Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas: DPH by se mohla sjednotit na 20% už letos, děti zřejmě budou moci spořit na důchod přímo svým rodičům

Nečas: DPH by se mohla sjednotit na 20% už letos, děti zřejmě budou moci spořit na důchod přímo svým rodičům

25.02.2011 13:44, aktualizováno: 25.2. 16:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Sjednocení daně z přidané hodnoty na 20 procent by mohlo proběhnout již počínaje čtvrtým kvartálem letošního roku, nikoli až od prvního ledna 2012, shodli se na dnešním jednání ekonomičtí ministři. Zprávu potvrdil premiér Petr Nečas.

Zda začne jednotná 20% DPH platit skutečně už v posledním čtvrtletí letošního roku, rozhodne, jak hladce bude probíhat legislativní proces. Nečas dále ujistil, že všechny takto získané prostředky budou využity na penzijní reformu a převedou se do státních finančních aktiv, nebudou tak součástí výdajů státního rozpočtu.

V rámci důchodové reformy se ministři domluvili také na tom, že děti v produktivním věku zřejmě získají možnost přispívat jedním procentem ze sociálního pojištění na důchody přímo svým rodičům, oznámil také premiér. V principu by se jednalo o jeden procentní bod ze sazby důchodového pojištění.

"Po dlouhém jednání a podrobných propočtech jsme se shodli na tom, že tím správným krokem by byl princip asignace jednoho procentního bodu důchodového pojištění, který by mohl plátce uplatnit vůči svým rodičům," uvedl Nečas. Dodal, že rodiče více dětí by tak měli o něco vyšší penzi než bezdětní. Zdůraznil, ale že by šlo o dobrovolnou asignaci.

Například lidé, kteří mají průměrnou mzdu 23 000 korun měsíčně, by se tak mohli rozhodnout navýšit důchod svých rodičů o jedno procento své hrubé mzdy, tedy o 230 korun. Pokud by důchodce měl takové děti dvě, jeho měsíční důchod vzroste o 460 korun měsíčně. Nečas dodal, že tato možnost přispět na důchod přímo vlastním rodičům by byla čistě dobrovolná. Návrh uvítaly Věci veřejné, které volaly po zavedení mezigenerační solidarity v nově formulovaném systému důchodů. Tento princip by totiž měl zajistit, aby lidé s dětmi byli ohodnoceni lépe než bezdětní.

Peníze poslané rodičům by nebyly na úkor zmíněného opt outu. Pokud by se dotyčný pro opt out rozhodl, bude platit 28 procent ze své hrubé mzdy na důchodové pojištění. Z těchto 28 procent by tři procentní body šly prostřednictvím opt outu do soukromého spořícího fondu, další jeden procentní bod by šel rodičům tohoto dotyčného, pokud se pro to rozhodne, a zbylých 24 procentních bodů by putovalo do státní kasy na výplatu důchodů.

Takto navržený dobrovolný odvod rodičům by podle předběžných odhadů mohl státní kasu přijít na sedm miliard korun ročně. Tyto náklady by se měly vejít do zvýšeného inkasa ze sjednocené sazby DPH. Celkem má výnos z růstu DPH činit 58 miliard.

"Prvek, který jsme zvolili, je v souladu s programem TOP 09, za což jsem velmi rád, protože tento prvek jednoznačně motivuje k odpovědné výchově dětí," poznamenal ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Na hlavních rysech důchodové reformy se ekonomičtí ministři dohodli minulý týden. Podle nich si budou moci lidé mladší 35 let od roku 2013 dobrovolně převést tři procentní body ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností, ale jen pokud přidají i ze svého. Výpadek příjmů na sociální pojištění mají pokrýt výnosy ze sjednocené sazby DPH. Ta by se měla sjednotit právě na 20 procentech.

