Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hollande na G8: Chci společné eurobondy, Schäubleho v čele Eurogroup ne. Ten trvá na závazcích Řecka

Hollande na G8: Chci společné eurobondy, Schäubleho v čele Eurogroup ne. Ten trvá na závazcích Řecka

21.05.2012 8:30, aktualizováno: 21.5. 10:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Nový francouzský prezident Francois Hollande na summitu osmi nejvyspělejších ekonomik světa G8 v americkém Camp Davidu prohlásil, že na nadcházejícím evropském summitu předloží návrh na zavedení společných eurobondů. Ve svém projevu na konci summitu lídrů G8 v Camp Davidu Hollande řekl, že návrhy předloží s ostatními partnery na evropském zasedání plánovaném na 23. květen.

Tento krok má být součástí úsilí nového francouzského prezidenta přesvědčit evropské kolegy, aby přijali politiku vedoucí ke stimulaci růstu v Evropě. Hollande už v soboru prohlásil, že si přeje, aby Řecko zůstalo v eurozóně, ale země podle něj v takovém případě musí splnit všechny požadavky. "Zpráva, kterou jsem dal, je naděje, že Řecko zůstane v eurozóně, bude respektovat své závazky a bude podporováno Evropou ke stimulaci jeho růstu," řekl francouzský prezident. Dále dodal, že chce diskutovat o rekapitalizaci španělských a dalších bank, nicméně summit G8 podle Hollanda není místem pro řešení tohoto problému.

Hollande má také silné výhrady k případné nominaci německého ministra financí Wolfganga Schäubla do čela Eurogroup, uvádí der Spiegel. Podle německého týdeníku Hollande svým protějškům oznámil, že bude požadovat, aby ministr financí Wolfgang Schäuble rezignoval na svou práci v kabinetu německé kancléřky Angely Merkelové, pokud bude nominován do čela rady ministrů financí eurozóny. Schäuble je hlavním favoritem na příštího šéfa Eurogroup po odchodu současného předsedy Jean-Claude Junckera, jehož mandát končí 17. července.

Schäuble uvedl, že řeckému odchodu z eurozóny bude zabráněno, ale země musí dostát všem dohodám a závazkům. "Evropská solidarita není jednosměrná ulice," řekl Schäuble. "Nemůžete mít jedno bez druhého. Pokud si někdo v Řecku myslí, že tomu tak je, pak výrazně klame sebe i voliče."

Uprostřed debat nejen v Německu, ale také v jiných zemích, o možném řeckém odchodu z eurozóny, byl německý ministr financí dotázán, jestli tomu jde ještě zabránit. "Samozřejmě. Protože to je přesně ten cíl, který jsme měli na mysli, když jsme souhlasili s rozšířením záchranného úsilí a reformních programů, které zemi na několik let osvobodí od nutnosti získávat půjčky na finančních trzích," poznamenal Schäuble.

"Teď už je to jen na Řecku, aby dodržovalo své závazky," zdůraznil šéf německé státní pokladny. Schäuble doufá, že Řecko bude mít co nejdříve stabilní vládu. "Současná situace je příčinou veřejné nejistoty. To je přesně to, co by političtí vůdci dělat neměli," podotkl německý ministr financí.

Americký prezident Barack Obama na závěr summitu osmi nejvyspělejších ekonomik světa G8 v americkém Camp Davidu prohlásil, že krize eurozóny ohrožuje světovou ekonomiku. Obama zároveň přivítal nový evropský plán zaměřit se na růst a zvyšování zaměstnanosti, což by mělo být potenciálním lékem na probíhající krizi. "Směr nové debaty by nám měl dát důvěru. Nyní panuje shoda, že je třeba učinit více pro podporu růstu a vytváření nových pracovních míst v rámci fiskálních a strukturálních reforem," řekl Obama novinářům na konci setkání na marylandském venkově. Americký prezident také dodal, že "vedoucí představitelé skupiny G8 vnímají bolestné oběti lidí v Řecku, které dělají proto, aby se jejich země vypořádala s obrovskými ekonomickými problémy". Také Obama zopakoval názor, že Evropa má schopnost této své velké výzvě čelit.

(Zdroj: mediafax, Bloomberg, Der Spiegel)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university