Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
E15: Kde brát energii? Po uhlí a jádru se důrazně hlásí plyn

E15: Kde brát energii? Po uhlí a jádru se důrazně hlásí plyn

07.04.2011 8:50
Autor: mediafax

Poté, co uhelné společnosti získaly příslib vládních politiků, že časem budou moci těžit i za územními limity, a stát i po havárii v japonské Fukušimě potvrzuje podporu jádru, se nyní o slovo hlásí plynárenské firmy. Ve svém čtvrtečním vydání to píše deník E15.

Plynárenské společnosti vyčítají vládě, že se příliš zaměřila na využití tuzemských zdrojů – tedy právě uhlí, a žádají, aby chystaná energetická koncepce v souladu se světovými trendy zohlednila výhody plynu. Souboj o to, na jaké energetické zdroje vsadí Česko, vstupuje do dalšího kola.

„Kritérium maximální dovozní nezávislosti, které z ČR učiní energetický skanzen, by mělo být ve státní energetické koncepci přehodnoceno,“ uvedl pro E15 šéf České plynárenské unie Oldřich Petržilka. Otázka budoucnosti plynu se tak stává vedle těžebních limitů jedním z klíčových sporných bodů nové koncepce, která má být dokončena ještě letos.

Plynaři ji považují za klíčový dokument. Petržilka upozorňuje, že se podle něj budou rozhodovat investoři. „Jde o stanovení základního rámce, podle kterého se mohou energetické společnosti a investoři orientovat ve svých strategiích a plánech. Každá investice v energetice je dlouhodobá. V případě elektráren a plynovodů se jedná o investice na 20 - 40 let a pro taková rozhodnutí je zapotřebí základní stabilita a jasná pravidla,“ doplňuje mluvčí tuzemské plynárenské jedničky RWE Transgas Martin Chalupský. Podíl plynu v celkovém mixu by se podle něj měl vyrovnat se standardy EU a v příštích deseti letech narůst na celkových 25 procent. Nyní to je méně než pětina.

„Především by mělo být zdůrazněno, že i když je plyn fosilním palivem, jeho vlastnosti ční vysoko nad ostatní fosilní konkurencí. Proto je mimořádně vhodný pro řešení akutních problémů ČR, tedy emisí,“ míní Petržilka. Ministerstvo průmyslu na druhé straně vidí výhody ve využití domácí suroviny, tedy uhlí.

„Co je doma, to se počítá,“ řekl již dříve náměstek ministra průmyslu pro energetiku Tomáš Hüner. Dokáže si představit, že Česko zvýší dovoz plynu o deset či patnáct procent, ale nemalá část ze 750 milionů tun uhlí za limity by se podle Hünera vytěžit měla.

Podle Jiřího Gavora z poradenské společnosti ENA, na jejíž studii se plynárenská unie odvolává, je potíž v tom, že kvůli boji o prolomení limitů se příliš akcentovala údajná nespolehlivost alternativních paliv. Gavor vůči takovému názoru namítá, že plynu je na trhu dostatek. Je do Evropy dovážen i ve zkapalněné podobě a jeho ceny na spotových trzích se odpoutaly od ceny ropy. Závislost na plynu z Ruska je jen omezená, v případě potřeby je Česko schopno navýšit dovoz ze Západu. ENA nezpochybňuje význam využití uhlí za limity, ale dodává, že plynu by už neměla být přidělována jenom „role doplňkového zdroje.“

Tuzemský byznys vidí v plynu velkou příležitost. ČEZ buduje paroplynovou elektrárnu v Počeradech, RWE společně se švýcarským Alpiqem plánuje podobnou elektrárnu poblíž Mochova u Prahy a ČEZ společně s firmou Tedom se pouští do výstavby malých plynových výroben tepla a elektřiny.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data