Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus: Odstoupení od spotřebitelské smlouvy bude snadnější

Klaus: Odstoupení od spotřebitelské smlouvy bude snadnější

04.05.2012 16:21, aktualizováno: 4.5. 16:26
Autor: ČTK

Aktualizováno

Odstoupení od spotřebitelské smlouvy, k jejímuž podpisu se lidé zavázali třeba na předváděcích akcích, bude snadnější. Prezident Václav Klaus dnes podepsal novelu, která v občanském zákoníku ruší ustanovení, podle něhož lidé nemohli rychle a bez sankcí odstoupit od spotřebitelské smlouvy, pokud ji podepsali u sebe doma. O rozhodnutí prezidenta ČTK informoval jeho mluvčí Radim Ochvat. 

Novelu připravili poslanci ČSSD v reakci na případy, kdy podnikatelé nechávají lidi na předváděcích akcích podepisovat prohlášení o tom, že si výslovně sjednali návštěvu dodavatele za účelem objednávky. Není prý výjimečné ani to, že se lidé nechají svézt z akce i se zbožím domů, kde podnikateli potvrzení podepíšou. Sociální demokraté tvrdí, že tím podnikatelé obcházejí zákon umožňující snadné odstoupení od smlouvy podepsané na předváděcích akcích. 

Výjimku mají mít pouze smlouvy o opravě a údržbě a o pořízení zboží, které jsou k nim potřebné. Pokud by lidé mohli následně lehce odstoupit i od této smlouvy o dílo, bylo by to prý vůči přivolaným opravářům nespravedlivé. Změna zákona začne platit 15 dní po vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Prezident Václav Klaus dnes také podepsal novelu živnostenského zákona, která brzy uleví podnikatelům od nadbytečné administrativy. Ruší například povinnost podnikatelů opatřovat každou svoji provozovnu speciálním identifikačním číslem, které se v praxi používalo jen pro úřední statistiku. V účinnost má zákon vstoupit od letošního 1. července. 

Změny mohou podle vlády ušetřit podnikatelům celkem čtvrt miliardy korun. Kabinet uvádí, že jen povinné označování provozoven podnikatelů identifikačním číslem provozovny a povinnost toto číslo dále běžně používat představuje pro podnikatele zátěž zhruba 47 milionů korun.

Obce také po dnešním podpisu nové normy prezidentem budou moci nově žádat o majetek, který historicky vlastnily, ale nyní je státní. Cestu jim k tomu otevřel nový zákon o přechodu některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví obcí.

Prezident dnes ale také podepsal novelu zákona o dluhopisech, která kromě jiného zpřísňuje podmínky vydávání komunálních dluhopisů, tedy dluhopisů vydávaných obcemi a kraji. Novela současně některá pravidla vydávání dluhopisů zmírňuje. Například počítá s tím, že podmínky emise dluhopisů v budoucnu už nebudou podléhat schválení Českou národní bankou.


Váš názor
  • uzje tady zase nas ruphej
    06.05.2012 20:04

    Konec nejisoty a tapani - ruphej nam to zase vsechno vysvetli a dovede nas za svetlem. Podle jeho nazoru je ruphej nekdo, kdo si stale mysli ze je zeme placata. Ten musi byt stale v opozici i za cenu delani ze sebe uplneho blbce. protoze polovna toho o cem se tady diskutuje je mu uplne cizi. Jeho heslem je Jiraskovo proti vsem. A v duchu nepratel se nelekejme a na mnozstvi nehledme se zde ohani vlastnimi, vymyslenymi argumenty, kterym rozumi jen on sam, jako zdatny husita palcatem. Jen tak dal ruphej - jen nezapominej, ze samochvala smrdi. Vedle bych nechtel sedet v letadle - tam se neda presednout, at pachnes sebehure.
    sakisan
    • sakisan
      06.05.2012 22:08

