Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Portugalská ruka natažena, premiér žádá o finanční pomoc

Portugalská ruka natažena, premiér žádá o finanční pomoc

07.04.2011 8:06, aktualizováno: 7.4. 8:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Portugalsko požádá Evropskou unii o finanční pomoc v dluhové krizi, oznámil pozdě večer úřadující portugalský premiér José Sócrates. Zástupci EU krok Lisabonu přivítali, a Portugalsko se tak stane po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která se bude před hrozící platební neschopností chránit zahraničním záchranným úvěrem.

"Vláda se rozhodla požádat Evropskou komisi o finanční pomoc," prohlásil včera pozdě večer premiér v krátkém vystoupení přenášeném televizí. Promluvil krátce poté, co nutnost uchýlit se k finanční pomoci v důsledku nemožnosti získat peníze na trhu za rozumnou cenu jako první člen vlády přiznal ministr financí Fernando Teixeira dos Santos. "V této obtížné situaci, které se dalo vyhnout, mám za to, že je nutné uchýlit se k mechanismu financování dostupnému v evropském rámci," řekl krátce předtím ministr financí. "Jsem pevně přesvědčen, že kdyby se nic neudělalo, bylo by to daleko horší," řekl ve vystoupení premiér Sócrates, který rezignoval na konci března poté, co parlament neschválil navržená úsporná opatření jeho menšinové socialistické vlády. "Zkusil jsem všechno možné. Bohužel jsme však dospěli do stádia, kdy by nepřijetí tohoto rozhodnutí znamenalo pro naši zemi přílišná rizika," řekl portugalský předseda vlády.

Sócrates nezmínil, v jaké výši by finanční pomoc měla být. Představitelé eurozóny však předpokládají, že Lisabon bude potřebovat v příštích třech letech půjčit 60 až 80 miliard eur.

Evropská komise po vystoupení uvedla, že Sócrates informoval předsedu komise José Barrosa o záměru požádat o aktivaci nového evropského mechanismu finanční pomoci. Barroso slíbil, že Brusel žádost Lisabonu projedná nejrychleji, jak to bude možné. Činitelé eurozóny a analytici odhadují, že Portugalsko bude potřebovat záchranný balík v sumě 60 až 80 miliard eur (až 1,95 bilionu Kč).

Sócrates připomněl, že opozice v parlamentu minulý měsíc odmítla úsporná opatření socialistické vlády, což vedlo k rezignaci kabinetu a ztížilo finanční situaci země a její přístup na trhy dluhopisů. Žádost o pomoc tak byla v důsledku toho "nevyhnutelná", řekl premiér. Šéf opozičních sociálních demokratů Pedro Passos Coelho na premiérovo vystoupení odpověděl, že žádost o pomoc má podporu jeho strany.

Evropský komisař pro ekonomiku Olli Rehn označil rozhodnutí Lisabonu požádat o úvěr od EU za "odpovědný". "Je to odpovědný krok k zajištění finanční stability eurozóny," řekl komisař pro čtvrteční vydání listu Financial Times Deutschland, který večer zveřejnil krátkou pasáž z celého rozhovoru ještě předtím, než Sócrates vystoupil s oficiálním oznámením.

Portugalská vláda, která nyní funguje jako úřednický kabinet do předčasných voleb, trvala dosud na tom, že zahraniční pomoc země nepotřebuje. Přední portugalští bankéři však v úterý vládu vyzvali, aby usilovala o krizový úvěr, který by do voleb zklidnil finanční trhy. Domácí banky také pohrozily, že přestanou kupovat vládní dluhopisy, což dále hnalo úroky z půjček vzhůru.

Výnosy z portugalských dluhopisů se prudce zvyšují zejména od demise vlády a jsou už tak vysoké, že v podstatě činí financování státního dluhu dlouhodoběji neudržitelným. Výnos z desetiletého portugalského dluhopise se dnes na sekundárním trhu dostal na 9,05 procenta, nové maximum od přijetí eura. Je tak už dva procentní body nad sedmiprocentní hranicí, kterou vláda v Lisabonu považuje za ještě snesitelnou cenu.

Země ve středu prodala celý nabízený objem pokladničních poukázek za zhruba jednu miliardu eur, tedy asi 24 miliard korun, úroky z nich však výrazně vzrostly. Podle ministerstva financí dnešní aukce jen potvrdila zhoršení situace, které způsobilo březnové odmítnutí dalších úsporných opatření v národním parlamentu, po němž vláda podala demisi. "Ze současných úrokových sazeb můžeme vyvodit, že škody způsobené odmítnutím úsporných opatření jsou nenapravitelné," uvedlo ministerstvo.Šéf portugalské bankovní asociace Antonio de Sousa řekl, že významná finanční pomoc je v současnosti nezbytná. Tamní finanční ústavy již prakticky nemají kapitál, aby mohly nakupovat vládní dluhopisy. "Bankám už nic nezbývá," řekl Sousa. 
  

Ratingová agentura Moody's včera snížila rating největším portugalským bankám. Následovala tak agenturu Fitch, která rating snížila v úterý.

(Zdroj: čtk, Bloomberg, mediafax, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data