Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Finanční ředitelka Philip Morris ČR: Český kuřák utratí průměrně 17,5 tisíce za rok. Černý trh cílí drahé značky, nastupující regulace ničí jejich hodnotu

Finanční ředitelka Philip Morris ČR: Český kuřák utratí průměrně 17,5 tisíce za rok. Černý trh cílí drahé značky, nastupující regulace ničí jejich hodnotu

09.10.2012 8:09
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

V minulých letech bylo vypláceno téměř sto procent čistého zisku běžného roku, s výjimkou dividendy vyplacené v roce 2011, kdy valná hromada schválila také platbu nerozděleného zisku minulých let, odpověděla finanční ředitelka tuzemské tabákové společnosti Philip Morris ČR (PM ČR) Stanislava Juríková v online rozhovoru na Patria.cz nepřímo na zájem investorů, jakou dividendu mohou akcionáři očekávat ze zisku roku 2012.
 
Při řízení volné hotovosti, kterou disponoval PM ČR v polovině roku v objemu 4,6 miliardy korun, na zhruba dvojnásobku ročního zisku, v současné době firma používá „cash pool“ ve skupině PMI, který jí umožňuje investovat hotovost do krátkodobých půjček splatných na požádání za příznivých podmínek. „Tato struktura nám zachovává flexibilitu v investování krátkodobých přebytků hotovosti, a stejně tak zajišťuje pokrytí jejich krátkodobých nedostatků. Nejsem si vědoma žádných plánů, které náš majoritní akcionář může v tomto ohledu mít, a proto bych o nich ani nechtěla spekulovat,“ uvedla pak finanční ředitelka k dotazu na využití volné hotovosti v podobě možné další odměny pro akcionáře, například zpětného odkupu vlastních akcií. Výsledky za nyní již uplynulé třetí čtvrtletí roku budou zveřejněny do 26. listopadu. 

 
Finanční ředitelka Philip Morris ČR Stanislava Juríková v online rozhovoru na Patria.cz – čtěte zde 


Export: Zejména EU, rozhoduje poptávka na trzích a strategie skupiny PMI

Celkový odbyt PM ČR v pololetí meziročně vzrostl o bezmála 15 % při růstu exportu ve skupině o více jak třetinu a poklesu domácích dodávek o meziročních 8 %. V současnosti ve vývozu dominují země EU. „Minulé investice PM ČR zejména do výrobního zařízení na rozšíření výrobního portfolia a zvýšení efektivity výrobního procesu umožnily plnit vyšší exportní poptávku a zlepšit flexibilitu výroby jako je výroba cigaret v různých formátech nebo výroba sypaného tabáku pro ruční výrobu cigaret. Dnešní využití výrobní kapacity není na maximu, protože maximální teoretickou kapacitu lze dosáhnout za předpokladu, že jsou vyráběny pouze výrobky ve standardním formátu. V dalších letech kromě výroby pro domácí a slovenský trh, využití výrobní kapacity závisí na objemu vývozu, který je přidělován společností Philip Morris International Inc. globálně, zejména s ohledem na vývoj poptávky na zahraničních trzích,“ uvedla k prostoru pro další růst vývozu finanční ředitelka PM ČR.

Český kuřák: 17.500 korun ročně, černý trh na polovině průměru EU

Na kondici ekonomik a spotřebitelů závisí nejen prostor pro další růst exportu, ale i vývoj domácích prodejů a tržního podílu. „Dnes dospělý kuřák v České republice utratí za cigarety podle našich interních odhadů ročně okolo 17.500 korun. V celosvětovém měřítku Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že spotřeba cigaret klesá o 1 až 2 % ročně,“ uvedla Stanislava Juriková k dnešní spotřebě „průměrného kuřáka“ v ČR.

Z potenciálu tržby na zákazníka i v ČR stejně jako na jiných trzích ukrajuje černý trh. Podle finanční ředitelky Juríkové je v Čechách zhruba na polovině průměru v EU. „Podle posledních dostupných údajů je úroveň nelegálního obchodu s cigaretami v ČR okolo 5 procent domácí spotřeby s tím, že od roku 2008 klesá. Úroveň nelegálního obchodu v zemích EU se odhaduje na zhruba 10% celkového trhu, rozdíly jsou především v závislosti na míře a tempu růstu zdanění v jednotlivých zemích,“ uvedla Stanislava Juriková v rozhovoru na Patria.cz. Nelegální cigarety na českém území jsou dle ní dvojí povahy: pravé výrobky, které byly určeny pro spotřebu na území jiného státu a do ČR byly propašovány, tedy z nich není odvedena spotřební daň dle českých předpisů, nebo o padělané výrobky. „Pokud jde o naše značky, setkáváme se s tím, že ve větší míře jsou pašovány a padělány cigarety dražší. Vysvětlujeme si to tím, že jejich vyšší zdanění poskytuje černému trhu vyšší zisky,“ shrnula finanční ředitelka.

