Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prezident Klaus umožní nabytí účinnosti zákona omezujícího solární elektrárny, svůj podpis ale nepřipojí

Prezident Klaus umožní nabytí účinnosti zákona omezujícího solární elektrárny, svůj podpis ale nepřipojí

18.11.2010 15:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Prezident Václav Klaus umožní přijetí novely zákona, která omezuje podporu fotovoltaiky. Oznámil to dnes dopisem předsedkyni Poslanecké sněmovny. Uvedl v něm, že novelu zákona ponechal bez svého podpisu, aniž by ji však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožní, aby zákon nabyl účinnosti bez toho, aniž by s ním prezident vyjádřil souhlas. Prezident již dříve řekl, že nebude blokovat žádné iniciativy v tomto směru. Níže připojujeme plné znění otevřeného dopisu prezidenta:


Vážená paní předsedkyně,

rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.

Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé. I tato novela není systémovou nápravou, ale pouze výrazem snahy napravit jednu chybnou deformaci trhu deformací jinou. Jádro problému zůstává nedotčeno a navíc hrozí nové, nezamýšlené škodlivé doprovodné efekty.

Vláda v důvodové zprávě konstatuje: „Současný stav podporuje výstavbu zdrojů, které mají výrazně negativní finanční efekt a negativní dopad na stabilitu elektrizační soustavy a nehospodárně zvyšují náklady na její provoz.“ Pokud vláda dospěla k tomuto zjištění, neměla by dále trpět selektivní, dotační podporu podnikání v této oblasti, byť v míře omezené na solární elektrárny s nižším výkonem. Nehospodárnost takovýchto investic a náklady na jejich provoz dále porostou. Pokud bychom si položili otázku, zda je přáním většiny občanů České republiky nadále finančně podporovat takovouto nehospodárnou dotační politiku, zcela jistě bychom dospěli k závěru, že nikoli.

Zákon jsem se rozhodl Poslanecké sněmovně nevracet, protože nechci mařit její snahu se s dopady chybné energetické politiky minulosti alespoň nějak potýkat. Řešení, které představuje tato novela, ale nepovažuji ani za systémové, ani dostatečné. Proto nemohu připojit podpis k tomuto návrhu zákona a vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

S pozdravem

Václav Klaus


Váš názor
  • Podepisuju také!
    19.11.2010 8:24

    Stručné, jasné, výstižné... Škarohlýdská otákza je, jestli je to něco platné - v dnešní době "rádoby" ekofundamentalistické evropy a souvisejícího lobbyingu firem napříč celým segmentem OZE i roztodivných NGOs...
    First Knight
    • Re: Podepisuju také!
      19.11.2010 8:32

      Souhlasím s Vámi. Do konečného rozpadu ekologicko-sociální zkušební laboratoře zvané EU, bude ovšem těžké čekat nějaký pozitivní posun.
      Peté13
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m