Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prohibice v ČR? Likérky by přišly o stovky, stát o desítky milionů

Prohibice v ČR? Likérky by přišly o stovky, stát o desítky milionů

13.09.2012 9:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Případný zákaz prodeje lihovin v kamenných obchodech, o němž uvažuje vláda kvůli vlně úmrtí po požití metylalkoholu, by výrobcům lihovin způsobil ztráty na tržbách v řádech stovek milionů korun. O další desítky milionů by přišel stát na spotřební dani a ostatních odvodech. ČTK to dnes řekl šéf největší české likérky Stock a prezident Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) Petr Pavlík. Doplnil, že stát ze spotřební daně z legálních lihovin denně inkasuje zhruba 18 milionů korun. Metanol od minulého týdne zabil v ČR 17 lidí. 

Dnes v noci v Ostravě zemřela na otravu metylalkoholem sedmačtyřicetiletá žena. V regionu jde o devátou oběť otrav, v zemi o sedmnáctou. V moravskoslezských nemocnicích leží podle dostupných informací kvůli otravám jedovatým alkoholem 11 lidí. Zdravotní stav některých je kritický. Mnozí přišli o zrak. Lékaři se obávají, že se řada pacientů vůbec neprobere z bezvědomí.

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) je s ohledem na krizovou situaci připravený zpřísnit podmínky prodeje rozlévaného alkoholu. Zákaz by se mohl vztahovat i na kamenné obchody, pokud se kauza otravy metylalkoholem nevyřeší a případů bude přibývat, řekl ve středu ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) dočasně zrušit prodej lihovin v kamenných obchodech považuje Petr Pavlík z UVDL za kontraproduktivní. Podle něho by totiž pouze narostl podíl černého trhu, podobně jako v dobách prohibice. Vláda dnes kvůli množícím se otravám metylalkoholem zakázala prodej destilátů ve stáncích a zřídila dočasný krizový štáb. Pokud by se nepodařilo brzy nalézt původ metanolu, hodlá zakázat prodej tvrdého alkoholu plošně. 

Také podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeňka Juračky by případný plošný zákaz nebyl adekvátní vzniklé situaci. Domnívá se, že toto opatření by mohlo situaci paradoxně ještě zhoršit. Lidé by se totiž snažili sehnat alkohol za každou cenu, což by byla voda na mlýn prodejcům nelegálního alkoholu. "Souhlasím ale s tím, aby se zastavil prodej alkoholu ve stáncích a malých prodejnách, které nejsou registrovány pod legálními řetězci," doplnil. 

Se zrušením stánkového prodeje lihovin souhlasí i šéf Stocku Pavlík, neboť je to i součástí unií navrhované změny zákona o opatřeních k ochraně před škodami způsobenými tabákovými výrobky a lihovinami. UVDL navrhla například snížení maximálního objemu spotřebitelského balení lihovin na tři litry ze šesti, zavedení povinných registračních pokladen v gastronomii, trvalý celní dohled u všech výrobců lihu a lihovin, přísnější dohled nad udílením celních skladů nebo snížení spotřební daně na lihoviny. 

Pavlík podpořil také ukončení prodejů lihovin z prodejních automatů, které v ČR instalovala zatím pouze likérka Drak. Pavlík to zdůvodnil možností zneužití občanských průkazů v těchto automatech. 

Objem prodávaných lihovin ve stáncích Pavlík nedokázal odhadnout. Upozornil ale, že jsou výrazným zdrojem černého trhu. Zrušení stánkového prodeje likérkám způsobí škody, ale bude to výrazné opatření v boji s černým trhem, dodal. 

Obchodní a marketingový ředitel vizovické likérky Rudolf Jelínek Miroslav Motyčka ČTK řekl, že nelze odhadnout, do jaké míry se opatření ministerstva dotkne odbytu firmy. "Spolupracujeme s největšími partnery, dodáváme do nadnárodních řetězců a velkoobchodů s alkoholem, neprodáváme přímo malým obchodníkům," dodal. Připustil ale, že události posledních dnů a otravy metylalkoholem se trhu s lihovinami můžou dotknout. 

Obchodní ředitel likérky Jan Becher - Karlovarská Becherovka Erik Čížek ČTK sděpili, že vládní zákaz prodeje destilátů ve stanáncích je v současné situaci krok správným směrem. "Pokud jde o vliv tohoto opatření na prodeje produktů z portfolia společnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka, částečně se nás to dotkne také, protože i v těchto distribučních segmentech se naše značkové produkty objevují," řekl. 

Propadu tržeb se ale neobává druhá největší česká likérka, ústecko- prostějovská Granette & Starorežná. "Myslím, že ten zákaz na nás vůbec žádný dopad mít nebude, leda zprostředkovaně. My dodáváme do řetězců a stánkaři by si to museli kupovat v nich," uvedl mluvčí firmy Petr Maxa. Likérka stejně tak zatím nezaznamenala ani žádný propad poptávky, který by vyvolala obava lidí z tvrdého alkoholu. 

UVDL sdružuje rozhodující společnosti v oboru, reprezentující zhruba 90 procent českého trhu s lihovinami. Členy jsou Aromka Brno, Bohemia Sekt, Brown-Forman, Fruko-Schulz, Global Spirits, Granette & Starorežná Distilleries, Jan Becher Karlovarská Becherovka, Milan Metelka, Rémy Cointreau, Rudolf Jelínek, St. Nicolaus trade CZ a Stock Plzeň.

Na tržby likérek ale působí negativně i současná nejisota a stále rostoucí počet obětí methanolu. Prodej lihovin v restauracích se totiž podle bleskového průzkumu analytické společnosti Mag Consulting v posledních dvou dnech propadl až o polovinu, hlavně na Moravě. Také podle průzkumu portálu lunchtime.cz pro ČTK mezi restauracemi, bary a kluby na Ostravsku se prodej tvrdého alkoholu v posledních dnech snížil ve 40 procentech z nich. S úplným zákazem nalévání lihovin by podle průzkumu Mag Consulting stravovacím zařízením klesly tržby o šest až osm procent.

(Zdroj: ČTK, MfDnes, MediaFax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.