Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínu může v roce 2013 postihnout úplný výpadek proudu, již nyní je někde elektřina na příděl

Čínu může v roce 2013 postihnout úplný výpadek proudu, již nyní je někde elektřina na příděl

04.05.2011 12:07, aktualizováno: 4.5. 14:52

Aktualizováno

Nedostatečné dodávky uhlí a související slabší produkční kapacita čínských tepelných elektráren přináší druhé největší ekonomice světa problémy v podobě množících se výpadků elektřiny. Alarmující je podle pozorovatelů, že se tak děje ještě před vypuknutím „vrcholné sezóny“ z pohledu spotřeby elektrické energie. Čínská rada pro energie (CEC) již varovala, že očekává, že současné výpadky mohou v létě narůst do výše 30 milionů kilowatthodin, či ještě výše. V dlouhodobějším výhledu potom CEC varuje, že v polovině probíhající pětiletky, tedy kolem roku 2013, nelze vyloučit ani celonárodní výpadek elektřiny.

Provincie Zhejiang rozkládající se na jihovýchodním pobřeží Číny již v dubnu musela čelit výpadkům elektřiny odpovídajícím 2,71 milionu kilowatthodin. Jedná se o největší problém s dodávkami elektrické energie, který region se silným zastoupením těžkého průmyslu pamatuje od roku 2007. Další výpadky postihly provincie jako Guangdong, Jiangsu, Jiangxi a Hunan. Lin Weibin, náměstek ředitele čínského výzkumného centra pro energii a strategické zdroje univerzity v Pekingu ve vyjádření pro China Times přičetl současné problémy na vrub rostoucí poptávce po energiích spolu s výpadky v zásobování země uhlím.

Poptávka Číny po elektřině letos vykazuje silnou dynamiku. Podle informací CEC za první tři měsíce letošního roku přesáhla spotřeba jeden bilion kilowatthodin, což znamená růst na úrovni 12,7 procenta meziročně. Spotřeba v energeticky náročných odvětvích těžkého průmyslu (např. stavebnictví, výroba či hutnictví) ve stejném období vzrostla o 11,1 procenta na 351,2 miliardy kWh, což je nejvyšší úroveň poptávky od druhého čtvrtletí loňského roku, kdy se čínská ekonomika také potýkala s četnými výpadky elektrické energie.

Problém podle oborníků na problematiku energií tkví v tom, že zatímco čínský průmysl expanduje dvouciferným tempem a udržuje Čínu v čele žebříčku ekonomického růstu všech zemí světa, výstavba nových zdrojů elektrické energie zaostává. Za první čtvrtletí podle informací Čínské rady pro energii bylo postaveno méně elektráren, než ve stejném období loňského roku.

Podle šéfa statistiků Xue Jinga je na vině rostoucí cena a nejisté dodávky uhlí, které vzaly čínským energetickým podnikům chuť do rozšiřování produkčních kapacit tepelných elektráren. Některé z utilit dokonce podle Xua část svých provozuschopných tepelných elektráren kvůli nejistotě ohledně uhlí dočasně uzavřely. Na veřejnosti však znějí také hlasy, že celý problém uhlí je mediální bublinou, kterou energetické podniky nafoukly ve snaze uměle navýšit ceny elektřiny.


Svou trochou k blízkosti energetické krize přispěly podle odborníků z CEC i nedostatečná produkce vodních elektráren nebo nerovnováhy v rozvodné síti, které vyvolávají další výpadky.

Čínská rada pro energii závěrem své zprávy uvádí, že očekává, že výpadky v dodávkách elektrické energie budou pokračovat a v polovině současné pětiletky (2011-2015) budou dokonce nabírat na vážnosti. Pro vyhnutí se nejhoršímu možnému scénáři CEC čínské vládě radí, aby urychlila proces schvalování výstavby nových významných energetických projektů, zvláště pokud jde o střední a velké vodní elektrárny. Kromě rozvoje nových produkčních kapacit však CEC doporučila a nepopulární zvyšování cen elektřiny.

(Zdroj: China Times, China Economic Net, China Daily)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data