Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas: Vláda se pokusí prohibici zrušit do konce příštího týdne, alkohol dostane

Nečas: Vláda se pokusí prohibici zrušit do konce příštího týdne, alkohol dostane "rodný list"

20.09.2012 9:34, aktualizováno: 20.9. 9:52
Autor: mediafax

Aktualizováno

Na český trh se vrátí tvrdý alkohol s takzvaným rodným listem, díky kterému by měla být každá lahev lihoviny zpětně sledovatelná od spotřebitele, přes distributory až k výrobci. Prohibice by mohla skončit do konce příštího týdne, informovala po svém středečním jednání vláda.

"U každé šarže alkoholu plánujeme zhotovit něco jako rodný list, veškerá distribuce lihu by tak měla být v budoucnu evidována. Díky tomu by mělo být možné monitorovat nejen šarži lihu v alkoholu, ale i celou jeho distribuční cestu ke spotřebiteli," uvedl Nečas s tím, že pro poctivé výrobce alkoholu se nejedná prakticky o žádnou změnu. "Nové kolky bychom měli být schopni dodat do konce příštího týdne, ministr financí ještě dnes v nočních hodinách podepíše novou vyhlášku, na základě které státní tiskárna cenin začne tyto nové kolky tisknout," dodal premiér. 

Podle nejčestvějších informací Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v noci podepsal vyhlášku, na jejímž základě státní tiskárna cenin začne s výrobou nových kolků. Vyhláška má být účinná od příští středy. Ve stejný den by mělo podle rozhodnutí vlády ministerstvo zdravotnictví zmírnit své nyní platné mimořádné opatření o plošném zákazu prodeje tvrdého alkoholu.

Pokud jde o lihoviny, které již byly z oběhu na základě mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví staženy (jedná se o 21 až 22 milionů litrů), u těch by měl být podle předsedy vlády vypracovaný podobný mechanismus zpětné verifikace a kolky by měly být změněny na nové. "Teprve poté bude stažené zboží opět uvedeno do oběhu," doplnil Nečas s tím, že lihoviny bez nového kolku nebudou mít na trhu co pohledávat.

"Musíme se však podívat i dál, tedy jak řešit tuto problematiku do budoucna. To znamená, že budeme muset vypracovat nový legislativní balíček, který bude obsahovat několik kroků. Prvním bude zavedení moderních a těžko falšovatelných kolků s ochrannými prvky, díky kterým bude možné kolek považovat za ceninu," vysvětlil Nečas. Podle jeho názoru bude také nutné přikročit k tomu, že se kolky nebudou kupovat jen za symbolickou výrobní cenu. Místo toho bude v rámci nových kolků nutné zaplatit spotřební daň, nebo její část, obdobně, jako je tomu nyní u cigaret.

Dalším krokem bude muset být podle Nečase elektronizace sledovacího systému lihovin, což by mělo časem vést k tomu, že každá spotřebitelská šarže lihovin, včetně každé lahve, by mohla být označena identifikačním kódem. "Nezbytné bude také zavedení koncese na prodej tvrdého alkoholu. To ovšem bude muset být provedeno tak, aby při splnění zákonných podmínek byl na koncesi nárok, tedy přesně stanovená kritéria zamezující vzniku korupčního prostředí, v kterém by úředník mohl říkat, komu koncesi dát a komu ne," upozornil již v odpoledních hodinách Nečas.

Premiér rovněž chystá důkladnou odbornou analýzu činnosti fungování finanční a celní správy v oblasti kontroly lihovin. "Jsem přesvědčen, že veřejnost si zaslouží odpověď na otázku, zda stát za posledních osm let v této oblasti něco nezanedbal nebo zda neselhal," vysvětlil předseda vlády a dodal: "Za zvážení také stojí sjednocení administrativ a úřadů, které v současné době kontrolu v této oblasti provádějí."

V současné době eviduje policie v souvislosti s otráveným alkoholem 23 úmrtí. Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví zakazující prodej nápojů s obsahem alkoholu nad 20 procent proto stále trvá.
 
Víc než polovina Čechů, přesně 51 procent, kvůli aféře s metanolem odmítá tvrdý alkohol. Celkem 15 procent lidí na lihoviny nezanevřelo úplně, ale na obsah lahví, ze kterých pijí, si dávají větší pozor. Naopak zhruba třetina své zvyklosti nezměnila a tvrdý alkohol konzumuje stejně jako dřív, vyplývá z bleskového průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi. Průzkumu se zúčastnilo 521 Čechů.

Viníky metanolové aféry jsou podle 58 procent Čechů nelegální výrobci alkoholu. Necelá třetina míní, že odpovědnost za problémy mají orgány státní správy - tedy úřady a policie. Zbylá desetina pak soudí, že za aféru mohou prodejci, oficiální výrobci nebo samotní pijáci alkoholu.

Na případné odškodnění obětí mají lidé nejednoznačný názor. Polovina soudí, že by měl škodu obětem či blízkým nahradit stát, druhá polovina s tím nesouhlasí, uvedla ČT.
 
Evropská komise včera požádala Českou republiku, aby kvůli smrtícím otravám z pančovaného alkoholu zakázala export tvrdého alkoholu z Česka. Zástupce komise o tom informoval na zasedání výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin.



