Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Další spořící dluhopisy MF za 20 miliard mají přijít v červnu a krýt i inflaci

Další spořící dluhopisy MF za 20 miliard mají přijít v červnu a krýt i inflaci

19.04.2012 11:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Ministerstvo financí chystá na zhruba polovinu června další spořící dluhopisy pro občany. Součástí emise za 20 miliard korun mají být i 7- až 8leté dluhopisy, jejich úrok bude závislý na míře inflace. „Chci nabídnout ochranu úspor pro odpovědnou střední třídu,“ řekl pro list Právo ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). MF předpokládá zahájení upisovacího období v květnu.

Nové 7- až 8leté dluhopisy mají dle Práva být úročeny každý rok úrokem odpovídajícím výši inflace na bázi indexu spotřebitelských cen (CPI). Kupóny mají být reinvestovány, což má pokrýt ochranou před inflací i úrokové výnosy občanů z jejich úspor. Kupec dluhopisů smí nejdříve po roce držby dluhopisů požádat o jejich předčasné splacení. Prodej mezi lidmi nebude možný, pouze zpět státu.

„Inflací mohou být úspory znehodnoceny, proto jsme vytvořili nabídku jistoty, která sice nenabízí ani korunu zisku, ale představuje jediný produkt, kde stát garantuje, že úspory nebudou znehodnoceny. Občan tedy nevydělá na úroku, ale současně za celou dobu trvání emise má jistotu, že rozhodně neprodělá. Míry rizika a jistot jsou stejné,“ vysvětlil ministr. Každý občan si bude moci koupit tyto tzv. inflační dluhopisy do maximální hodnoty 5 miliónů korun, po vypršení splatnosti bude možno požádat o reinvestici.

Nabídnuty mají být dále roční dluhopisy a dvě emise pětiletých dluhopisů, píše Právo. Detaily chce MF zveřejnit na počátku měsíce května. V případě zájmu ministerstvo financí přichystá podzimní kolo upisování zhruba ve stejném rozsahu. Již na podzim roku 2011 vyslovilo ministerstvo financí úmysl v průběhu roku 2012 emitovat další spořící dluhopisy za zhruba 40 miliard korun. Tomu nyní oznámená dvě kola po 20 mld. odpovídají.


(Zdroj: MF ČR, Právo, čtk)


Čtěte více:

Dluhopisy pro občany lze objednat do pátku, příští rok budou další asi za 40 mld. Kč
06.10.2011 12:34
Ministerstvo financí bude přijímat objednávky na spořicí státní dluho...

Váš názor
  • 7leté dluhopisy
    28.04.2012 5:39

    kdo si asi bude v této republice kupovat jistoty na 7let, když si žádná vláda nemůže být jista zdali vydrží do švestek. Obzvláště, když narůstá stále více voličů kteří jsou ochotni volit stranu, kterou si stále pamatují někteří z nás a která po uchopení moci okamžitě přestala uznávat předešlé podobné smlouvy a jejíž hlavní předstvitel, sám pan prezident, jen o několik let později lhal když v rozhlase nabádal občany, aby nepanikařili a nevěřili štváčům z radia Svobodná Evropa o nejaké měně. Druhý den byli ti samí občané ochuzeni v poměru 50:1. Tak vesele do nakupování "Jistin" aby jsme za pár měsiců zjistili od nove vládnoucí elity, aby jsme si došli pro své peníze k těm, kteří to slibovali. Kdo si nepoučí z historie si zaslouží aby se opakovala. Kolikrát se jen změnila podoba naší koruny za posledních 50 let zatim co si za ten tolik nenáviděný dolar starý přes 200let koupím stejně jako za ten vytištený včera.
    arcos dorados
  • co ten Kalousek plácá za nesmysly?
    19.04.2012 11:34

    Prý ... „Chci nabídnout ochranu úspor pro odpovědnou střední třídu,“... To už se ten náš ministrant pomátl na rozumu? - se někde na schůzi naučil dvě slůvka (fiskální a odpovědnost) a dnes je opakuje v každé větě dvakrát, domnívajíc se, že vzbudí u lidí dojem odborníka :-))) Neuvěřitelný diletant. Žene státní kasu do neřešitelné pasti a ještě se tím chvástá.
    Jesse
    • Re: co ten Kalousek plácá za nesmysly?
      19.04.2012 12:11

      Je to diletant. Tady vsak citim jiny plan na 2m1r (2 mouchy jednou ranou). Napr.nejaky Jancura rozlozi riziko i do techto dluhopisu, ale budouci danova sprava mu to zapocte. Duvod se najde, seminko uz klici. S novym OZ rozsireni i na pribuzenske vztahy mozne. Past na stradaly. Ve vysledku tak bude stat mit nizsi naklady na urok nez v rozpoctu planovane. Zda se, ze chce ziskat i titul mezinarodniho inovatora.
      Mudrc
      •  
        19.04.2012 12:15

        S takovou mu brzo ten třetí titul někdo přibije dvacítkou laťákem do čela :-))
        Jesse
    • Re: co ten Kalousek plácá za nesmysly?
      19.04.2012 12:01

      To není z jeho hlavy. Takovou zlodějinu na lidi musel vymyslet bankéř, který chce rozšířit bankovní mejdan o další zákusek.
      Homo
      •  
        19.04.2012 12:09

        Pravdu díš Homo. Klidně bych vsadil svůj roční zisk, že mu to radí ti lichváři kolem MMF, kteří mu už dvakrát za projevené služby udělili medajli největšího servilního poddaného ministra financí ve východní Evropě. Kvalifikaci na to má - katolík oddaný Vatikánu a absolvent chemické průmyslovky. Neuvěřitelné - co tady máme za mechanizmy, když se takový člověk dokáže vedrat až do křesla ministra financí. V jiných zemích takový člověk musí celý život dokazovat bez sebemenších šrámů a pochybností svou erudici. Tady si stačí založit pofiderní stranu TOP09 z odpadlíků a zaplatit si přednášky u Moravce. Hnus :-((
        Jesse
        •  
          19.04.2012 12:34

          Přemýšlím, a nemohu přijít na to co je vlastně ve věci. Na první pohled se mě jeví postupy a činnost MF jako diletantská , hloupá, neumětelská. Ale jsou tam přeci chytří lidi, kteří musí problematice rozumět. Tak co se vlastně děje. Nejlíp mě vychází "Příprava na určitými skupinami řízený státní bankrot". Jako důkazy bych uvedl útěk finančních a podnikových skupin do daňových rájů, Přenášení výroby za hranice, (naposledy Vítkovice), zhušťování právniho marazmu formou zákonů a růzmých nařízení. Nevěřím totiž tomu, že takový gauner si opravdu může dělat co chce a hlavně, že na to má IQ
          Homo
          •  
            19.04.2012 13:10

            No nevím, ale je to od něho chytrej tah ! ... Na hlouposti druhej se snad vydělává,ne ???? ... -).
            tl555
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m