Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Gontkovičová (Philip Morris ČR) pro Patria.cz: Věříme, že extrémy z evropské regulace tabáku zmizí

Gontkovičová (Philip Morris ČR) pro Patria.cz: Věříme, že extrémy z evropské regulace tabáku zmizí

18.12.2012 15:06
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Evropská komise zítra představí draft reformy tabákové regulace v oblasti pravidel pro výrobu, prezentaci a samotný prodej tabákových výrobků. Podoba zřejmě nebude tak extrémní, k jaké dospěla Austrálie. I tak podle dosavadních informací z trhu budou muset zmizet některé druhy cigaret, zejména s příchutěmi, a podstatně větší prostor dostane odstrašující reklama na krabičkách.

V draftu Evropské komise se pod vlivem odporu tabákového odvětví i části veřejnosti velmi pravděpodobně neobjeví jednotná balení cigaret tak, jak je protlačila Austrálie. Tam od prosince platí úprava, kdy na jednotných krabičkách v olivově zelené barvě nesmí být výrazné logo výrobce ani žádné reklamní texty. Zcela zásadní část naopak pokrývají grafická varování a vyobrazení zdravotních následků, které jsou připisovány kouření. „Textová a grafická varování musejí pokrývat nejméně 75 procent obalu a to z obou jeho stran,“ stojí v návrhu EK dle zdrojů Reuters. „Jednotlivé členské země se na mohou samostatně rozhodnout tato pravidla zpřísnit ve všech oblastech, které bude pokrývat evropská direktiva,“ stojí v draftu EK.

Podle zdrojů Reuters direktiva EK také obsahuje ustanovení, které zakáže další prodej takzvaných „slim“ cigaret, které jsou pro elegantní vzhled oblíbené zejména dámskou klientelou, a také cigaret s příchutěmi, například mentolové. Zmizet také mají balení o méně než 20 kusech cigaret.

Jako důvod nové regulace EK uvádí snahu snížit množství úmrtí v souvislosti s kouřením a odradit od něj mladé lidi tak, aby kouřit ani nezačali. Podle Komise je tabák nejčastější příčinou předčasných úmrtí v Evropě a ročně si vyžádá kolem 700 tisíc životů.

„Evropská komise se nachází v procesu přezkoumávání a aktualizace směrnice o tabákových výrobcích. V médiích se objevily informace o zvažovaných opatřeních. Toto je pouze jeden krok v dlouhém legislativním procesu, který se již ukázal být velmi kontroverzní,“ uvádí pro Patria.cz členka představenstva tuzemského tabákového koncernu Philip Morris ČR Andrea Gontkovičová. „Během veřejné konzultace, která probíhala koncem roku 2010, Evropská komise obdržela více než 85 tisíc připomínek od různých subjektů (v průměru se do konzultací zapojuje zhruba 300 subjektů), kdy drtivá většina z nich extrémní opatření týkající se regulace tabáku odmítla,“ uvedla Gontkovičová.

Tento tlak potvrdila také sama Evropská komise. „Kvůli novým pravidlům připravovaným více než dva roky jsme byli vystaveni největším lobbistickým aktivitám, jaké pamatujeme,“ uvedly zdroje z EK pro Reuters.

"Návrh nových pravidel prodeje tabákových výrobků jasně porušuje německé a evropské právo," reaguje ostře na kontury plánu, který má EK představit zítra, mluvčí tabákové firmy Reemstma, což je v Hamburku sídlící pobočka skupiny Imperial Tobacco. „Návrh na povinné úpravy krabiček by naboural práva duševního vlastnictví a obchodní práva výrobců. Ničí hodnotu obchodních značek, které byly léta budovány,“ uvedla mluvčí firmy.

