Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prosperita amerických firem práci Američanům už jen tak nepřinese

Prosperita amerických firem práci Američanům už jen tak nepřinese

29.12.2010 13:51
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Zisky amerických společnosti rostou, akcie míří nezadržitelně vzhůru. Proč se tedy nezaměstnanost v USA drží u 10 %? Firmy sice najímají, jenže ne doma, kde jsou vyhlídky na expanzi pochmurné. S tím, jak se řada společností začíná soustředit na zahraniční trhy, se mění i geografie jejich poptávky po pracovní síle.

Například více než polovinu z 15 tisíců lidí, které letos nově zaměstnal obří výrobce stavební techniky Caterpillar, bylo najato mimo Spojené státy. Stejná tendence je patrná u doručovatelského gigantu UPS. Oběma společnostem rostou tržby na zahraničních trzích víc jak dvakrát rychleji než doma.

Tento trend by mohl vysvětlovat, proč se navzdory dobré výkonnosti korporátního sektoru v listopadu nezaměstnanost v USA stále držela na velmi vysoké úrovni 9,8 %. Pouhá 4 % společností ze seznamu S&P 500 vykázala přitom letos ztráty a akciový trh se již téměř vyrovnal s kalamitou, kterou spustil pád Lehman Brothers.

Domněnku potvrzuje i výzkum washingtonského think-tanku Economic Policy Institute (EPI), podle něhož americké firmy letos v zahraničí vytvořily 1,4 mil. pracovních míst, zatímco v domácí ekonomice našlo jejich přičiněním nové zaměstnání méně než milion lidí. Pokud by firmy najímaly jen doma, klesla by nezaměstnanost na 8,9 % tvrdí Robert Scott z EPI. „Mezi tím, co prospívá americkým firmám a co americké ekonomice je obrovský rozdíl,“ dodává.

Migrace pracovních míst ze Spojených států je proces probíhající již více než dvacet let. Za poslední roky však došlo i ke strukturální změně – už se nejedná jen o výrobu hraček nebo šití bot. Tentokrát jde o polovodiče a software. Trend určují velké korporace schopné přizpůsobovat se globalizačním trendům.

Konglomerát DuPont, který v roce 1938 dobyl svět s nylonovými punčochami, je považován za jednoho z největších inovátorů 20. století. Dnes tvoří jeho prodeje v USA méně než třetinu odbytu. V prvních devíti měsících letošního roku vzrostly tržby společnosti v asijsko-tichomořském regionu o 50 %, třikrát rychleji než ve Spojených státech. Akcie DuPont letos přidaly 48 %.

Mezi lednem 2005 a říjnem 2009 se počet zaměstnanců DuPont v USA snížil o 9 %, v oblasti Asie-Pacifik naopak o 54 % vzrostl. Thommas Connelly, ředitel společnosti zodpovědný za inovace, to vysvětluje jednoduše: „Jsme globální hráč, který chce uspět v jakýchkoli podmínkách. Přitom potřebujeme být blízko našim zákazníkům, abychom mohli naše produkty přizpůsobit jejich potřebám.“

Raketový nástup střední třídy v rozvíjejících se ekonomikách bude tendenci dále posilovat. Odhaduje se, že již v roce 2015 se počet příslušníků střední třídy v Asii vyrovná kombinovanému číslu ze Spojených států a Evropy.

Děkan Harvard Business School Nitin Nohria se obává, že kvůli nesouladu mezi prosperitou amerických firem a stále bledšími životními vyhlídkami milionů Američanů ztratí vedoucí postavy amerického byznysu autoritu a všeobecný respekt společnosti. V článku pro Harvard Business Review proto představitele korporátního světa vyzval k vytvoření jakési vazby mezi růstem a tvorbou pracovních míst doma. S Nohriou nesouhlasí Jeffrey Sachs z Kolumbijské univerzity, podle něhož nadnárodním korporacím jiná volba než migrace nezbývá, obzvlášť nyní, když se kvalita pracovní síly v zahraničí zlepšuje a Američané se propadají v jednom vzdělanostním žebříčku za druhým.

(Zdroj: AP, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university