Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Průzkum STEM: 2/3 tuzemských domácností disponují majetkem za milion a více, za bohatství ale považují až miliony dva

Průzkum STEM: 2/3 tuzemských domácností disponují majetkem za milion a více, za bohatství ale považují až miliony dva

05.11.2010 15:15
Autor: mediafax

Skoro dvě třetiny českých domácností přiznávají, že celková hodnota majetku jejich domácnosti (dům, byt, chata, auto, úspory, cenné předměty atd.) přesahuje milion korun. Jak vyplývá z průzkumu firmy STEM, o kterém informovala v pátek, hranice bohatství je podle lidí majetek nad dva miliony korun

Zhruba 30 procent domácností udává nejméně dvoumilionový majetek. Další dvě třetiny domácností přiznávají, že celková hodnota majetku jejich domácnosti přesahuje milion korun. Ve vyhodnocení tří otázek, v nichž respondenti vyjadřovali svůj subjektivní pocit, do jaké míry jsou jejich domácnosti finančně a materiálně zajištěny a jakou mají životní úroveň, se ukazuje jako přibližná „hranice bohatství“ majetek domácnosti nad dva miliony korun.

Zjišťovat, jakým majetkem lidé disponují, je podle firmy velmi obtížná věc. Přímá otázka „na peníze“ vede u části lidí ke striktnímu odmítnutí odpovědi. Poněkud s menším odporem se tazatelé setkávají, když se lidé mohou zařadit do nějakého majetkového rozpětí. Musí se ovšem počítat s tím, že lidé svůj majetek, ať už záměrně či z nepochopení „co tam patří“, podceňují. Bez ohledu na to, do jaké míry jsou data mírně podhodnocena, je patrné, že dlouhodobá časová řada ukazuje nominální růst majetku domácností za posledních více než 15 let. To je podle firmy nepochybně spojeno především s růstem cen nemovitostí, ve kterých lidé bydlí.

Posle STEMu je zjevné, že se v třídění podle celkového majetku domácnosti odlišují tři skupiny. První jsou lidé, jejichž domácnost má minimální celkový majetek nejvýše do 100 tisíc korun. Druhou je střední skupina, s celkovým majetkem řádově mezi 100 tisíci a milionem korun. A třetí skupinu tvoří vrstva lidí s více než dvěma miliony korun. Skupina s majetkem mezi jedním a dvěma miliony korun je kdesi na pomezí posledních dvou skupin.

Vezme-li se jako měřítko „bohatství“ skutečnost, že alespoň ve dvou ze tří otázek dali respondenti kladnou odpověď, pak lze výraznou většinu domácností s celkovým majetkem nad dva miliony (zhruba tři čtvrtiny) označit za bohaté. Ve skupině lidí s majetkem domácnosti od jednoho do dvou milionů korun překročil podíl „bohatých“ plus „převážně bohatých“ těsně hranici 50 procent. Potvrzuje se tak poznatek, že tyto domácnosti jsou na pomezí průměru a dobrého materiálního zajištění. I mezi domácnostmi s nižší hodnotou majetku se však určitá část řadí mezi ty, která se označuje za bohaté nebo převážně bohaté. V porovnání s podílem chudých a převážně chudých nebo průměrných je to však jen menšina.

Citované výsledky pocházejí z výzkumu STEM provedeného na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let, který se uskutečnil ve dnech 1. – 9. 10. 2010. Na otázky odpovídal soubor 1244 respondentů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - CPI, y/y
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba