Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Techničtí analytici si libují v současném vývoji, kdy očekávají další rally. Zastaví trhy v rozletu Fed? Co (ne)čekat od něj?

Techničtí analytici si libují v současném vývoji, kdy očekávají další rally. Zastaví trhy v rozletu Fed? Co (ne)čekat od něj?

12.09.2012 14:46
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

S tím, jak se hlavní americké indexy vyšplhaly na svá téměř pětiletá maxima, začínají se na trhu objevovat obavy z udržitelnosti této rally. Americká ekonomika rostla ve 2Q pouhým 1,7% tempem a v tomto roce měsíčně vytváří v průměru 139 tisíc nových pracovních míst, což je pouze zlomek z potřebného najímání ke snížení nezaměstnanosti na předkrizovou úroveň do roku 2015. Na trzích dále vládne nervozita před prezidentskými volbami, nikdo neví, zda Kongres do konce roku dokáže vyřešit problém tzv. fiskálního útesu a navzdory jistému pokroku nevyřešena zůstává i evropská dluhová krize.

Jestli si ale někdo v současné rally libuje a nemá z ní strach, tak jsou to techničtí analytici, kteří na akciových trzích vidí ještě hodně potenciálu. Hlavní technický analytik společnosti Oppenheimer Asset Management, Carter Worth, vidí hlavní důvod rally v tom, že investoři předbíhají události, jako řešení fiskálního útesu nebo evropské dluhové krize, a očekávají, že jejich řešení je nadohled. C. Worth má u indexu S&P 500 nejbližší cíl na 1495 b. Hlavní akciový analytik společnosti S&P Capital IQ, Sam Stovall, k současnému vývoji řekl: „Z technického hlediska se nám to, co vidíme na trhu, líbí. Podle našich technických analytiků by se S&P 500 mohl ve 4Q vyšplhat na 1500 bodů. A při pohledu do historie bych s nimi souhlasil. Craig Johnson, analytik z Piper Jaffray´s, byl dokonce ještě optimističtější, když řekl: „Navzdory pesimistické náladě investorů vůči širšímu trhu, S&P 500 prolomil letošní maxima. Věříme, že tento pohyb v následujících měsících otevírá cestu opětovnému testování horního kanálu letitého medvědího trhu na úrovni 1550 .“

Poněkud opatrnější byl ve svém komentáři Paul LaRosa, hlavní technický analytik společnosti Maxim Group, který pro potvrzení rally vyčkává na vývoj indexu Dow Jones . LaRosa k tomu uvedl: „Nejdřív chci vidět, jak Dow Jones zavře nad úrovní 13338. To je rozhodující. Nasdaq již rally potvrdil na hladině 3134, takže rozhodující je Dow Jones , a také bych rád viděl Russell 2000 nad 847. Pokud se tyto dva faktory potvrdí, tak nás čeká další pohyb nahoru.“

Odborníci se shodují na tom, že pro vývoj trhů v nejbližších dnech bude klíčové, s čím přijde americký Fed na konci svého zasedání ve čtvrtek večer. Co zítra od Fedu čekají analytici? Analytický tým Goldman Sachs v čele s Janem Hatziusem vidí více než 50% šanci na to, že Fed oznámí další kolo nákupů aktiv (tzv. QE3) a prodlouží příslib nulových sazeb z konce roku 2014 až do roku 2015. S tímto názorem souhlasí i téměř dvě třetiny analytiků oslovených agenturou Bloomberg. Pro další stimul ze strany hovoří i nedávná rétorika B. Bernankeho, který uvedl, že pokračující vysoká nezaměstnanost způsobuje vážné znepokojení. 32 z 73 oslovených analytiků se domnívá, že oznámený plán na nákup aktiv bude strukturován bez upřesnění množství a trvání. Fed by tak mohl oznámit otevřený program, který bude využíván v závislosti na dalším vývoji ekonomiky. V 18:30 oznámí Fed výši sazeb, kde se žádné překvapení neočekává. Ve 20:00 přijde zveřejnění odhadů pro nezaměstnanost a inflaci a komentář k tomu, jak dlouho vydrží sazby na současné úrovni. Ve 20:15 pak bude následovat tisková konference s Bernankem.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg)


Váš názor
  • kecy
    12.09.2012 19:55

    Jen zase tunel a pak kvetou retail o vše ,bude to armageddon z čeho prysti ten optimismus muž nějaký chytrý partial to tady vysvětlit.ještě nedávno jste predikovali pokles a teď už zase růst jste .jste banda nahoru.ale minutu letí a ta vám ukáže bando zlotřilcu
    cxx
  • Craig Johnson
    12.09.2012 15:24

    pokud má pravdu tak nás tedy poté čeká sešup pod 600 to už se pomalu na těch 100b Up neoplatí sázet, to je lepší si počkat až to pojede dolů to je přecejen 900b:-)
    chicko
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.