Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Banky do konce září půjčily na energetické projekty zhruba 57 miliard korun

Banky do konce září půjčily na energetické projekty zhruba 57 miliard korun

05.11.2010 8:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Poslanci by v pátek měli rozhodnout o omezení státní podpory solárních elektráren, aby zabránili raketovému nárůstu cen elektřiny, tímto krokem však podříznou větev bankám, kterým hrozí růst objemu nesplácených úvěrů, a tím i snížení budoucích zisků. Ve svém pátečním vydání to uvádí deník E15.

Výše a podmínky úvěrů totiž byly sjednány na vyšší předpokládané výnosy, což může řadě dlužníků zkomplikovat splácení.

Podle údajů České národní banky ke konci září rozpůjčovaly banky na energetické projekty 57 miliard korun. Prvotní odhady poskytnutých úvěrů do fotovoltaiky přitom hovořily o čísle až kolem 100 miliard korun. Solární energetika přitom pro ně byla – s garancí výkupu elektřiny státem – mimořádně atraktivní hlavně kvůli krizovému propadu firemních úvěrů. Podle zdrojů z trhu půjčila desítky miliard na fotovoltaiku Česká spořitelna a Komerční banka. Ta dříve k objemu pro Patria Online uvedla "několik miliard korun". Přesněji banky nechtějí objem solárních úvěrů komentovat.

„Banky budou muset úvěry, které poskytly na fotovoltaiku, začít okamžitě restrukturalizovat, aby investorům snížily splátky a prodloužily splatnost,“ řekl deníku E15 jeden z pražských bankéřů. Na restrukturalizovaný dluh však banky musejí vytvářet povinné rezervy jako pojistku proti ztrátám z nesplacení. Ty jim potom snižují profit. Banky také mohou po klientech požadovat dodatečné zajištění úvěrů.

Banky komplikace opatrně přiznávají. „Šestadvacetiprocentní zdanění ve spojení s dalšími legislativními změnami významně ovlivní cash flow projektů. V úzké součinnosti s investory budeme aktivně hledat řešení, které by v případě potřeby mohlo spočívat v kombinaci kapitálové injekce ze strany investorů a úpravy splátkových kalendářů,“ uvedla mluvčí Komerční banky Monika Klucová. Ta již dříve pro Patria Online uvedla, že  KB situaci nyní analyzuje a jednotlivé případy se chystá řešit na individuální bázi. „V loňském a letošním roce jsme financovali projekty v objemu řádově několika miliard korun,“ uvedla pro Patrii za Komerční banku Klucová. Za problematickou označila retroaktivitu daně v již dřívějším vyjádření pro Patria Online mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová s tím, že daňové a vůbec podnikatelské prostředí by mělo být stabilní a predikovatelné. „Zatím nechceme předjímat dopad, vyšší zdanění však velmi pravděpodobně negativně ovlivní možnost financování nových projektů v segmentu obnovitelných zdrojů, ale zejména negativně ovlivní obchody uzavřené v minulosti,“ upozornila. Podle mluvčí ČS lze očekávat, že vládou navržená srážková daň, respektive její diskutovaná výše, by mohla mít reálný dopad na schopnost klientů plnit podmínky úvěrových smluv.Také Česká spořitelna předpokládá, že bude s klienty individuálně hledat řešení situace. "Vyšší zdanění velmi pravděpodobně negativně ovlivní možnost financování nových projektů v segmentu obnovitelných zdrojů, ale zejména negativně ovlivní obchody uzavřené v minulosti,“ dodála za ČS Kristýna Havligerová.

Změny legislativy v oblasti fotovoltaiky řešili bankéři i na půdě České bankovní asociace. „Diskutovali jsme o tom z pohledu velmi intenzivního nesouhlasu nad retroaktivitou opatření, které se týkají jak solárních elektráren, tak stavebního spoření,“ řekl tajemník asociace Jan Matoušek. Bankéřům vadí, že vládní návrhy nejsou sice právně retroaktivní, ale prakticky ano. „Jde o poškození investičního prostředí obecně. Stát by podmínky měnit neměl,“ uvedl Matoušek.

(Zdroj: mediafax, E15, ČS, KB, čtk)


Váš názor
  • Podnikatelské riziko
    05.11.2010 9:05

    Stejně jako se mění podnikatelské prostředí, tak se mění i rizika. Banky viděly výbornou příležitost, jak se na solárním boomu s minimálním rizikem také tučně napást. Nic ale není zadarmo. Přes všechny komplikace si myslím, že to nakonec bude pro zúčasněné (investory, banky, dodavatelé solárních zařízení) velmi ziskový byznys, který zaplatí každý spotřebitel elektřiny v Česku.
    Bill Blake
    • asi tak
      05.11.2010 9:10

      aneb nenažranost (mj. bank) v přímém přenosu fungovala jen chvíli, nyní následuje pláč a po něm práce :)
      Bo
      • Re: asi tak
        05.11.2010 9:23

        9 mil. lidí protestujě proti nastavení netržních podmínek, zneužití ( možná i kriminálnímu činu), pro úzkou skupinu podnikatelů. Žádám o vyšetření a potrestání viníků. Veškerá opaření. sanace neuměrných získů ze státního rozpočtu je dalším pokřivením ekonomických podmínek , je to další protiprávní akt mocenských struktůr. Tento akt je zřejmý, když zvážíme sociální škrty při současných úsporách. Za současnou situací stojí konkrétní osoby, proč je neznáme.
        Homo
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů