Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americké banky: Bove čeká zlatý věk dvouciferného růstu zisků, Whitney varuje před růstem dividend

Americké banky: Bove čeká zlatý věk dvouciferného růstu zisků, Whitney varuje před růstem dividend

14.01.2011 12:24
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Americký finanční sektor vstupuje do dalšího zlatého období, které bude v příštích letech provázeno růstem ziskovosti kolem 20 procent ročně, uvedl bankovní analytik Rochdale Securities Dick Bove. Americké banky podle něj sedí na takovém množství hovotosti, že řada z nich obchoduje pod úrovní jejich hotovosti na akcii. „Je to případ Citigroup, Bank of America, Bank of New York, State Street či Northern Trust. Ty všechny jsou pod touto hodnotou,“ uvedl Bove. Jeho představu nastupujícího ráje pro banky tak zcela nesdílí bankovní analytička Meredith Whitney, která především varuje před „vyplácáním“ naakumulované hotovosti na dividendy místo jejich směrování do růstu akvizicemi. „Udělaly by mnohem lépe, kdyby zdroje směrovaly do mezinárodních akvizic,“ zní její vzkaz bankám. Bove i Whitney se shodují, že téma fúzí a akvizic pro americké banky přijde v nadcházejících měsících ke slovu.

„Americké banky a finanční sektor obecně nyní sedí na nadměrné likviditě, která bude v příštích dvou třech letech zdrojem prudkého růstu zisků, který očekávám kolem 20 procent ročně. Bude to výrazně více, než v průmyslových odvětvích,“ uvedl Bove. Analytik odmítl myšlenku, že zlepšení ziskovosti bank je a bude pouze výsledkem úvěrové politiky Fedu. „Banky to nepotřebují, jejich bilance prošly kompletní obnovou,“ uvedl. Obejít se jim podle Boveho podaří také Dodd-Frankovu reformu. „Problémy finančního sektoru jsou nyní právní, ne finanční. Ale banky přijdou s novými produkty, které zajistí ziskovost odvětví i po ní,“ řekl Bove. Podle něho příštích několik let bude pro americké banky znamenat právní náklady na vyrovnání s klienty v souvislosti hypoték a sekundárního hypotečního dluhu. To ale dle Boveho nepříliš zatíží celkovou ziskovost.

Také podle Meredith Whitney banky udělaly pořádný krok v navyšování hotovosti, ale varuje před její předčasnou a „neefektivní“ distribucí mezi akcionáře. „Stojí před klíčovou volbou. Mohou jít do významných akvizic mimo USA, což by mohl být případ JPMorgan. Nebo se peněz vzdají ve prospěch akcionářů, či je vynaloží na menší domácí akvizice,“ uvedla Whitney. Podle ní je čas rozhodnout se pro velké strategické akvizice. Také Bove říká, že americké banky mají před sebou „nejrušnější periodu fúzí a akvizic na Wall Street v historii“. Investoři by podle něj neměli zapomenout ani na malé firmy typu Lazard či Evercore, ale jeho hlavní sázka zůstává u velkých: Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan. „Růst jejich ziskovosti bude explozivní,“ tvrdí Bove.

Banky chtějí zvrátit letargii svých investorů minulých let růstem dividend. Výsledkovou sezónu velkých bankovních jmen v USA dnes ve 13:00 odstartuje banka JPMorgan. Její šéf Dimon uvedl, že banka bude chtít po uskutečnění zátěžových testů v úvodu roku vyplatit dividendu až dolar na akcii. Wells Fargo ve svém přehledu uvedla, že počínaje 2Q11 podobný krok očekává od PNC Financial, USBancorp a Goldman Sachs. Podle Barclays většina bank ve finančním indexu KBW v průběhu letošního roku obnoví výplatu dividend v rozmezí 20 až 30 procent čistého zisku proti 40-45 procentům historické „normy“. Nižší míru Barclays vysvětluje právě potřebou zlepšování kapitálových polštářů a přechodem na nová pravidla likvidity. Výplaty dividend se ale banky podle ní nevzdají. Oči investorů se tak upírají právě k dnešní 13. hodině, kdy indikaci v tomto směru zřejmě poskytne šéf JP Morgan Jamie Dimon. Konsensus pro výsledky banky za 4Q10 hovoří o čistém zisku 0,997 USD na akcii. Následovat budou příští úterý Citigroup, ve středu Goldman Sachs, ve čtvrtek Morgan Stanley a v pátek Bank of America.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m