Změna zdanění 2013 a 2014: Snížení konkurenční výhody levného segmentu

Poslaneckou sněmovnou nedávno prošla novela zákona o spotřebních daních. „Na stanovení konečných prodejních cen bude mít vliv nejen výše spotřebních daní, ale také daně z přidané hodnoty. Vzhledem k tomu, že oba důležité zákony jsou teprve ve stádiu schvalování, bylo by předčasné se vyjadřovat k očekávanému dopadu nových sazeb daní na prodejní cenu,“ uvedla Stanislava Juríková k promítnutí změny v daních do cen cigaret. Vláda nicméně deklarovala dopad do dvou korun na krabičku cigaret pro roky 2013 i 2014.

Jako jeden z důvodů úpravy sazeb spotřebních daní na tabákové výrobky uvedla vláda nutnost splnit požadavky EU, ale i snahu po optimalizaci daňových výnosů. „Podstatou harmonizace sazeb spotřebních daní na cigarety v EU po roce 2014 je, aby minimální výnos daní z cigaret všech cenových kategorií dosáhl alespoň 90 EUR na tisíc kusů. „Pro splnění tohoto kritéria je rozhodující právě zdanění cigaret, které odvádí pouze minimální spotřební daň. Cigarety dražších značek odvádějí daň kombinovanou, která je v některých případech až o 15 procent, neboli o více než 9 korun za krabičku vyšší. Úprava sazeb tuto výhodu pro levné značky mírní, ale i po ní budou cigarety ve středním a prémiovém segmentu odvádět vyšší daň,“ vysvětlila finanční ředitelka PM ČR Juríková. Při přípravě novely Ministerstvo financí připustilo, že tradiční přístup, kdy v posledních letech daně rostly „ploše“ napříč cenovými segmenty se posunul k vyššímu tempu růstu zdanění u levnějších cigaret oproti dražším a tedy souzní s tímto vysvětlením.

Nová regulace? Příznivý efekt nepotvrzen, ničení hodnoty značek zřejmé…

Tabákový průmysl jako celek se vedle růstu daní musí vyrovnávat s dalšími pro prodeje a tržby nepříznivými vlivy. Patří sem nastupující jednotná balení cigaret či regulace kouření v restauracích i inovace v podobě elektronických cigaret a nových typů cigaret. Nakolik?

„Jednotné balení cigaret či nadměrná zdravotní varování zabírající až 75 procent krabičky jsou přinejmenším problematická a to nejen z pohledu tabákových společností. Evropská komise přichází s kroky, jejichž pozitivní dopady na zlepšení veřejného zdraví nejsou prokázány. Co víc, nesou s sebou značná rizika. Podle mého názoru nebyly dostatečně zohledněny ekonomické dopady zvažovaných kroků. Uvedu jeden velmi zásadní příklad. V případě jednotného balení tabákových výrobků se de facto bavíme o znehodnocení obchodních značek obrovské hodnoty a tedy i o bezprecedentním zásahu do práv duševního vlastnictví,“ uvedla Stanislava Juríková. Tyto extrémní regulace označila i za nebezpečný precedens pro ostatní odvětví, jako je např. alkohol, tučná jídla nebo sladké nápoje, kde na její dopady v konečném důsledku mohou doplatit všichni.

Ohledně regulace kouření v restauracích finanční ředitelka Philip Morris ČR vyslovila názor, že její stávající podoba nabízí přijatelné řešení pro obě skupiny – dospělé kuřáky a nekuřáky. „Jediný, kdo má právo se v tomto směru vyjádřit, jsou majitelé restauračních zařízení. Do tohoto práva by neměl vstupovat ani výrobce ani stát,“ uvedla Juríková.

Určitého zpochybnění se z její strany dostalo segmentu elektronických cigaret. „Přestože se ve sdělovacích prostředcích, a to i z úst předních odborníků na problematiku kouření, často objevují prohlášení, že e-cigareta je nesrovnatelně méně škodlivá, já se domnívám, že odpověď není tak jednoznačná. Vzhledem k absenci jakékoli regulace spotřebitelé vlastně nemají přesnou představu o jejím složení, respektive z čeho se skládají kapalné náplně nazývané e-liquid, a tedy ani o tom, co vlastně kouří. E-cigarety by dle našeho názoru měly být regulované stejně, jako klasické cigarety,“ uvedla k tématu v online rozhovoru na Patria.cz. V ČR je dle studie Eurobarometer užívání elektronických cigaret záležitostí asi 1 % spotřebitelů.

Skupina Philip Morris jde při vývoji produktů s potenciální možností snížení zdravotních rizik způsobených kouřením jinou cestou. „Naše pozornost se soustřeďuje na vývoj produktů, které nejsou založeny na principu spalování, jsou prokazatelně méně rizikové, pokud jde o nemoci spojené s kouřením a jsou akceptovatelné dospělými kuřáky jako alternativy ke klasickým cigaretám. Očekáváme, že prodej těchto výrobků by mohl být zahájen v prvních zemích na přelomu let 2016 /2017, jak bylo oznámeno vedením Philip Morris International na dni investorů dne 21. června 2012“, uvedla finanční ředitelka Philip Morris ČR Stanislava Juríková.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data