Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Spojené státy jsou blíž dohodě: Republikáni mají

Spojené státy jsou blíž dohodě: Republikáni mají "plán B" včetně vyššího zdanění milionářů, Obama přišel s kompromisem

17.12.2012 18:21, aktualizováno: 18.12. 16:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Naději do jednání o daních a rozpočtových škrtech vnesl průlomový návrh republikánů, který souhlasí se zvýšením daní pro milionáře, následovaný novým kompromisním návrhem Bílého domu. V příštích deseti letech by zvýšil příjmy státního rozpočtu o bilion dolarů. Republikáni, kteří ještě nedávno jakékoliv zvýšení daní odmítali, zároveň požadují škrty ve stejné výši. 

Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner označil aktuální republikánský návrh zároveň za cestu k "plánu B" pro případ, že by se oba politické tábory nedohodly. V rámci tohoto plánu jsou zatím republikáni podle posledních informací od zdrojů obeznámených s průběhem pokračujících jednání ochotni souhlasit s vyšším zdaněním osob s ročním výdělkem nad milion dolarů. Podle dalšího zdroje by k hlasování o "záložním plánu" mělo dojít na konci tohoto týdne. "Plán B" je ve shodě s poslední Boehnerovou nabídkou směrem k demokratickému prezidentu Obamovi. Boehner označil poslední Obamův návrh za "nedostatečně vyvážený", protože počítá s růstem příjmů z vyšších daní o 1,3 bil. USD v příštích 10 letech a s použe 850 mld. USD škrty. Hlavním zdrojem konfliktu zůstává strop příjmu pro vyšší zdanění. Boehner dnes nicméně podotkl, že doufá v dosažení politické dohody.

Aktuální návrh přednesený republikánským šéfem Sněmovny reprezentantů Johnem Boehnerem prezidentu Baracku Obamovi počítá se dvěma fázemi. Ještě letos by američtí zákonodárci přijali malá opatření pro boj s vysokými deficity amerických rozpočtů. Ambicióznější opatření včetně reformy daňových zákonů a výdajů státního rozpočtu by se pak dohodnula v příštím roce. 
 
Včera list The Wall Street Journal upozornil, že Bílý dům rozsáhlé části republikánského návrhu odmítá. Podle zdrojů z Demokratické strany přesto jde o důležitý zvrat v jednáních, který by mohl posloužit jako základ ke konečné dohodě. Demokraté si například myslí, že předložené zvýšení daní není dostatečné. Boehner také se svým návrhem může narazit ve vlastní straně, kde početní konzervativci nadále odmítají jakékoliv zvyšování daní. 

Republikáni a demokraté jsou v časové tísni. Pokud se nedohodnout do konce roku, vyprší v USA o ledna daňové úlevy přijaté za předchozího prezidenta George Bushe a zároveň se začnou uplatňovat automatické rozpočtové škrty. Tento takzvaný pád z fiskálního útesu by podle odhadů renomovaných institucí a ekonomů mohl Spojené státy opět uvrhnout do recese. 

Obama nicméně opakovaně a rezolutně dal najevo, že bez vyšších daní pro nejbohatší Američany republikáni nemohou počítat s dohodou. Šéf Bílého domu do jednání vstoupil s požadavkem nových příjmů státního rozpočtu ve výši 1,6 bilionu dolarů během deseti let. Boehner později navrhl polovinu, nyní svou nabídku zvýšil. Jasné také zatím není, zda republikáni budou souhlasit s představou šéfa Bílého domu, aby se vyšší daně týkaly lidí s příjmy nad 400 tisíc dolarů ročně (původně ale navrhoval vyšší zdanění už od čtvrt milionu dolarů ročně). 

Demokraté se s republikány přou o výši daní a rozpočtových škrtů prakticky od Obamova nástupu do úřadu. Kompromis mezi růstem daní a rozpočtovými škrty jim ale zatím dosud unikal. Zadlužení Spojených států mezitím v poslední době prudce rostlo, když deficity pravidelně překračují bilion dolarů. Státní dluh USA přesahuje rekordních 16,3 bilionu dolarů.

Obamův nový kompromis

Bílý dům nově přešel do protiofenzívy a navrhl republikánům v Kongresu nový kompromisní návrh na boj s vysokými deficity amerických rozpočtů. Podle zdrojů blízkých jednání chce prezident Barack Obama získat zvýšením daní do rozpočtu sumu 1,2 bilionu dolarů včetně vyššího zdaněním výdělků až od 400 tisíc dolarů ročně (původně už od 250 tisíc USD). Na oplátku bude souhlasit s omezením výdajů státního rozpočtu o 1,22 bilionu dolarů. 

Obama podle informovaných zdrojů také počítá se stanovením stropu zdanění dividend a kapitálových zisků na úrovni 20 procent. To je stejná výše, jakou demokraté prosadili v Senátu v červenci. Návrh by však vynesl na daních méně, než počítá Obamův rozpočet volající po zdanění dividend dle sazby daně z příjmu. Zdanění nemovitostí by se potom mělo vrátit k nastavení z roku 2009.
 
"Považujeme to za dobrou nabídku, která dokazuje, že jsme vyšli republikánům vstříc na víc než polovinu cesty jak v příjmech, tak ve výdajích," řekl agentuře Reuters zdroj z Bílého domu. Návrh přichází v době, kdy se Obama a šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner snaží odstranit rozpory v názorech na konstrukci budoucích rozpočtů a odvrácení hrozících problémů.

Boehner v první reakci konstatoval, že nový Obamův návrh není vyvážený, nicméně každý odklon od původních prezidentových představ je "krok správným směrem".

John Boehner a Eric Cantor, vůdce republikánských poslanců ve sněmovně, mají dnes podle zdrojů agentury Bloomberg informovat republikány o dosavadních pokrocích v jednání.

(Zdroj: ČTK, Reuters, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university