Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ERÚ chce jasná pravidla pro podomní prodej energie, která zamezí podvodům

ERÚ chce jasná pravidla pro podomní prodej energie, která zamezí podvodům

06.04.2011 16:07
Autor: ČTK

Novela energetického zákona by měla zavést jasné podmínky pro podomní prodej elektřiny a plynu, které by více chránily zákazníky před nekalými praktikami obchodníků. Na semináři o novele energetického zákona v Poslanecké sněmovně to dnes řekl předseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josef Fiřt.

Současná energetická legislativa podle Fiřta neumožňuje efektivně kontrolovat postup prodejců nabízejících plyn a elektřinu při obchodních návštěvách v bytech a domech. "Je zde snaha, aby se při novele energetického zákona posílily konkrétní pravomoci regulačního úřadu, a ten by tím pádem mohl nastavit jakési základní předpisy o tom, co musí smlouva (s prodejcem energie) obsahovat, na co musí být brán zřetel a co tam být nemůže," řekl ČTK Fiřt.

Podle předsedy ERÚ není postup podomních prodejců elektřiny a plynu vždy čestný a někteří zákazníci podepíší smlouvu na odběr energie, aniž by znali všechny její podmínky. V součtu všech kritérií se totiž nová smlouva může ukázat jako méně výhodná než ta u předchozího dodavatele. "Způsob podomního prodeje by měl mít jasná pravidla, která pomohou zákazníkovi," dodal Fiřt.

Podomní prodej elektřiny a plynu pomáhá k získávání klientů některým alternativním dodavatelům energie jako například Centropol Energy nebo Energetické Centrum. Velké firmy však postupy podomních prodejců často kritizují.

Podomní prodejci si podle generálního ředitele ČEZ Martina Romana často vybírají klienty, kteří nejsou schopni řádně posoudit podmínky nové smlouvy. "Prodejci jim prostě nalžou spoustu věcí a ti lidé na to konto pak podepíší smlouvu," řekl na dnešním semináři Roman. "Zvětšenou ochranu zákazníků, aby se toto nestávalo, v každém případě uvítáme," dodal.

Novela má také zvýšit práva spotřebitelů v přístupu k informacím o cenách energií. Zákazníci budou mít rovněž právo na odstoupení od smlouvy při zvýšení cen energie či při změně jiných smluvních podmínek. ERÚ by kromě monitoringu nespravedlivých smluvních podmínek měl také například nově dohlížet na hospodářskou soutěž. Mnohé kontrolní pravomoci se na ERÚ převedou ze Státní energetické inspekce.

Dále novela zavádí například oddělení plynárenských společností od provozovatele přenosové soustavy. Nové pravidlo sice umožňuje mateřské společnosti si provozovatele přepravní soustavy ponechat ve svém vlastnictví, výrazně jsou však omezeny její vlastnická práva.

Novela energetického zákona souvisí s přijetím třetího energetického balíčku EU. Poslanecká sněmovna by novelu měla posuzovat ve druhém a třetím čtení na svém dubnovém zasedání.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data