Ovšem zdá se, že se při těhle statistikách (od roku 1500 ;-) nepočítá také se změnou stravovacích zvyklostí, která může být teď větší než v minulých stoletích. Např. v Číně se stále častěji mluví o tom, že by se nemělo vyhazovat tolik potravin. Doteď bylo jídlo hlavní čínskou zábavou. Podávalo se hodně, nikdo nechtěl ztratit tvář, že naservíruje málo chodů. I tady se nám Číňani smějí, že si u nich běžně objednáváme jenom jedno jídlo na osobu, maximálně se salátem, a dojídáme všechno, co je na talíři (výraz chudoby). Ale s daleko většími nynějšími možnostmi předvádění se a utrácení, bude se tam jistě i s potravinami zacházet jinak. Situace v Africe je smutným svědectvím aktivity IMF a WB. Chudoba běžných lidí je teď daleko daleko větší než v padesátých letech. V zásadě jsem optimista. Najdou se jiné plodiny, nebude se pěstovat tolik obilí, kukuřice a sóji ke krmení dobytka atd.atd.
Kalka.
Já je hledal. Jedinou zajímavou alternativou pro naše zeměpisné šířky je chlebovník alias jedlý kaštan. Např. v UK se s nimi prý počítá ve velkém. Málo práce, ale desítky let do první velkoobjemové sklizně.
JS
Rozšifrování genomu pšenice a její následné šlechtění (ne GM) pro konkrétní oblasti vypadá jako reálná možnost... http://www.ct24.cz/vysilani/2011/04/06/10159875412-211411058030406-17:40-milenium/1/
Kalka.
:-)
Kalka.