      Samochvála smrdí,tak proč se pořád samochválíš smraďochu??mimochodem,je čas poděkovat Žqabžovi,na rozdíl od Tebe předpokládal korekci na indexech i jablíčku,zatím co si vyskakoval jako trotl.Ostaně každý vyskakuje jak umí,viď samolibý nafoukaný smraďochu.
      Velkamedvědice
      • Re: sakisan
        07.05.2012 2:31

        noo uz je tu i VM - co se zase ozyvas ? kdo do tebe hodil korunu ? Pred par dny jsi nazyval jine debily a zadal aby te vynechali. Vidim, ze pri tve mozkove kapacite ti nejde si neco zapamatovat dva tri dny. Vzdyt jste jak ti cigani. Se svoji smeckou 3 na jednoho. Prave jsem se vratil z tennnnisu a ani ti nebudu psat kdo vyhral - stejne bys neveril a mohla by ti navic prasknout zilka - nestarej se o veci kterym nerozumis LOL. Jsi moc hodny, ze se staras o me investovani - kecam ja ti do toho tveho ? To je dalsi nesvar vasi povahy - furt se starat o jine, ale sam si poradit neumis. Z vas ten komunismus, co do vas pumpovali tak dlouho nikdy nevycichne. Jo zapomnel jsi se zminit o Jagrovi, ale je to tak lepsi toho si do te sve nevymachane huby neber. Navic si spocitej kolik let a za kolik ceskych a americkych klubu hral. No i z toho bratskeho Ruska vypadl hodne rychle. To jich melo udelat vic a driv :o)).
        sakisan
      • Re: sakisan
        06.05.2012 22:23

        vidim ze se drzis sveho zabzy, ten si taky tu svoji bidu navonuje aby mu nesmrdela. Ted kdyz uz je tu cela smecka tak si vystacite a protoze venku je tak krasne tak jdu hrat tennnnnis lol. Vy se tam v tom vasem raji treba posmejte. Jak vam prosperuje ten KITD, ja jsem se svym jablickem stale v plusu a po nedeli budu prikupovat. To ze je jeho hodnota pres U$ 780 to ti stale nedochazi - no tobe nedochazi spousta jinych veci. Tak so loooong.
        sakisan
  • pan prezident ulehcuje
    05.05.2012 10:03

    ale co - prave on to nasmeroval, aby se podvodnikum zlodejum a koumakum darilo. Dokud nejsou zlodeji a podvodnici dohnani k odpovednosti a spravedlive potrestani tak muze pan prezident podepisovat nove zakony az do Haleluja a nic se nezmeni. Navic to podepisuje perem, ktere sam odcizil pred celym svetem a pred kamerami za obrovske ostudy celeho naroda. Sam se jiz priznal a prohlasil ze toho lituje. Neni to priznacne a do nebe volajici paradox? Navic podava trestni oznameni na toho, kdo upozornil na jeho udelovani milosti osobe, ktera byla spravedlive a podle zakona odsouzena za zproneveru a kradez, jen proto ze je to kamaradka jeho zeny. Jak muze takovy clovek mit duveru vetsiny naroda zustava tajemstvim. Opravdu zarny priklad pro deti i vsechny obcany.
    sakisan
  • čekání na mesiáše....
    05.05.2012 9:41

    to je to jediné co lidé, vychovaní komunisty dokáží a dělají. Pořád jen na někoho nebo něco čekají, aby za ně všechno udělal. I ty opice se musely vyvíjet miliony let než slezly se stromu a nedosáhly své inteligence a schopnosti myslet pres noc. Ty tady vypráviš o Praze a Bratislavě. Výborný příklad, Slováci se taky nemhli dočkat až se odděli od těch Čechounů na které museli fachčit a nyní se to jimi v Praze v obchodech a na stavbáchjen hemží. Kde udělali soudruzi chybu. Jak může někdo jen trochu soudný porovnávat naš systém se Švýcarskem tam mají trochu jiný materiál na budování čehokoliv s našimi lidmi se da opravdu budovat jen ten komunismus to je ta naše tragédie.
    patera
  • institut smlouvy
    05.05.2012 9:19

    Už tisíce let existuje institut smlouvy a je zcela srozumitelný. A je jedno, o jakou smlouvu jde. Princip je, že se musí dodržet jen to, co bylo dohodnuto a podepsáno. Dřív k tomu dokonce stačilo poctivé slovo a podání ruky. A dnes? - Klaus a kašpaři z exekutorské mafie, podvodníci a politici z této zcela jasné formy dohody mezi svéprávnými stranami udělali pavědu !!! Zaneřádili legislativu takovým způsobem, že škoda si i odplivnout. Klausovy kecy a omáčka legislativců jen dokladují, že zde stále existuje silná absence zdravého rozumu. Takový zákon si může strčit někam, páč pořád dává silný prostor podvodníkům všeho druhu a nechrání jednu ze stran (jakékoliv) smlouvy.
    Jesse
  • Kedy SR & CZ spoločne?!
    05.05.2012 6:53

