Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministr zdravotnictví vyhlásil zákaz exportu tvrdého alkoholu z ČR

Ministr zdravotnictví vyhlásil zákaz exportu tvrdého alkoholu z ČR

21.09.2012 9:12
Autor: mediafax

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyhlásil ve čtvrtek večer po jednání vlády okamžitý zákaz exportu lihovin s obsahem alkoholu nad 20 procent z Česka na všechny světové trhy. Heger to uvedl ve čtvrtek na brífinku po mimořádném zasedání kabinetu Petra Nečase (ODS), opatření začalo platit krátce po půl osmé večer.

"Provozovatelům potravinářských podniků včetně osob provozujících stravovací služby se zakazuje nabízení k prodeji, prodej a jiné formy nabízení ke spotřebě lihovin o obsahu etanolu od 20 procent objemových, včetně tuzemáku a konzumního lihu," přečetl Heger pasáž opatření z pátku 14. září. Vzápětí ministr dodal novou klíčovou větu: "Dále se každému zakazuje distribuce a vývoz mimo území ČR lihovin o obsahu etanolu od 20 procent objemových, včetně tuzemáku a konzumního lihu."

"Alternativou bylo uvalení tohoto opatření ze strany EU na dva měsíce. Vláda volila tu možnost, kdy bude mít opatření ve svých rukou," vysvětlil rychlé rozhodnutí svého kabinetu premiér Nečas. Jeho ministři předtím Hegerovi zákaz exportu doporučili.

"Musíme udělat všechno proto, abychom neposkytli nikomu záminku k tomu, aby mohl Českou republiku tímto způsobem svírat. Jsme opravdu přesvědčeni, že to dokážeme vyřešit dřív," zmínil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). "Vidíme to v řádu dnů, maximálně týdne," upřesnil na dotaz agentury Mediafax.

Premiér Nečas uvedl i to, co by doporučil kamionu s nákladem lihovin z Česka, který se v době tiskové konference blížil německým hranicím. Zda přidat plyn a hranice přejet, nebo se vrátit zpět do likérky. "Musím říci, že ten správný krok je B. To znamená, že okamžikem vyhlášení vstoupil v platnost zákaz exportu, čili není možné převážet přes naše hranice alkoholické nápoje s obsahem etanolu 20 procent a vyšším," odpověděl na otázku Mediafaxu.

Jak bude probíhat cesta obnovy důvěry v český alkohol na zahraničních trzích, to bude podle Nečase primárně záviset na trhu v Česku. "Opatření se budou v prvním kroku týkat nově vyráběných lihovin, které projdou procesem vystavení rodného listu až po instalaci nových kolků," zmínil premiér.

"Otázka důvěry trhu v naše výrobky je mimořádně důležitá. Jestli se má kamion vrátit, nebo ne, to, jak se budou vývozci chovat, dost přispěje k obrazu České republiky. Důležité bude ale to, jakým způsobem se vládě bude dařit tuto aféru postupně likvidovat a následky zmírňovat v České republice," připojil se ministr Heger.

"Vláda chce současně příští týden rozhodnout o alkoholu, který byl vyřazen z prodeje, respektive o jeho části, a postupně zužovat tuto prohibici na lihoviny," dodal Nečas.

Ministr Bendl zmínil, že všechny dozorové orgány by se nyní měly věnovat kontrole případného vývozu alkoholu za hranice České republiky, "protože by to mohlo být poskytnuto jako záminka". Šéf rezortu zemědělství se podivil jen rychlosti jednání Evropské komise v porovnání s problémy, které mělo Česko s polskou solí. "Trvalo nám dlouhé měsíce, než jsme se byli schopni dostat byť k nějakým, ne zcela konkrétním informacím. Tady orgány Evropské unie jednají téměř ze dne na den," uvedl.

Ministr Heger prohibici tvrdého alkoholu vyhlásil v pátek 14. září poté, co začali v zemi umírat lidé na otravu jedovatým metylalkoholem. Celkový počet obětí už překročil dvacítku.

Pro české likérky je největším zahraničním trhem většinou Slovensko, které už dovoz alkoholu z Česka zakázalo samo - stejně jako Polsko. Stejný krok nyní zvažovala i Evropská unie jako celek. A možná se k němu stejně rozhodne. "Úplně vyloučit se to nedá, protože přísliby jsou jenom ústní. Ale nepředpokládám, že by se tak stalo," prohlásil Nečas.

Tvrdý alkohol se v Česku začne opět prodávat nejspíš od konce příštího týdne. Bude opatřený novými kolky, které už schválil ministr financí. Novinkou mají být také takzvané rodné listy lihovin, které umožňují vystopovat původ použitého etanolu.


 


Čtěte více:

Prohibice v ČR? Likérky by přišly o stovky, stát o desítky milionů
13.09.2012 9:44
Případný zákaz prodeje lihovin v kamenných obchodech, o němž uvažuje v...
Klaus: Stát zásadně selhal a prohibice je jen silácké řešení. Nečas: Vláda pracuje na znovuotevření trhu s alkoholem
19.09.2012 14:17
Prezident Václav Klaus ostře zkritizoval politiku státu v oblasti kont...
Nečas: Vláda se pokusí prohibici zrušit do konce příštího týdne, alkohol dostane
20.09.2012 9:34
Na český trh se vrátí tvrdý alkohol s takzvaným rodným listem, díky kt...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m