Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Jaderné harakiri

Jaderné harakiri

14.03.2011 18:19

Ač je to možná na první pohled překvapující, negativní názor na jádro mám dosti pevný přesto, že nejsem jaderný energetik. Důvodem je to, že trochu sleduji situaci v globální ekonomice a na finančních trzích.

Pokračování článku je dostupné jen klientům placených služeb Patria Plus / Investor Plus případně uživatelům platformy Patria Direct. Pokud jste klientem těchto služeb, potom je nutné se Přihlásit.

Patria Plus / Investor PlusV rámci placeného informačního servisu získáte přístup ke kompletnímu zpravodajství www.patria.cz bez jakýchkoliv omezení. Veškeré zprávy, komentáře a horké zprávy jsou zobrazovány terminálovou metodou (bez nutnosti obnovovat stránku) bez zpoždění a v plné verzi. 

Nejen zpravodajství, ale i další služby získáte v Patria Plus / Investor Plus - sms a e-mailové zpravodajství, data z finančních trhů v reálném čase, kompletní analytický servis, rozsáhlé databáze časových řad ke stažení, prognózy vývoje a valuace, ekonomické fundamenty, nástroje a kalkulátory... více


Váš názor
  • Cerna labut sedi, ale vzdy je neco za neco
    15.03.2011 11:24

    Nejsem si jist , zda Váš výrok o nesmyslu výpočtu a řízení se pravděpodobností je správný. Právě výpočet pravděpodobnosti rozhoduje o míře zabezpečení a nákladech na ni. To platí ve financích stejně jako u techniky. A nějak to spočítat musíte. Jak zabráníte nejlépe utopení člověka ??? Zákážete mu se koupat !!!! Z jiného soudku :: kdyby v Dukovanech prasklo potrubí chladící reaktor a zároveň se porouchala čerpadla, jsme v tom jak Japonci, ještě hůř. A i když se to může stát třeba jednou za 100 000 let při počtu reaktorů a let provozu se k tomu blížíme :-) Stejně tak se k nám blíží asteroid se kterým se Země jednou srazí. A stejně tak nějaký bezdomovec jednou řekne exekutorovi ,že bydlí u Vás ............. Už si hledáte větev ??? :-)
    Hrosik
  • Pokrok
    15.03.2011 8:47

    Pokrok přináší oběti...co si nedovedeme spočítat, nebo domyslet musíme zaplatit...někdy i cenu nejvyšší..
    Jarek
  • možná
    15.03.2011 7:14

    pan Soustružník chtěl napsat, že se mu líbí fotovoltaika na úrodných polích. Mám jeden dotaz, jak myslíte, že je bezpečná vodní elektrárna v případě velkého zemětřesení? Jinak tahle havarie není problém jaderné energetiky, ale šlendrijánstvím japonských inženýrů a podceněním přívalových vln. Svět v budoucnu čeká takovýchto problémů mnohem víc a mnohem horších - Los Angeles, Neapol....
    tk69
    • Re: možná
      15.03.2011 8:16

      jen pro připomenutí - když bouchne tepelná elktrárna nebo se protrhne ta vodní je to katastrofa, která se dá zvládnout na regionální úrovni, ale jaderná katastrofa je problém pro celý stát a dost často pro celý kontinent, Černobyl ozářil i produkci ve Francii... chybovat je lidské a pokud nejsme fantast magoři, tak připustíme, že špatně postavené jaderné elektrárny jsou bohužel po celém světě... tedy rozhodně je to problém samotné jaderné energetiky, vyloučit další nehody nejde osobně navrhuji sestavit tým z nadšenců jaderné energetiky a ten vyslat do Japonska aby nám ukázal, že o nic nejde... jinak oběti v Japonsku spojené s výbuchy jaderné elektrárny jsou a počítají na desítky (zřejmě jde o ignoraci a pohrdání)
      paopao
      • ne
        15.03.2011 8:48

        to ale není problém JE, ale toho, že se podceňují rizika i ve snaze ušetřit. Já proti zákazu JE nic nemám, ale není alternativa a nebo když je tak drahá, ale ani proti tomu nic nemám. Klidně budu platit 3-4 násobné ceny za čistou energii, ale podívejte se co se tady strhlo za histerii vloni ohledně zdražení energie o několik procent. Současná generac e si musí rozhodnout, buď budeme mít za několik let (ne hned) čistou a bezpečnou energii, ale hodně drahou, třeba až desetinásobně drahou a nebo budeme riskovat a budeme mít energii cenově na současné úrovni, ale obojí prozatím nelze a to ani když to rozhodně někdo v Bruselu.
        tk69
        • Re: ne
          15.03.2011 9:05

