:47

    Během posledních 10 let cena zlata vyjádřeno v USD vzrostla cca 4-5x. Zlato kupují především investoři, kteří uvažují v horizontu mnoha let. Většina z nich je aktuálně ve slušném zisku, takže se nenechají zvyklat nějakou třeba i 10% korekcí, ale naopak ji vyhodnotí jako příležitost k dalšímu nákupu. V Číně došlo k uvolnění možností držet fyzické zlato a čínanů je sakra mnoho a bohatnou. Natištěných peněz je o několik řádů více než je aktuální cena všeho zlata na Zemi, takže stačí aby si zlato chtěli koupit lidé jen za 1% svého "kapitálu" a dojde k jeho vykoupení. Jediný důvod proč by zlato mohlo rapidně klesnout jsou jeho nové zdroje, třeba z mořské vody nebo jeho masivní prodej centrálními bankami. Myslím že dost států by v takovém případě vyměnilo své toxické dolary za něco žlutého. Třeba je to bublina, ale zastávám názor, že lepší je zlato mít než nemít :o)).
    velkyprcek
    • Re: Bublina na zlatě
      27.09.2010 14:32

      Bingo. Masívní prodej centrálními bankami. Právě ty nakupují většinu fyzického zlata. Dnešní zpráva, že ho podle průzkumu FT nehodlají prodávat ani příští rok, je IMHO velmi symptomatická (asi jako cílovky spřízněných analytiků ;-)
      Kalka.
      •  
        27.09.2010 14:37

        opr.: nejsou to jen centrální banky...
        Kalka.
    • Re: Bublina na zlatě
      27.09.2010 13:41

      Z morskej vody, to sa mi fakt paci :). Neslo by to vytavit z komunalneho odpadu?
      snb rulezz
    • Re: Bublina na zlatě
      25.09.2010 5:03

      Jedině, jak to můžeš pochopit je, že si koupíš malou cihličku zlata domů. Za měsíc dva tři pochopíš, jak se cítí ten, kdo investoval do zlata. Tvá neotřesitelná víra v dobře uložené peníze se vypaří a ušetří ti to velké peníze při obchodováni na komoditách. Ta zkušenost je nevysvětlitelná, ale ušetří ti peníze.
      Nero
  •  
    21.09.2010 17:31

    Pane Vaškovici, Vaše úvaha mi opět nesedí. Nejspornější částí článku je tvrzení, že pro růst zlata neexistují žádné fundamentální důvody. Já těchto důvodů vidím desítky včetně nafukování peněžní nábídky nebo intervencích ECB na dluhopisových trzích - nejistota, strach apod. Navíc se vlády většiny vyspělých zemí snaží aktuálně své měny oslabit. Tisíc a jeden fundamentální důvod, aby rostlo zlato, jako jediný prostředek směny vybraný trhem s nemožností tisknutí dalších jednotek. To je největší problém článku. O příčinách růstu cen zlata ani slovo a vypadá to, že si je ani neuvědomujete. Právě proto můžete pokračovat s historickými parelelami s bublinami v minulosti. Kdybyste akcentoval důvody růstu cen zlata, dospěl byste možné ke stejnému závěru jako já - zlato není bublina. Neberete vůbec v úvahu, proč zlato roste a že nikdy nedocházelo k takovému navyšování peněžní nabídky - čili situace je zcela jiná než kdy v minulosti. Srovnáváte tak nesrovnatelné. Chápu, upozorňujete na psychologii davu, ta je na trzích stále. Souhlasím také, že na jejím základě vznikají bubliny. Podle definice bubliny však rozhodně nesouhlasím, že je ji možno v součanosti vidět na zlatě. Opět závěr Vašeho článku je alibistický. V podstatě píšete, že zlato je bublina, ale že se na něm ještě dá vydělat. Všechno bych přežil, ale že neexistují fundamentální důvody pro růst zlata Vám neodpustím ;-) zdravím
    • s tou jistotu
      27.09.2010 14:18

      bych to zase tak moc nepřeháněl. Zlato je v podstatě nezničitelný. Na druhou stranu se pořád těží a to ve velké míře, takže jeho vytěžené zásoby neustále rostou - je to stejný jako s těma penězma, které se pořád tisknou.
      tk69
    •  
      23.09.2010 15:56

      Díky za reakci. Je velmi těžké prohlásit o něčem, že to je bublina, natož odhadnout její konec. Co se týče zlata, důvody pro nárůst ceny chápu-lidé hledají bezpečný přístav pro své úspory a navíc pěkně vydělávají a není důvod, aby tomu tak ještě nějakou dobu nebylo. Chtěl jsem jen poukázat na fakt, že se mnohokrát v minulosti stalo, že fundament, který se jevil jako absolutně neotřesitelný, vymizel jako pára nad hrncem. Jestli se zlato stane oním bezpečným přenašečem bohatství ukáže až budoucnost.
      Dušan Vaškovic
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.