Výjimkou jsou vyjmenované základní potraviny, kam patří mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa, potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu. U nich by DPH bylo na deseti procentech. Se seznamem výjimek přišly Věci veřejné, podle kritiků návrhu je výběr nesystémový. Ozvali se například pěstitelé ovoce. Předseda sněmovního klubu TOP 09 Petr Gazdík chce o výjimkách ještě v koalici jednat, myslí si, že by v navýšené sazbě mohly být všechny potraviny, naopak by viděl rád, aby v nižší sazbě daně zůstaly knihy a tištěná média.

O možné změně výčtu ministři dnes zřejmě nemluvili. Na tiskové konferenci hájili zvýšení základní sazby i vůči kritice, podle které navýšení DPH povede k vyšším cenám. Podle premiéra jsou marže obchodníků tak vysoké, že se do cen zvýšení promítnout nemusí. Stejně tak soudí ministr dopravy Vít Bárta (VV), jako příklad uvedl, že stavaři také protestovali proti snížení výdajů na stavby silnic, přesto se ukázalo, že to umějí levněji.

Na konečné podobě velké důchodové reformy se chce koalice domluvit začátkem března.

(Zdroj: mediafax, čtk)


Váš názor
  •  
    26.02.2011 12:20

    ...největší předností kapitalismu ( to nejlepší,co lidstvo zatím vymyslelo) je možnost shortovat (vyjádřit se negativně).....jestliže v rámci "reforem" to bude omezeno, tak sme i s iphonama v prdeli...hlast slast (omlouvám se :-)
    XY
    •  
      26.02.2011 12:28

      ....oprava: CHLAST....SLAST(Cimrman)
      XY
  • DPH
    25.02.2011 19:22

    Alternativni a v soucasnosti "zkousnutelny" nazor A.Michla...http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/ales-michl.php?itemid=12336
    First Knight
    • Re: DPH
      26.02.2011 9:37

      link z diskuze: http://www.denikreferendum.cz/clanek/9202-obchod-se-sliby-o-lepsim-pristim
      Azb
  • Současné pojetí státu
    25.02.2011 17:13

    http://frantisekmatejka.blog.idnes.cz/c/177598/Soucasne-pojeti-statu-Do-haje-lidi-kdy-a-kde-se-to-tak-zvrtlo.html
    First Knight
  • No počkejte...
    25.02.2011 17:11

    ... až to sociální demokracie dotáhne do vrcholného konce. Včera Sobotka papouškoval po dementním Zemanovi cosi o 50%ním zdanění dividend, aby donutil firmy reinvestovat kapitál v ČR a neodvádět matkám do zahraničí.
    Amonfobis
  •  
    25.02.2011 16:39

    Je to něco neuvěřitelného co si tato banda dělá s národem, asi budu volit komunisty.
    Homo
  • ...
    25.02.2011 15:07

    ...škoda , že koruna není rezervní měnou jako USD. To bychom si pak mohli na "důchodovou reformu" (tzn.hlavně do kapes politikům a lidem u "koryta") natisknout třeba bilion Kč a všichni, i chudí, by se rázem u nás cítili bohatšími, HDP by rostl zase o 5%, přičemž potenciální potíže z tohoto kroku by odnesl okolní svět..!! To je taková nespravedlnost ;-)...
    XY
  • Zadáča pártii
    25.02.2011 14:32

    Roky se ví, že tato skvadra má dvě zakázky, které zrealizuje stůj co stůj: Megazakázka až 120mld MŽP na likvidaci starých ekologických škod (nyní utichly přípravy, protože se neví, co ještě má Michálek nahráno) a vyvedení peněz do soukromých fondů. To se ví roky. Tak co se divíte (divíme)?
    sgt.Mike
  • Kalouskovi
    25.02.2011 13:55

    budou chybět peníze v rozpočtu, proto narychlo hledají další zdroje. Žádná reforma, jenom další peníze do rozpočtu.
    tk69
  • Paka
    25.02.2011 13:49

    a že by borci nejdříve spočítali kolim jim navíc na DPH přinese poslední zdražení díky nárůstu cen surovin, ona je trochu jiná suma DPH pokud stálo kilo brambor 10 korun a trochu jiná když stojí 20, takže by se DPH ani navyšovat nemuselo a určitě ne o 10%
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university