          http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-je-dobre-mit-male-jaderne-zbrane-dh9-/p_zahranici.asp?c=A101107_103027_p_zahranici_wag máme tady tisíce jaderných zbraní rovnající se účinkem statisíců elektráren sloužícím výrobě energie.A ty zbraně je nese...ou.Na evropu míří stovky hlavic s účinkem tisíců temelínů.A spíme klidně A porucha elektrárny je najednou žrádlo pro novináře a analytiky jenž neví ,o čem zrovná psát.!!!!!!!!!!!!!jsou to smutné věci co se dějí.Ale měly by si mocnosti světa zamést před svým jaderným prahem.
  • Jaderná energetika
    14.03.2011 19:45

    Pane Soustružníku, vcelku rád čtu Vaše sloupky, přesto, že se v nich obvykle pasujete na odborníka ve všech oblastech našeho života. V této oblasti ale odborníkem opravdu nejste. Zatím totiž prakticky žádné oběti jaderné katastrofy v Japonsku nejsou a pevně věřím, že ani nebudou. Ujišťuji vás, že jsou-li v postižené oblasti klasické energetické zdroje, nebo třeba geotermální elektrárny, chemické provozy a jiné, budou mít při rozsahu přírodní katastrofy srovnatelný počet (ne-li vyšší) obětí, než postižené jaderné elektrárny. Je však lacinější napsat sloupek právě o tom, kam se vrhají senzacechtiví novináři, bulvár i další "mozkovymetači". Mrzí mě, že se takovým směrem dáváte bez dostatečných znalostí i vy. Největším nebezpečím od všech dobře honorovaných "klasických" energetiků, enviromentalistů a dalších křiklounů (zkuste uhodnout, kdo je honoruje) je to, že zabrzdí na dlouhou dobu vývoj a výzkum, který, jaderné zdroje, jež jsou z těch prakticky využitelných nejbezpečnější, může a musí dále zdokonalit a také dále zvýšit jejich bezpečnost i při tak apokalyptických událostech, jaká se právě stala v Japonsku. Na základě způsobu uvažování, patrném z Vašeho sloupku musím předpokládat (máte-li se rád), že po pádu jakéhokoliv dopravního letadla po okamžiku, kdy jste začal vnímat, jste už do žádného nenastoupil a po potopení Titaniku, kterému byla také věnována mnohaletá mimořádná mediální pozornost, nemůžete jistě cestovat ani lodí (pravděpodobně to platí i o železniční nebo automobilové dopravě). V takovém případě je váš obzor velmi omezený a usuzuji, že vaším jediným informačním zdrojem je internet - životní zkušenosti to jistě nebudou.
    • Re: Jaderná energetika
      14.03.2011 23:31

      pan Soustužník by se měl nastěhovat k elektrárně Dětmarovice.A dýchat z plných plic.http://regiony.impuls.cz/zpravy/na-ostravsku-a-karvinsku-byl-kvuli-smogu-vyhlasen-signal-regulace/588024&id_seznam=
      ?
    • Re: Jaderná energetika
      14.03.2011 20:40

      ... napište ještě něco k pet lahvím, prosím.
      bohuš-bývalý Arkadij
      • žádost
        14.03.2011 20:46

        o článek byla určena panu Soustružníkovi. Jen ať do toho nevnáším zmatek, když se mi to objevilo jinde než jsem chtěl.
        bohuš-bývalý Arkadij
    • Re: Jaderná energetika
      14.03.2011 20:21

      Pan Soustruznik napsal clanek, ve kterem se snazi vysvetlit neco o cem ani nema potuchy. Jeste, ze to nespal na papir, to by byla opravdu skoda stromu, ale zase se clovek muze zasmat, jak se snazi byti vseznalkem-to je jedine o cem clanek vypovida:-)
      Lubos
    • Re: Jaderná energetika
      14.03.2011 20:11

      Pane Soustružníku, kolik lidí zahubil provoz uhelných elektráren v severních Čechách za dob kdy ještě nebyly odfiltrovány??
      Kóřa
      •  
        15.03.2011 9:40

        Koro, vracis se do doby kdy se zacinalo s katalyzatory v autech. CR nemusi k.rvit nase zdravi a vyrabet o tretinu vice energie (jaderne/tepelne) nez sama spotrebuje, pokud nechce snizovat zisky CEZu.
        VSE LIMITED
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m