    Od Štrougalovho "budovania vlasti do :ŠÍŘE a do KRÁSY uplynulo veľa rokov, ale to "naše československé POKRYTECTVO je živo aktuálne aj po rokoch...Po prešustrovaní PERESTROJKY a nového myšlení JAKEŠA & comp. nastúpili KSČšíbri na čele z VLASTIZRADCOM Čalfom a jeho "komplicmi vo FZ ČSSR aj s "národnými hrdinami" emigrácie 1945-1989. ICH "Lorenzovanie" a proamerická umelá servilnosť ako aj celoplošné KONTÚRY o pokomunistickom "budovaní ŠVAJČIARSKA v bývalej ČSSR" sa cynicko-falošne predostieralo od 26 novembra 1989 -a fakticky doterazky!!! Tak skorumpovaný československý socializmus, aký sme budovali od roku 1961 s Novotným do jesene 1967 a s Husákom od normalizácie 1970 - do "odovzdania ŠTAFETY Havlovi" -to je KOCÚRKOVSKÁ ŠVEJKOVINA, nemajúca obdoby v našich spoločných dejinách aj spred roku 1918!!! "STAV našej ÚNIE" 1989-2012 -t.č. na čele s DUOM KLAUS & GAŠPAROVIČ a s úrovňou našich republík,ich úrovne a stavu ekonomiky, perspektívy i možností na roky 2016 atď -to nech posúdi a vyhodnotí VEREJNOSŤ na oboch stranách MORAVY! Myslím, že ako 69 ročný občan bývalej spoločnej REPUBLIKY mám právo vysloviť názor, že to, čo sme dosiahli spoločne do roku 1989 a čo sa udialo do roku 2012, je možné pomenovať rôzne -pravým či ľavým názorom atď... Ale ak až v roku 2012 "podpisuje Klaus, aj to len za ČECHOV novely zákonov chrániacich OBČANOV, tak čo k tomu dodať?! Ak naši "pracujúci ČSSR" do roku 1989 mali to čo mali.....a od roku 1990 mali mať to, čo bolo sľubované tak v Prahe ako v Bratislave a hlavne na našich vidiekoch a až po euronepokojoch 2008-2012 si KTOSI začína popri KAUZÁCH a ROZKRÁDAČKAĆH našich SUPERobčanov všímať aj radového občana našeho českého a slovenského KAPITALIZMU - tak to je euroepidemicky choré! ČI na tieto " diagnózy" - spoločné i špecifické - nájdu naše HLAVY ŠTÁTU a ich SUITY recepty pre tento rok a roky EURObudúce -nedajboh koordinovane spoločné aspoň voči EU a EP -o tom mám viac obáv ako istôt....Lebo len duo NEČAS - FICO a ich pozičný postoj 2012 nedáva ani náznakovo REFORMNÝ nástup -tak potom kto a ako ich môže nasledovať , včítane EUROposlancov SR a CZ?! Každý na každého či niekoho ČAKÁ - dúfam, že nie až po DRUHÝ PRÍCHOD MESIÁŠA, či jeho "asistenta pre CZ a SR", lebo ,: ČO sme si - to sme si za roky 1989-2012 -a čo terazky na roky 2012-2035?! Prezradí niekto , či nejaká SYBILA pre naše republiky?!
    turcan
  • srandisti
    05.05.2012 2:26

    Vsude v civilizovanem svete, kdyz neco koupim a zjistim, ze to neni to co ma byt, nebo se mi nehodi tak muzu do 14 dnu vratit a dostat sve penize zpet. Proc se na to, co mezi normalnimi lidmi funguje po cela desetileti, musi v Cesku delat zakony :o)). To jsme opravdu tak rozdilni od jinych narodu, ze na vsechno, co je jinde na kazdodennim poradku, musi byt v Cesku extra zakon ? Pravy pozemsky raj pro pravniky a podvodniky. A tech mame obou spousty.
    sakisan
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m