Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas má zamířit k prezidentovi s demisemi ministrů VV, víkend posun v řešení vládní krize nepřinesl

Nečas má zamířit k prezidentovi s demisemi ministrů VV, víkend posun v řešení vládní krize nepřinesl

11.04.2011 9:15, aktualizováno: 11.4. 10:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Uplynulý víkend se nepodařilo využít k výraznému posunu v řešení vládní krize. Věci veřejné podmínily odchod svých ministrů z vládních pozic tím, že odejdou i lídr TOP 09 Miroslav Kalousek, a občanští demokraté Alexandr Vondra a Ivan Fuksa. Premiér Petr Nečas takové handlování odmítl. Předseda VV Radek John následně přitvrdil a naznačil, že v případě neshody poslanci Věcí veřejných kabinet nepodpoří ve sněmovně. Vláda by tak mohla skončit zhruba po roce fungování dřív, než začala s plánovanými reformami.

V rozhovoru pro MfD Nečas připustil, že se již delší dobu cítil znepokojen rostoucím vlivem ABL. Podle jeho slov v žádné demokratické vládě nepřišlo do státní exekutivy tolik lidí z jedné firmy jako v případě ABL. Zároveň uvedl, že většinu rozhodnutí na ministerstvu vnitra dělal místo Johna právě Bárta. "Na jednání o ministerstvu vnitra se dostavoval pan Bárta, nikoliv pan John," řekl Nečas MfD a dodal, že až 99 procent důležitých rozhodnutí bylo projednáváno právě s Bártou. Nečas se obává ale i po odchodu Bárty z křesla ministra jeho dalšího dominantního vlivu na ministerstvo vnitra.  "Tím, že přestane být pan Bárta ministrem dopravy, má rozvázané ruce a může to vzít jako full time job, byť skrytě," vyslovil se Nečas pro MfD. Nečas bude vedle rezignací Bárty a Johna zároveň požadovat rezignaci ministra Dobeše kvůli pomalému tempu realizace školské reformy. Během jara chce Nečas provést i další změny v personálním obsazení vlády i v rozdělení ministerstev mezi jednotlivé koaliční strany.

V neděli v podvečer John oznámil médiím, že požádal o zasedání K9, proto vyzývá Nečase o jeho svolání. V pondělí se do řešení patové situace pravděpodobně zapojí prezident Václav Klaus, Hrad ani úřad vlády však ještě oficiálně neoznámily, kdy se avizovaná schůzka hlavy státu s premiérem uskuteční.

Kvůli nesouhlasu s Nečasovým požadavkem, za který se v sobotu postavily i výkonná rada ODS a předsednictvo TOP 09, lídři Věcí veřejných předčasně opustili páteční jednání K9. V sobotu se jejich sněmovní klub usnesl na tom, že pokud má platit presumpce viny, má platit i pro Kalouska, Vondru a Fuksu. Na jednání K9, o které klub požádal, přijdou podle Johna VV se jmény, která by mohla nahradit jejich lidi v kabinetu. Nejmenší vládní strana prý má stále zájem o pokračování koaličního projektu, nevylučuje ale ani jiná řešení. Stojí si současně za jednotou sněmovního klubu, který po odchodu tří odpadlíků čítá 21 poslanců, přičemž Jana Suchá se ještě k loajalitě nevyjádřila. Ukázat se má na úterním zasedání klubu.

Další poslanec VV, Miroslav Petráň, který byl celý týden v zahraničí, a proto se nevyjadřoval, oznámil, že v klubu strany setrvá. Uvedl, že chce podporovat reformní program vlády, ať již budou VV v koalici nebo v opozici.

Premiér kromě tiskové konference po jednání výkonné rady nevystoupil během víkendu na veřejnosti, omluvil se i z televizní debaty kvůli tomu, že se léčil z chřipky. Už ve středu kvůli ní omezil svůj program.

