Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sarkozy tlačil na Société Générale, aby se nechala převzít BNP Paribas, říká bývalý šéf komunikace SG

Sarkozy tlačil na Société Générale, aby se nechala převzít BNP Paribas, říká bývalý šéf komunikace SG

08.10.2010 7:59

Francouzská vláda vyvíjela po skandálním odhalení obrovských ztrát z obchodů makléře Jérôma Kerviela tlak na jeho zaměstnavatele – Société Générale - směřující k „nucenému sňatku“ s konkurenční bankovní skupinou BNP Paribas , nechal se po více než dvou letech slyšet Hugues Le Bret, bývalý vedoucí odboru komunikace Société Générale ve své vycházející knize „Týden v němž Jérôme Kerviel téměř způsobil pád globálního finančního systému“. Důvodem „politické intervence“ byl podle něho vztek Nicolase Sarkozyho, že se o odhalení problému uvnitř francouzské banky nedozvěděl předem.

Daniel Bouton, bývalý generální ředitel Société Générale, do jejíž skupiny spadá i česká Komerční banka , údajně oznámil Elysejskému paláci, že pan Kerviel neoprávněně spekuloval s až 50 miliardami eur firemních prostředků teprve pět dní poté, co o tom zpravil pařížskou burzu a bankovní regulátory a Sarkozy si to tehdy (v lednu 2008) vzal osobně a považoval to za biblický „prvotní hřích“, napsal podle listu Financial Times ve své knize Le Bret.

Konkrétní reakce francouzského prezidenta na sebe nenechala dlouho čekat. Sarkozy požadoval po „nejvyšších místech“ banky, aby přijaly zodpovědnost a nepřímo si tak vyžádal odchod ředitele a předsedy představenstva v jedné osobě. Kniha Huguese Le Breta, který v tomto týdnu rezignoval na post předsedy představenstva francouzského investičního portálu Boursorama provozovaného Société Générale, aby mohl „svobodně promluvit“, přímo uvádí, že Bouton měl být v francouzskou administrativou vyzván, aby „zorganizoval sňatek s BNP Paribas a rezignoval“.

Société Générale se po ztrátě 4,9 miliardy eur způsobené nepovolenými obchody Jérôma Kerviela ocitla ve výrazném oslabení a musela vydat nové akcie v hodnotě 5,5 miliardy eur. Regulátor bance uložil rekordní pokutu čtyř milionů eur za to, že se nedokázala ochránit před riziky spojenými s nadměrným poskytováním úvěrů. Situace na francouzském bankovním trhu se dále měnila. Konkurenčním bankám BNP Paribas a Crédit Agricole se začalo dařit lépe než dosavadní jedničce na francouzském trhu a o prvenství banku připravily.

Daniel Bouton po vypuknutí aféry Kerviel sice svou rezignaci nabídl, ale představenstvo velmi záhy jeho odchod z vedení Société Générale smetlo ze stolu. Největší francouzská banka BNP Paribas, která se již před více než deseti lety neúspěšně snažila Société Générale převzít, údajně považovala Boutona v čele nejstarší francouzské banky za rušivý element. Záhy se začala o Société Générale znovu ucházet. K převzetí však nakonec i díky vlně odporu vedení banky dosud nedošlo.

Daniel Bouton se nakonec svého křesla v čele ve francouzské bankovní skupiny vzdal na konci dubna loňského roku, tedy více než rok po obrovské mediální vlně, kterou vyvolala aféra Kerviel. Svou rezignaci tehdy zdůvodnil osobními útoky, které podle něho dorostly do takové míry, že „ohrožovaly celou banku“. Bouton tehdy musel spolknout ještě jednu hořkou pilulku. V den, kdy uznal svou porážku a oznámil rezignaci, se jeho rival - šéf správní rady finančního ústavu BNP Paribas Michel Pébereau - radoval z převzetí belgické finanční skupiny Fortis . BNP Paribas se stala jednou z největších bank v eurozóně díky převzetí Fortisu.

(Zdroj: Financial Times, BBC, Boursorama, Les Echos)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university