Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fukušima a německý odklon od jádra může stát miliony i města v ČR

Fukušima a německý odklon od jádra může stát miliony i města v ČR

21.06.2011 15:14
Autor: ČTK

Havárie japonské jaderné elektrárny Fukušima a následné německé rozhodnutí odstavit v budoucnu jaderné elektrárny může stát desítky milionů korun i česká města. Řada z nich se chtěla během jara vrhnout do elektronických aukcí, které měly snížit náklady na elektřinu, jenže právě v tu dobu její cena začala růst o desítky procent. Města pak aukce raději odložila a pomalu s nimi začínají až teď, prohlásil obchodní ředitel druhého největšího alternativního prodejce Centropol Lukáš Pokrupa. Aukce připravují například Ostravy, Mostu nebo Frýdku Místku.

Města chtěla aukcemi ušetřit desítky procent nákladů na energie, jenže pak se k japonským břehům přiřítila cunami a vše bylo jinak. "Už po Japonsku šla cena o 20 procent nahoru. No a další růst cen se dá očekávat podle toho, jak bude německá vláda odstupovat od jádra," řekl náměstek mosteckého primátora Karel Novotný. Právě rozhodnutí německé vlády o uzavírání jaderných elektráren s cenami energie v Evropě výrazně pohnulo.

V Mostu, který má asi 67.000 obyvatel, spotřebuje jen magistrát ročně elektřinu za asi šest milionů korun. V součtu se všemi příspěvkovými organizacemi jde potom o částku v řádu desítek milionů, přičemž se od aukcí očekávala úspora minimálně deseti procent. Krom Mostu chtěla podobně šetřit třeba Ostrava, Frýdek Místek, Česká Lípa nebo Bruntál, v minulosti už aukci vyzkoušely třeba dva pražské obvody nebo několik krajů a ministerstev. Na plynu chce zase šetřit Havířov. Ušetřené peníze chtěla města použít na jiné projekty, případně menší částkou přilepšit i svým zaměstnancům.

Prudkého růstu cen se ovšem některá města lekla a tendry na energie ze začátku roku odložila. "Kdybychom do té aukce bývali šli začátkem jara, bylo by to mnohem lepší, ale to nemohl nikdo vědět. Ale pořád se nám aukce vyplatí víc, než původní systém nákupu, protože i tam ceny rostou," řekl Novotný. "Na trhu je teď taková situace, že do toho většina měst půjde raději dřív než později," dodal.

Že města opět začnou elektřinu nakupovat, to odhaduje i jeden z prodejců. "V současné době můžeme pozorovat opětovný nárůst zájmu o veřejné aukce na dodavatele elektřiny. Týká se to především obcí, měst a dalších státních a samosprávných subjektů. Nárůst aukcí se pohybuje v řádu desítek měsíčně," řekl obchodní ředitel Centropolu Pokrupa. Samosprávy podle něj k nákupům vede současná stabilizace cen okolo 56 eur (asi 1350 korun) za megawatthodinu. Vloni v prosinci stál jeden megawatt odebraný v roce 2012 ještě 51,5 eura.

Podle dodavatele systému aukcí eCentre stojí za obnoveným zájmem o aukce souběh administrativních lhůt, kvůli nimž je přelom jara a léta posledním vhodným termínem. "Je sice pravda, že Fukušima a události v Německu tyto aukce přibrzdily, ale teď nastává termín, kdy už obce s touto činností musí začít, pokud chtějí mít na příští rok vybráno," řekl ČTK výkonný ředitel firmy Lubor Alex.

Firma ve svých referencích popisuje případ Litoměřic, které i tak dokázaly v aukci na rok 2012 snížit cenu elektřiny proti loňsku asi o devět procent, naopak v České Lípě se cena, která vzešla ze soutěže, pohybuje na úrovni té současné.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data