Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dodávky ropy z Libye stojí, Kaddáfí ztratil kontrolu nad většinou produkce komodity

Dodávky ropy z Libye stojí, Kaddáfí ztratil kontrolu nad většinou produkce komodity

28.02.2011 16:09, aktualizováno: 28.2. 17:03
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Snížená produkce ropy a špatné počasí v pondělí zastavily dodávky ropy z Libye, citovala zdroje agentura Reuters. Špatné počasí ve Středozemním moři podle zdrojů zabránilo nejméně čtyřem tankerům buď natankovat, nebo odplout z libyjských přístavů. Tankery měly dohromady vézt zhruba 2,4 milionu barelů ropy. „V současné době nefunguje v Libyi ropné pole Hamada, zatímco pole jako Sarir, Nafoora a Misla produkují pouze polovinu své obvyklé kapacity,“ uvedl zdroj Reuters.

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger dnes v Bruselu prohlásil, že libyjský vůdce Muammar Kaddáfí už nekontroluje většinu ropných a plynových polí v zemi. Přestože trh s komoditou ovládají obavy, že nepokoje se mohou rozšířit i do dalších států Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), jehož je Libye členem. Tyto obavy se snaží klidnit především Saúdská Arábie, která je vůbec největším vývozcem na světě. Ta jednak uvedla, že je bez problémů schopná výpadek nahradit zvýšenou těžbou a trhy také přesvědčila faktickým krokem, když takřka ze dne na den navýšila produkci o 700 tisíc barelů na 9 milionů barelů ropy. Dnes na spotovém trhu ceny ropy tak prozatím stagnují či mírně klesají. Americká lehká ropa WTI aktuálně obchoduje na hladině 97,5 USD/barel, o 0,4 % pod včerejším závěrem. Ropa Brent kolem včerejšího závěru nad 112 USD osciluje v řádu setin procenta.

Libye za standardních okolností denně vytěží zhruba 1,6 milionu barelů ropy a vyváží zhruba 1,1 milionu barelů ropy, přičemž 85 procent tohoto objemu putuje na evropský trh. Je čtvrtým nejvýznamnějším producentem ropy v Africe. Podle obchodníků na trhu s ropou nepokoje prozatím vedly k propadu těžby kolem 50 procent běžné kapacity. Obavy, že povstalci nebudou mít na těžbě zájem se ale zatím nenaplňují. Podle představitele společnosti Gulf Oil například již plně funguje terminál v Tobrúku, kde se v současnosti plní velký čínský tanker. Oblast je ovládána právě povstalci proti režimu Kaddáfího.

Evropská unie dnes schválila sankce vůči libyjskému režimu. Zahrnují zákaz cest do zemí EU27, zmrazení finančních aktiv tamních předáků a embargo na dovoz zbraní. EU krokem následuje Radu bezpečnosti OSN. Sankce se týkají dále zákazu dodávat do Libye produkty, jako je slzný plyn či různé další prostředky používané při potlačování protestů. Opatření by měla zřejmě začít platit v příštích dnech. Zmražení aktiv i zákaz cestovat do zemí EU se týká libyjského vůdce Muammara Kaddáfího a zhruba dvou desítek jeho rodinných příslušníků a osob zodpovědných za násilné potlačování demonstrací.

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle navrhl 60denní zmrazení všech finančních plateb do Libye. Tímto krokem chce zabránit odtoku peněz k Muammaru Kaddáfímu. "Pracujeme tedy na zajištění toho, aby všechny finanční toky byly odříznuty," uvedl ministr. "Nová úvaha je, zmrazit všechny platby do Libye v příštích 60 dnech," řekl Westerwelle. Dále uvedl, že hovoří za Německo, doufá ale, že k této myšlence se otevřeně staví i další státy. "Musíme udělat všechno, abychom zajistili, že žádné peníze nepoputují do rukou libyjské diktátorské rodiny a že nebude mít žádnou možnost najímat zahraniční vojáky na potlačování svého lidu," upřesnil Westerwelle po setkání s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou.

Komisař EK pro energetiku Oettinger prohlásil, že ceny ropy (z pohledu dodávek do Evropské unie) by měly vrcholit ve velmi blízké budoucnosti, pakliže se vedle Libye neobjeví další slabá místa dodávek komodity ze středního východu a Afriky do Evropy.

(Zdroj: CNBC, Reuters, čtk, mediafax, AP)


Váš názor
  •  
    01.03.2011 14:45

    to: Redakce. Saudská Arábie již není největším vývozcem ropy na světě. V tomto ji už loni předstihlo Rusko. Ověřte si prosím fakta než jen tvrdě přeložíte články ze světových agentur.
    scorpio
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.