Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prezident Klaus umožní nabytí účinnosti zákona omezujícího solární elektrárny, svůj podpis ale nepřipojí

Prezident Klaus umožní nabytí účinnosti zákona omezujícího solární elektrárny, svůj podpis ale nepřipojí

18.11.2010 15:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Prezident Václav Klaus umožní přijetí novely zákona, která omezuje podporu fotovoltaiky. Oznámil to dnes dopisem předsedkyni Poslanecké sněmovny. Uvedl v něm, že novelu zákona ponechal bez svého podpisu, aniž by ji však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožní, aby zákon nabyl účinnosti bez toho, aniž by s ním prezident vyjádřil souhlas. Prezident již dříve řekl, že nebude blokovat žádné iniciativy v tomto směru. Níže připojujeme plné znění otevřeného dopisu prezidenta:


Vážená paní předsedkyně,

rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.

Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé. I tato novela není systémovou nápravou, ale pouze výrazem snahy napravit jednu chybnou deformaci trhu deformací jinou. Jádro problému zůstává nedotčeno a navíc hrozí nové, nezamýšlené škodlivé doprovodné efekty.

Vláda v důvodové zprávě konstatuje: „Současný stav podporuje výstavbu zdrojů, které mají výrazně negativní finanční efekt a negativní dopad na stabilitu elektrizační soustavy a nehospodárně zvyšují náklady na její provoz.“ Pokud vláda dospěla k tomuto zjištění, neměla by dále trpět selektivní, dotační podporu podnikání v této oblasti, byť v míře omezené na solární elektrárny s nižším výkonem. Nehospodárnost takovýchto investic a náklady na jejich provoz dále porostou. Pokud bychom si položili otázku, zda je přáním většiny občanů České republiky nadále finančně podporovat takovouto nehospodárnou dotační politiku, zcela jistě bychom dospěli k závěru, že nikoli.

Zákon jsem se rozhodl Poslanecké sněmovně nevracet, protože nechci mařit její snahu se s dopady chybné energetické politiky minulosti alespoň nějak potýkat. Řešení, které představuje tato novela, ale nepovažuji ani za systémové, ani dostatečné. Proto nemohu připojit podpis k tomuto návrhu zákona a vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

S pozdravem

Václav Klaus


Váš názor
  • Podepisuju také!
    19.11.2010 8:24

    Stručné, jasné, výstižné... Škarohlýdská otákza je, jestli je to něco platné - v dnešní době "rádoby" ekofundamentalistické evropy a souvisejícího lobbyingu firem napříč celým segmentem OZE i roztodivných NGOs...
    First Knight
    • Re: Podepisuju také!
      19.11.2010 8:32

      Souhlasím s Vámi. Do konečného rozpadu ekologicko-sociální zkušební laboratoře zvané EU, bude ovšem těžké čekat nějaký pozitivní posun.
      Peté13
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data