Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rathův právní zástupce byl zbit. Spekulace o přibrání dalšího právníka se potvrzují

Rathův právní zástupce byl zbit. Spekulace o přibrání dalšího právníka se potvrzují

22.05.2012 13:46, aktualizováno: 22.5. 14:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Právníka Františka Šejnosta, který zastupuje bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a jeho manželku, napadli podle jeho tvrzení včera dva mladíci a zranili ho na hlavě. Událost se odehrála v centru Kladna. Mluvčí kladenské policie Michaela Nováková ČTK řekla, že o fyzické napadení nešlo a policisté se případem nezabývají. Advokátka Klára Samková však podle deníku Právo útok potvrdila. Podle ní byl Šejnost v obličeji celý od krve. Česká televize s odvoláním na Šejnosta uvedla, že poslance Davida Ratha bude v rámci korupční kauzy kromě Adama Černého, který se specializuje na obchodní právo, zastupovat také Klára Samková, která se v poslední době například angažuje v kauze mačetového útoku v Novém Boru.

Šejnost dnes ČTK řekl, že ho útočníci napadli a chtěli po něm, aby se neangažoval v Rathově kauze a rezignoval na mluvčího Rathovy rodiny. "Bylo to až na hranici vydírání," řekl právník. Samková, se kterou se právník následně sešel kvůli jednání o poslancově obhajobě, zase uvedla, že prý útočníci tvrdili, že přišli po Šejnostovi vymáhat dlužné peníze. Mohlo prý však jít i "o něčí finanční zájem, aby případnou obhajobu a práci pro Rathovu rodinu získal někdo jiný," uvedlo Právo.

Šejnost tvrdí, že se setkal s Rathovou manželku v pondělí večer na zahrádce jedné restaurace, kde byli podle domluvy sami. Tam za nimi prý přišla dvojice "potetovaných" mladíků, kteří na ně začali slovně útočit.  Podle informací, které sdělil Právu sám Šejnost zná oba útočníky. Pracují podle něj pro jednoho velmi dobře známého politika, jehož jméno zatím nechce sdělit. Právník a Rathova manželka před nimi proto odešli, na náměstí je ale prý mladíci dostihli a s právníkem se údajně poprali. Nemocnici Šejnost nenavštívil, zranění na hlavě si ošetřil sám.

Právník prý po incidentu volal pomoc prostřednictvím tísňové linky 158, ale nikdo nepřijel. "Volala se kvůli tomu policie, ale ta podle mých informací vůbec nedorazila," řekla Právu Klára Samková. Podle mluvčí kladenské policie však policejní hlídka nemohla místo incidentu najít. Adresa, kterou Šejnost udal, prý neexistovala. Nakonec policisté nalezli restauraci, kde se měl incident stát. "Obsluha potvrdila, že tam došlo ke slovní rozepři tří mužů. Nikdo nikoho fyzicky nenapadal, muži odešli a bližší poznatky k tomu nemáme," uvedla Nováková.

Podle Šejnostových informací má policie kamerové záznamy zmíněného napadení. Informace o kamerových záznamech Nováková nepotvrdila, policie se totiž případem nezabývá, protože jí napadení nikdo "oficiálně" neoznámil. Sám právník incident policii nehlásil. Žádné napadení v okolí náměstí Starosty Pavla podle mluvčí strážníků Markéty Fröhlichové nezaregistrovaly ani kamery městského kamerového systému. "Nic takového jsme nezaznamenali," uvedla Fröhlichová.

Další právní zástupce

Lidové noviny ve svém včerejším vydání kritizují právního zástupce Davida Ratha, advokáta Adama Černého, za to, že svými neuváženými výroky údajně svému klientovi spíše přitěžuje. Šejnost už v pondělí informoval, že Rath si přibere na svou obhajobu druhého advokáta. Dosavadní kroky současného obhájce Adama Černého podle něj totiž nejsou dostatečně účinné. Jednou z oslovených je právě advokátka Samková. Česká televize dnes s odvoláním na Františka Šejnosta uvedla, že je již rozhodnuto a Klára Samková bude Ratha zastupovat. Doplní tak zřejmě jako specialistka na trestní právo tým obhájců, v němž zatím experti na tento obor chyběli. Adam Černý ani Roman Jelínek se mu nevěnují.

Klára Samková je podle České televize známá jako nekompromisní advokátka, která nevystupuje zrovna diplomaticky a zastupuje pouze klienty, kteří jsou ochotni řídit se jejími radami. Zastupovala například Romy, kteří v srpnu v novoborském baru mačetami napadli několik návštěvníků. Ti měli chvíli před tím z baru vyhodit romské mladíky urážející obsluhu. Následný útok mačetou policie kvalifikovala jako pokus o vraždu. Samková je nyní z případu vyloučena, protože hrozilo, že by její klienti mohli svědčit proti sobě. Samková se angažovala také v případu Marcely Urbanové, která žádá po svém bývalém šéfovi Jiřím Čunkovi mnohamilionové odškodnění za poškození pověsti. V roce 2003 navrhl prezident Klaus Samkovou na post ústavní soudkyně, senátoři o ni ale neprojevili zájem

Členové sněmovního mandátového a imunitního výboru dnes odpoledne ukončili po více než dvou hodinách slyšení s poslancem Davidem Rathem (dříve ČSSD), kterého policie obvinila pro podezření z korupce. Ze sněmovní budovy vyjeli dopoledne za ním do zařízení ministerstva vnitra Spiritka v Praze-Břevnově. Rath tam byl dopraven z vazební věznice v Litoměřicích. Zhruba půl hodiny po poledni ho eskorta ze Spiritky zase odvezla. "Během jednání výboru David Rath nejprve vysvětloval celou situaci a následně odpovídal na otázky členů výboru," řekl po jednání Rathův advokát Roman Jelínek.

David Rath je obviněný z přijetí sedmimilionového úplatku, hrozí mu až 12 let vězení. Na tom, aby se Rathovi dala příležitost se před výborem hájit, nejvíce trval právě jeho předseda a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj má takovou šanci dostat každý poslanec, o němž se v této souvislosti jedná.

(Zdroj: ČTK, Právo, MediaFax, Česká televize)


Váš názor
  • divadlo
    22.05.2012 14:04

    v přímém přenosu? kdo by bil advokáta o kterým nikdo nikdy neslyšel...? ... a ještě kvůli Rathovi?
    bob
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.