(Zdroj: mediafax, čtk, STEM)


Čtěte více:

Prohibice v ČR? Likérky by přišly o stovky, stát o desítky milionů
13.09.2012 9:44
Případný zákaz prodeje lihovin v kamenných obchodech, o němž uvažuje v...
Kalousek: Vláda se bude snažit částečnou prohibici uvolnit do několika dnů. Na stole návrh nových kolků
19.09.2012 8:40
Krizový štáb, který vznikl kvůli metanolu, bude jednat i dnes. Zabývat...
Klaus: Stát zásadně selhal a prohibice je jen silácké řešení. Nečas: Vláda pracuje na znovuotevření trhu s alkoholem
19.09.2012 14:17
Prezident Václav Klaus ostře zkritizoval politiku státu v oblasti kont...

Váš názor
  • rodný list
    20.09.2012 10:12

    Nečase - synek estébáka, předseda SSM, kandidát KSČ... po změně režimu věřící katolík, tč premiér :-)) Dobrá kariéra... hořké pití :-)
    Jesse
    • Re: rodný list
      20.09.2012 10:14

      Synek STB-áka jsi tak akorát ty, ty moulo z Kurzu.cz !!!
      Hans
      •  
        20.09.2012 10:15

        Hecht, vidím, že ten svazák má po tolika letech stále své fanatické obdivovatele :-))
        Jesse
  •  
    20.09.2012 9:46

    Tato vláda pouze hasí požáry které se plně rozhořely, jinak se utápí ve stálých vnitřních rozporech a o nějaké koncepční práci nemůže být vůbec řeč. Kdyby byl Nečast poctivý člověk tak tuto vládu dávno rozpustil pro naprosté trvalé selhávání.
    Juniper
    •  
      20.09.2012 10:42

      A kdopak je tvým obdivovatelem, Moulo?
      Hans
      •  
        20.09.2012 11:05

        Juniper má své obdivovatele, Moulo? My víme, že modrokošiláči to mají v hlavě uspořádané tak nějak na rychlo :-))
        Jesse
        •  
          20.09.2012 11:18

          A prozraď mi Moulo, jak to v hlavě mají uspořádané oranžády, tj. sockomouši.Je přece známo, což tvrdil i Tvrdík, že voliči levice jsou osoby s nižším vzděláním, tj. osoby smnohem menšími rozpoznávacími schopnostmi, kdo lže a snaží se nachytat tyto voliče na plané sliby.
          Hans
          •  
            20.09.2012 11:22

            A proč bych ti měl psát něco o socanech, kterými pohrdám a tudíž mi jejich tupé vidění světa nezajímá? Moulo. Znáš jen dvě barvy... vskutku občanský rozhled. Ale to je fuk, hlavně že každý víte o svém třídním nepříteli :-))
            Jesse
    •  
      20.09.2012 10:12

      "Kdyby byl Nečast poctivý člověk tak tuto vládu dávno rozpustil pro naprosté trvalé selhávání." ... a předá ji všemohoucímu, neomylnému, spravedlivému, poctivému Dluhošovi Socbotkovi. Nemyslíš, že v takovém případě by byl ještě větší bordel, než je teď. Ale už se určitě na to nemůžeš dočkát.
      Henry
      •  
        20.09.2012 10:22

        Vzhledem k tomu, že se předraženost na státních zakázkách se za Nečase pohybuje na rekordní výši přes 100 md a úplatky údajně dosahuj až 50% zakázky, tak se ty určitě bojíš, že by se mohly zmenšit...
        Kalka.
        • Kalka
          20.09.2012 12:14

          Možná by stálo za zmínku, že v regionech Nečas nevládne. Konkrétně ve Znojmě jsou minimálně dva poslední vedoucí z ČSSD, paní si na ně stěžuje. Takže kradou všichni.
          Velkamedvědice
          • Re: Kalka
            20.09.2012 12:35

            Nikdy jsem netvrdila, že členství v nějaké straně je zárukou čistoty. Naopak. Vykukové se hlásí vždy tam, kde si myslí, že budou mít lepší vyhlídky. Ovšem odmítám shledávat Nečase a Kalouska lepšími tím, že se pohorší Sobotka - viz začátek diskuze s Henrym...
            Kalka.
        • Kalka
          20.09.2012 10:31

          Taky jsi koukala včera na ten dokument o Znojmu?
          ICL
          • Re: Kalka
            20.09.2012 10:37

            Jj, ale už se o tom dost dlouho mluví, i třeba takový Kohout...
            Kalka.
            •  
              20.09.2012 11:06

              co to bylo za dokument?
              Jesse
              • JJ
                20.09.2012 11:38

                http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10275866938-intolerance/412235100141004/
                Kalka.
                • Re: JJ
                  20.09.2012 11:53

                  Díky !! Už jsem dvojku nesledoval ani nepamatuju :-)
                  Jesse
      •  
        20.09.2012 10:17

        Už se tu zase hádáte, kdo krade víc a ukazujete na sebe vzájemně prstíkem?:-)) Ti čeští voliči, panečku, to je ynteligence :-)))
        Jesse
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university