Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výbor doporučil sněmovně potvrdit stíhání poslance Ratha. Ten rozšiřuje tým advokátů

Výbor doporučil sněmovně potvrdit stíhání poslance Ratha. Ten rozšiřuje tým advokátů

22.05.2012 15:20, aktualizováno: 22.5. 17:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Sněmovní mandátový a imunitní výbor doporučil dnes podle očekávání sněmovně, aby potvrdila stíhání poslance Davida Ratha (dříve ČSSD). Policie obvinila bývalého středočeského hejtmana pro podezření z korupce, je ve vazbě v Litoměřicích. Před verdiktem členové výboru Ratha vyslechli v Praze v budově patřící ministerstvu vnitra. Sněmovna by měla o Rathově stíhání definitivně rozhodnout na schůzi, která začne 5. června.

Výbor přijal usnesení jednomyslně, řekl novinářům jeho předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zároveň navrhl, aby bod týkající se Ratha byl zařazen hned na úvod sněmovní schůze.

Členové výboru dnes Ratha vyslýchali v Praze v budově ministerstva vnitra Spiritka, kam byl kvůli tomu převezen z litoměřické vazby. "On tam řekl to nejpodstatnější, že zažívá něco, co by nepřál ani svému největšímu nepříteli, že jeho život v podstatě skončil, že jeho kariéra skončila... Nikdy jsem neviděl doktora Ratha tak pokorného. Tím neříkám, že nebude silný soupeř policie," řekl novinářům člen výboru a předseda Věcí veřejných Radek John. Podle vyjádření další členky výboru Jany Kaslové (TOP 09) pro ČTK bylo na Rathovi vidět, že se z událostí posledních dnů stále probírá a je v šoku.

Poslanci se ale podle ČTK dnes shodovali v tom, že je silný a že psychicky zlomený člověk vypadá jinak. "Samozřejmě si je vědom toho, že se mu zásadně změnil život. Ale na druhou stranu, on je velký hráč a trochu jsem z toho cítil, že tuto roli, velmi těžkou, ale tuto roli, že si tak trochu užije," poznamenal Jiří Dolejš (KSČM).

Tým obhájců stíhaného poslance Davida Ratha (ČSSD) by mohla posílit advokátka Klára Samková, sdělil Mediafaxu v úterý zmocněnec Rathovy manželky František Šejnost s tím, že Rath již dříve s angažováním Samkové vyjádřil souhlas, ale smlouvu o zastupování zatím nepodepsali. V úterý odpoledne upozornily webové stránky deníku Blesk na vyjádření Evy Rathové, že se rozhodla se Šejnostem ukončit spolupráci. Podle ní již nemá právo mluvit jménem Rathovy rodiny.

Obviněného bývalého hejtmana v tuto chvíli zastupují dva advokáti - specialista na obchodní právo Adam Černý, který v minulosti spolupracoval se středočeským krajem, a Roman Jelínek z advokátní kanceláře Law Partners. Právě ten Ratha doprovázel na úterní jednání mandátového a imunitního výboru sněmovny, před kterým Rath dopoledne vypovídal.

Podle Šejnosta by tým právníků mohla posílit právě i advokátka Klára Samková. Ta se specializuje na ústavní právo a mohla by Rathovi pomoci v jeho ústavní stížnosti proti rozhodnutím spojeným s vyšetřováním korupce a uvalením vazby. S najmutím Samkové podle Šejnosta vyjádřil v pondělí předběžný souhlas Rath, advokátka se má rozhodnout po plánovaném čtvrtečním setkání s obviněným ve vazební věznici. Klára Samková nicméně pro mediafax uvedla, že neví nic o tom, že by měla Davida Ratha zastupovat v jeho kauze. Pro Právo následně měla uvést, že záležitost je definitivně passé.

Původní plán byl podle Samkové takový, že v případě zmocnění vyjede ve čtvrtek do litoměřické vazební věznice za Rathem, se kterým projedná případnou obhajobu. "Doktor Rath by mi poté případně podepsal plnou moc pro jeho zastupování," doplnila Samková. V celé věci byl zvratem pondělní incident v Kladně, kdy právního zástupce Rathovy manželky Františka Šejnosta napadli dva muži. "Od tohoto incidentu vlastně žádný plán není," sdělila Samková s tím, že se plně distancuje od veškerých prohlášení Františka Šejnosta, se kterými nechce mít nic společného.

Právníka Františka Šejnosta, který radil Davidu Rathovi a jeho manželce, včera večer podle jeho tvrzení napadli dva mladíci a zranili ho na hlavě. Událost se odehrála v centru Kladna. Mluvčí kladenské policie Michaela Nováková ČTK řekla, že o fyzické napadení nešlo a policisté se případem nezabývají. Advokátka Klára Samková však podle deníku Právo útok potvrdila. Podle ní byl Šejnost v obličeji celý od krve. Podle informací, které Šejnost sdělil Právu, on sám zná oba útočníky a pracují pro jednoho velmi známého politika, jehož jméno zatím však prý nechce sdělit.

Podle České advokátní komory František Šejnost vůbec nesmí poskytovat právní služby. Pokud by tak činil, dopouštěl by se trestného činu neoprávněné podnikání. "České advokátní komoře není známo, co se skrývá pod označením zmocněnec a mluvčí. Pokud by to znamenalo poskytování právních služeb, dopouštěl by se Mgr.Šejnost neoprávněného podnikání, což je trestné," uvedla mluvčí ČAK Iva Chaloupková. V takovém případě by se podle ní měla právníkovým jednáním zabývat policie. Právník je podle dřívějších informací ČTK také obžalován kvůli znásilnění a sexuálnímu nátlaku. Podle jeho advokáta však Šejnostovo jednání spočívalo pouze v tom, že v jeho bytě byly se souhlasem mladé ženy fotografovány akty za přítomnosti známého pražského pornoherce.

Bývalého hejtmana Ratha obvinila policie z přijetí úplatku poté, co byl zadržen se sedmi miliony korun v hotovosti. Spolu s ním policie zadržela dalších sedm osob ze Středočeského kraje, které se měly podílet na manipulování veřejných zakázek. Všichni obvinění skončili ve vazbě a podali proti svému stíhání stížnost. O té bude rozhodovat Krajský soud v Ústí nad Labem.

Policie viní Ratha z přijetí sedmimilionového úplatku, který má údajně souvislost s opravou zámku v Buštěhradu. Politik vinu popírá a za případem vidí politiku.

Policie podle serveru Aktuálně těsně před dnešním jednáním výboru doplnila spis, na jehož základě žádá o potvrzení Rathova stíhání, o další trestné činy a odposlech rozhovoru o předání peněz. Obvinění policie podle serveru rozšířila o zmanipulování dotací pro kladenskou a příbramskou nemocnici a město Hostivice.

Poslanec už dříve podal standardní stížnosti proti vazbě i stíhání, nyní i ústavní stížnost. V případu jsou stíháni další čtyři muži a tři ženy za podplácení, poškození finančních zájmů EU a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Skupina údajně zmanipulovala výběrové řízení na rekonstrukci buštěhradského zámku.

(Zdroj: čtk, mediafax, ČT, ČRo)


Čtěte více:

Protikorupční policie obvinila hejtmana Ratha, byl zadržen bezprostředně po trestném činu
15.05.2012 9:56
Protikorupční policie v pondělí večer zadržela středočeského hejtmana ...
Rath podal ústavní stížnost. Tisk se opírá do jeho advokáta
21.05.2012 12:39
Poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath podal ústavní stížnos...
Rathův právní zástupce byl zbit. Spekulace o přibrání dalšího právníka se potvrzují
22.05.2012 13:46
Právníka Františka Šejnosta, který zastupuje bývalého středočeského he...

Váš názor
  • ale ale
    23.05.2012 5:51

    ale ne - je to chamtivec a parchant a blb.
    pazderka
  • ten drRath
    22.05.2012 17:34

    nosi smulu :(
    Bob
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m