Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Portugalská ruka natažena, premiér žádá o finanční pomoc

Portugalská ruka natažena, premiér žádá o finanční pomoc

07.04.2011 8:06, aktualizováno: 7.4. 8:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Portugalsko požádá Evropskou unii o finanční pomoc v dluhové krizi, oznámil pozdě večer úřadující portugalský premiér José Sócrates. Zástupci EU krok Lisabonu přivítali, a Portugalsko se tak stane po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která se bude před hrozící platební neschopností chránit zahraničním záchranným úvěrem.

"Vláda se rozhodla požádat Evropskou komisi o finanční pomoc," prohlásil včera pozdě večer premiér v krátkém vystoupení přenášeném televizí. Promluvil krátce poté, co nutnost uchýlit se k finanční pomoci v důsledku nemožnosti získat peníze na trhu za rozumnou cenu jako první člen vlády přiznal ministr financí Fernando Teixeira dos Santos. "V této obtížné situaci, které se dalo vyhnout, mám za to, že je nutné uchýlit se k mechanismu financování dostupnému v evropském rámci," řekl krátce předtím ministr financí. "Jsem pevně přesvědčen, že kdyby se nic neudělalo, bylo by to daleko horší," řekl ve vystoupení premiér Sócrates, který rezignoval na konci března poté, co parlament neschválil navržená úsporná opatření jeho menšinové socialistické vlády. "Zkusil jsem všechno možné. Bohužel jsme však dospěli do stádia, kdy by nepřijetí tohoto rozhodnutí znamenalo pro naši zemi přílišná rizika," řekl portugalský předseda vlády.

Sócrates nezmínil, v jaké výši by finanční pomoc měla být. Představitelé eurozóny však předpokládají, že Lisabon bude potřebovat v příštích třech letech půjčit 60 až 80 miliard eur.

Evropská komise po vystoupení uvedla, že Sócrates informoval předsedu komise José Barrosa o záměru požádat o aktivaci nového evropského mechanismu finanční pomoci. Barroso slíbil, že Brusel žádost Lisabonu projedná nejrychleji, jak to bude možné. Činitelé eurozóny a analytici odhadují, že Portugalsko bude potřebovat záchranný balík v sumě 60 až 80 miliard eur (až 1,95 bilionu Kč).

Sócrates připomněl, že opozice v parlamentu minulý měsíc odmítla úsporná opatření socialistické vlády, což vedlo k rezignaci kabinetu a ztížilo finanční situaci země a její přístup na trhy dluhopisů. Žádost o pomoc tak byla v důsledku toho "nevyhnutelná", řekl premiér. Šéf opozičních sociálních demokratů Pedro Passos Coelho na premiérovo vystoupení odpověděl, že žádost o pomoc má podporu jeho strany.

Evropský komisař pro ekonomiku Olli Rehn označil rozhodnutí Lisabonu požádat o úvěr od EU za "odpovědný". "Je to odpovědný krok k zajištění finanční stability eurozóny," řekl komisař pro čtvrteční vydání listu Financial Times Deutschland, který večer zveřejnil krátkou pasáž z celého rozhovoru ještě předtím, než Sócrates vystoupil s oficiálním oznámením.

Portugalská vláda, která nyní funguje jako úřednický kabinet do předčasných voleb, trvala dosud na tom, že zahraniční pomoc země nepotřebuje. Přední portugalští bankéři však v úterý vládu vyzvali, aby usilovala o krizový úvěr, který by do voleb zklidnil finanční trhy. Domácí banky také pohrozily, že přestanou kupovat vládní dluhopisy, což dále hnalo úroky z půjček vzhůru.

Výnosy z portugalských dluhopisů se prudce zvyšují zejména od demise vlády a jsou už tak vysoké, že v podstatě činí financování státního dluhu dlouhodoběji neudržitelným. Výnos z desetiletého portugalského dluhopise se dnes na sekundárním trhu dostal na 9,05 procenta, nové maximum od přijetí eura. Je tak už dva procentní body nad sedmiprocentní hranicí, kterou vláda v Lisabonu považuje za ještě snesitelnou cenu.

Země ve středu prodala celý nabízený objem pokladničních poukázek za zhruba jednu miliardu eur, tedy asi 24 miliard korun, úroky z nich však výrazně vzrostly. Podle ministerstva financí dnešní aukce jen potvrdila zhoršení situace, které způsobilo březnové odmítnutí dalších úsporných opatření v národním parlamentu, po němž vláda podala demisi. "Ze současných úrokových sazeb můžeme vyvodit, že škody způsobené odmítnutím úsporných opatření jsou nenapravitelné," uvedlo ministerstvo.Šéf portugalské bankovní asociace Antonio de Sousa řekl, že významná finanční pomoc je v současnosti nezbytná. Tamní finanční ústavy již prakticky nemají kapitál, aby mohly nakupovat vládní dluhopisy. "Bankám už nic nezbývá," řekl Sousa. 
  

Ratingová agentura Moody's včera snížila rating největším portugalským bankám. Následovala tak agenturu Fitch, která rating snížila v úterý.

(Zdroj: čtk, Bloomberg, mediafax, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
22:14Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
22:01Wall Street lehce v záporu  
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba