Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
WTO: Boeing dostal ilegální pomoc za minimálně 5,3 miliardy USD

WTO: Boeing dostal ilegální pomoc za minimálně 5,3 miliardy USD

31.03.2011 17:39
Autor: ČTK

Výrobce letecké techniky Boeing (73,86 USD, 0,08%) dostal od americké vlády ilegální subvence za minimálně 5,3 miliardy dolarů (téměř 92 miliard Kč). Ukazuje to zpráva, kterou dnes zveřejnila Světová obchodní organizace (WTO). Pomoc byla Boeingu poukazována převážně ve formě proplácení nákladů na vědu a výzkum přes účty Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Verdikt, který už dříve vynesl panel WTO pro řešení obchodních sporů a který měli doposud k dispozici jen právníci obou firem, je zatím poslední kapitolou v šest let trvající obchodní bitvě mezi oběma strojírenskými giganty. Airbus a Boeing se už mnoho let vzájemně obviňují, že jim jejich vlády nezákonně pomáhají prosadit se proti konkurenci.

"Dnešní zpráva WTO jasně ukazuje, že Boeing v minulosti obdržel obrovské subvence a že značné podpory se mu dostává i dnes," reagoval na zprávu WTO komisař Evropské unie pro obchod Karel De Gucht. "Spojené státy tento spor v roce 2004 začaly a teď dostávají jednoznačný verdikt, který prokazuje, že jejich dlouholeté a mnohamiliardové subvence Boeingu přes federální a státní programy byly nezákonné," dodal komisař.

De Gucht řekl, že nezákonná podpora Boeingu značně poškodila zájmy Evropské unie. "Subvence vážně poškodily zájmy EU a zapříčinily, že Airbus přišel o tržby, klesly ceny jeho letadel a nečestně přišel o podíl na trhu ve prospěch Boeingu," řekl De Gucht, jehož cituje agentura Reuters.

Boeing ale hodnotí verdikt jinak a poukazuje na to, že subvence, které dostává Airbus, vysoko převyšují subvence pro Boeing. Nález WTO podle amerických činitelů dokládá, že objem vládních subvencí se pohybuje pouze kolem 2,7 miliardy dolarů (přes 46 miliard Kč). Objem subvencí, které Airbus obdržel v průběhu let, Američané vyčíslili asi na 20 miliard dolarů (více než 345 miliard Kč).

Americký obchodní zmocněnec Ron Kirk tak novinářům řekl, že nález WTO jen potvrzuje dlouhodobý postoj Spojených států, podle něhož jakákoliv pomoc pro Boeing je nesrovnatelně menší, než pomoc, kterou dostává Airbus. Předchozí zpráva podle něj ukázala, že Airbus dostával na vývoj nových modelů takzvané startovní úvěry, které byly velmi nízko úročeny. Evropské vlády tak zmocněnec opět vyzval, aby podobné výhodné úvěry už do budoucna Airbusu neposkytovaly.

Pozorně sledovaný případ se stal největším a nejnákladnějším obchodním sporem, který kdy WTO řešila. Jiná porota WTO už loni v paralelním případu rozhodla, že v pořádku nebyla ani pomoc, kterou od evropských institucí dostává Airbus. Obě firmy v minulosti nálezy WTO téměř vždy interpretovaly rozdílně.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data