V televizní debatě o budoucnosti vlády ODS a TOP 09 reprezentoval předseda druhé nejsilnější strany Karel Schwarzenberg. Uvedl, že vláda nebude žádat sněmovnu o důvěru. Pokud se k tomu neodhodlá do pátku, rozhodne předsednictvo ČSSD podle stranického šéfa Bohuslava Sobotky o vyvolání hlasování nedůvěře vládě. Nečas už dříve 10. března oznámil, že chce spojit vyslovení důvěry kabinetu s hlasováním o důchodové reformě, kterou má do prázdnin sněmovně předložit ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

ODS A TOP 09 se budou ve sněmovně ucházet podle Schwarzenberga o podporu VV, nechtějí spoléhat na případné přeběhlíky.

Prezident označil situaci vlády za vážnou. Kabinet je podle jeho názoru zralý na "jisté přeskupení". Jist si ale Klaus není tím, zda jsou větší přesuny možné bez přeskupení vládní koalice.

Rozbuškou vládní krize se stalo oznámení poslance VV Jaroslava Škárky, že si Bárta kupoval jeho loajalitu. Se stejným obviněním se na policii obrátila následně odvolaná předsedkyně poslanců VV Kristýna Kočí. Kočí v otevřeném dopise poslance VV společně se Stanislavem Humlem, který rovněž klub VV opustil, vyzvala „ke společnému jednání a k podpoře vlády“.

Bárta se v kauze hájí tím, Škárkovi a Kočí peníze pouze půjčil. Nicméně již přiznal pochybení, že v případě Kočí porušil zákon pouhým předáním půl milionu korun v hotovosti. Zákon horní hranici plateb v hotovosti ohraničuje na zhruba 367 tisících , v parlamentu je nyní návrh snižující ji na 350 tisíc korun. Bárta je připraven vzdát se imunity a být k dispozici policii. V politice chce dál pokračovat a nyní se bude soustředit na květnové volby předsedy VV.

Pozici VV také nabouraly dokumenty zveřejněné v pátek Mladou frontou Dnes, podle kterých Bárta stranu založil, aby získal zakázky pro ABL. Propojení ekonomických zájmů s politikou, kvůli kterému požadují ODS a TOP 09 odstřižení lidí napojených na ABL od vysokých vládních funkcí, VV popírá.


Váš názor
  • 11.04.2011 10:13

    chtěli jsme novou krev v parlamentu,nové tváře,nové myšlenky.kde ale brát a nekrást???ani v té největší hromadě samotného písku ,zrnka zlata nenajdeš a jaký národ tací vůdci,tací politici atd. tak na co si vlastně stěžujeme,když my sami nejsme jiní.-
  • 11.04.2011 10:04

    již clausewitz řekl:"cheš-li vyhrát válku musíš mít pevné zázemí,což jak zdá se mi vv,neboli veřejní vyč******,nemají.postupně sežerou jeden druhého.
    BOB
  • Kalouskovi se daří
    11.04.2011 9:57

    Není pochyb, že za spiknutím proti lidem bojujícím proti korupci stojí intrikán Kalousek. Jestli se mu podaří dostat z vlády Bártu, Johna a ministra obrany, tak zvítězí na plné čáře. Nejen on ale i Tluchoř a ostatní mafiáni.
    Juniper
    • Re: Kalouskovi se daří
      11.04.2011 10:20

      Kromě ekonomické , politické se velmi snaží i o morální popravu lidí, kteří se snaží ukousnout z už rozděleného koláče moci a ekonomiky. Zdroje pomalu vysychají. Různé poplatky, zvyšování daňového zatížení lůzy začíná být nebezpečné a dá se očekávat odpor.Jsem zvědav jak dlouho se ještě ovce nechají střihat. Za největší tragedií současné garnitury považuju angažovanost blondýn a zkrachovalých policajtu. Nebo se mýlým.
      Homo
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university