V této souvislosti pouze připomeneme komentář finanční ředitelky Philip Morris ČR Stanislavy Juríkové v říjnovém online rozhovoru na Patria.cz: „Evropská komise přichází s kroky, jejichž pozitivní dopady na zlepšení veřejného zdraví nejsou prokázány a co víc, nesou s sebou značná rizika. Podle mého názoru nebyly dostatečně zohledněny ekonomické dopady zvažovaných kroků. Uvedu jeden velmi zásadní příklad. V případě jednotného balení tabákových výrobků se de facto bavíme o znehodnocení obchodních značek obrovské hodnoty a tedy i o bezprecedentním zásahu do práv duševního vlastnictví. Dále se jedná o ohrožení celistvosti vnitřního trhu EU stejně tak jako kvality podnikatelského prostředí, což se může projevit v poklesu atraktivity sedmadvacítky z pohledu mezinárodních investorů,“ uvedla již v říjnu Stanislava Juríková s tím, že tyto regulace samozřejmě jsou nebezpečným precedentem pro ostatní odvětví, jako je alkohol, tučná jídla nebo sladké nápoje. „Na její dopady můžeme v konečném důsledku doplatit my všichni,“ dodala.


Nesouhlas tabákových firem je logický, ale i podložený. Snaha protlačit přísnější normy přichází v Evropě v situaci, kdy tak je v útlumu a zejména zde upadají tržby. Po Austrálii může také Evropa přinést vlnu, která by se mohla pro tabákové firmy přenést na růstové trhy v Asii a Africe.

Andrea Gontkovičová z českého Philip Morris ČR neočekává, že proces nové regulace tabáku bude prosazen rychle. „V okamžiku kdy Komise dokončí svou předlohu návrhu, bude tento návrh doručen do národních parlamentů 27 členských států a současně s tím bude návrh zaslán Evropskému parlamentu a Radě. V tomto bodě, návrh vstoupí do legislativního procesu, jehož dokončení může trvat až dva roky,“ odhaduje Gontkovičová. „Očekáváme, že v průběhu procesu bude vyjádřen nesouhlas s návrhem, a doufáme, že opatření extrémnějšího charakteru budou z návrhu odstraněny,“ dodává manažerka tuzemského tabákového koncernu s tím, že jakmile bude směrnice schválena v rámci tohoto procesu, pak členské státy mají povinnost tato opatření převzít do svých národních legislativ.

Podle sektorové zprávy KPMG z poloviny tohoto roku tržby z cigaret loni dosáhly 576 miliard eur, což představuje propad o více než 100 miliard proti roku 2007.

Nemálo rozruchu do evropských snah o regulaci tabáku vnesl také pád eurokomisaře pro zdraví a spotřebitele Johna Dalliho, který reformu původně připravoval. V říjnu rezignoval kvůli vyšetřování unijního protikorupčního úřadu OLAF. Ten se zabýval stížností švédského výrobce tabáku Swedish Match. Podle švédské firmy se maltský podnikatel od firmy snažil získat "finanční výhody". Výměnou za to prý nabízel, že s pomocí svých kontaktů s komisařem Dallim ovlivní podobu reformy zákazu žvýkacího tabáku.

Aktuální pohled na ocenění velkých tabákových společností ukazuje, že hlavní americký sektorový index S&P 500 Tobacco Index disponuje 14% prémií P/E vůči průměru celého indexu S&P 500. Pro jednotlivé tituly se pohybuje od 13x u Lorrilard po nejvyšší zhruba 15násobek u Philip Morris International. Jeho valuace je odrazem přítomnosti na rostoucích trzích zejména v jihovýchodní Asii. Ještě v polovině roku nicméně průměrná prémie sektoru dosahovala 15násobku, částečně z ní ukrojily smíšené výsledky a zprávy od tabákových firem ve druhé polovině roku 2012.

001

(Zdroj: EK, Reuters, Philip Morris ČR, Bloomberg, Reemstma)


Čtěte více:

Gontkovičová: Philip Morris ČR zvyšuje tuzemskou produkci sypaného tabáku
28.08.2012 15:14
Kutnohorský výrobce cigaret Philip Morris ČR zaznamenal v letošním pol...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m