Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EK chce novou regulací tabáku znechutit mladé. Nepomůže, zničí značky a rozbují černý trh, míní výrobci

EK chce novou regulací tabáku znechutit mladé. Nepomůže, zničí značky a rozbují černý trh, míní výrobci

19.12.2012 18:11
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Evropská komise dnes dala na stůl návrh na novou regulaci tabáku v Evropské unii. Obsahuje jak zákaz cigaret s příchutěmi, tak požadavek na pokrytí 75 procent přední a zadní plochy krabičky cigaret varováním před následky kouření v textové i grafické podobě. O návrzích, které už předem kritizovali výrobci i část veřejnosti, budou následně rozhodovat státy EU a europoslanci. Jejich souhlas je pro platnost normy nezbytný.

Podle návrhu by na obalu neměly být žádné komerční propagační prvky a na krabičce by mělo být jasně napsáno, že tabákový kouř obsahuje více než 70 látek způsobujících rakovinu. Členské státy budou moci zavést přísnější pravidla proti direktivě EK, pokud budou chtít. Krabičky by měly obsahovat nejméně 20 cigaret, takže by se zakázaly menší krabičky s méně kusy. Zavádějící, a tudíž nepřípustné, by bylo i označovat cigarety jako "slim" či "přírodní" a "organické".

V České republice tvoří ochucené cigarety, které by měly být zakázány, jen 2,3 procenta prodaného objemu cigaret. "Jedná se výhradně o mentolové cigarety, ostatní příchutě jsou na tuzemském trhu naprosto mizivě zastoupeny," uvedla Lucie Hrušová z agentury Nielsen. Ta pro tabákové společnosti dodává průzkumy z odvětví.

Více regulován by dle EK měl být přeshraniční prodej cigaret po internetu. Komise navrhuje na krabičky umístit hologramy, které by měly pomoci ztížit prodej nelegálních cigaret. Nově se pravidla budou týkat i elektronických cigaret či rostlinných produktů ke kouření, které dosud regulovány nebyly. "Spotřebitelé nesmí být podváděni. Tabákové výrobky musí vypadat a chutnat jako tabákové výrobky, a tento návrh zajišťuje, že atraktivní obaly a příchutě nebudou využívány v marketingových strategiích," řekl eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů Tonio Borg.

Komise očekává, že nová pravidla by měla být schválena do roku 2014 a začít platit by mohla v letech 2015 až 2016.

Podle Evropské komise je cílem reformy snížit množství úmrtí spojených s kouřením a snaha odradit od kouření mladé. Kouření ročně v Evropě zabije kolem 700 tisíc lidí a veřejné zdravotní výdaje v EU v souvislosti s kouřením a léčbou jeho následků podle konzervativních odhadů citovaných EK přesahují ročně 25 miliard eur. "Čísla mluví sama za sebe: tabák zabíjí polovinu svých uživatelů a je vysoce návykový," prohlásil eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů Tonio Borg. Připomněl, že 70 procent kuřáků s kouřením začíná už před dosažením 18 let. "Ambicí dnešního návrhu je učinit tabákové produkty a kouření méně atraktivní," dodal.

Firmy se obávají, že přísnější normy sníží už tak upadající tržby v Evropě a mohly by být precedentem pro růstové trhy v Asii a Africe. Podle zprávy společnosti KPMG pro producenta cigaret Philip Morris z června tržby z cigaret loni dosáhly 576 miliard eur, což představuje propad o více než 100 miliard proti roku 2007. Výrobci ale halasně upozorňují především na pochybnost studií, dokazujících zdravotní následky kouření a varují před finančními dopady likvidace hodnoty jednotlivých značek.

Společnost Philip Morris v dnešní reakci uvedla, že některá doporučovaná opatření nepovedou ke splnění cílů a naopak vyústí v řadu nezamýšlených negativních dopadů. "Po zběžném přečtení návrhu se zdá, že řada doporučených opatření nepovede k cílům, které Evropská komise deklarovala a způsobí řadu nezamýšlených negativních dopadů, jejichž důsledky zřejmě nebyly autory návrhu brány v potaz,“ uvedla v reakci jedna z klíčových tabákových firem světa. „V době, kdy si to Evropa může nejméně dovolit, návrh komise ignoruje masivní černý trh s tabákovými produkty, který už stojí členské země deset miliard eur ročně," uvedl Philip Morris International. Firma dále uvedla, že návrh Směrnice výslovně zakazuje výrobky, které tvoří přibližně 10 procent celkového trhu s cigaretami v EU, v některých státech je to pak více než 30 procent. A to i přesto, že neexistují žádné vědecké důkazy o tom, že tyto výrobky jsou více škodlivé než jiné nebo že jejich odstranění z trhu povede ke snížení počtu kuřáků.

"EU by neměla pořádat čarodějnické hony na kuřáky a tabákový průmysl, ale měla by se zaměřit na ochranu nekuřáků a dětí a mladistvých podléhajících lákadlu snadné dostupnosti cigaret," reagoval europoslanec Jan Březina. "Uvedená opatření zavánějí plošnou prohibicí, která mívá za následek bujení černého trhu," řekl s tím, že klesnou daňové příjmy států.

České ministerstvo zemědělství očekává předložení návrhu EK na jednání pracovních orgánů EU na přelomu února a března. Proto je zatím předčasné předjímat konkrétní návrhy změn legislativy, uvedla mluvčí Kateřina Böhmová.

Andrea Gontkovičová z českého Philip Morris ČR včera pro Patria.cz uvedla, že proces nové regulace tabáku zřejmě nebude prosazen rychle. „V okamžiku kdy Komise dokončí svou předlohu návrhu, bude tento návrh doručen do národních parlamentů 27 členských států a současně s tím bude návrh zaslán Evropskému parlamentu a Radě. V tomto bodě, návrh vstoupí do legislativního procesu, jehož dokončení může trvat až dva roky,“ odhaduje Gontkovičová. „Očekáváme, že v průběhu procesu bude vyjádřen nesouhlas s návrhem, a doufáme, že opatření extrémnějšího charakteru budou z návrhu odstraněny,“ dodává manažerka tuzemského tabákového koncernu s tím, že jakmile bude směrnice schválena v rámci tohoto procesu, pak členské státy mají povinnost tato opatření převzít do svých národních legislativ.


Brusel se nakonec nevydal "australskou cestou". V Austrálii od začátku měsíce mají cigaretové obaly jednotnou formu, kdy na krabičkách v olivově zelené barvě nesmí být výrazné logo výrobce ani žádné reklamní texty. Naopak velmi výraznou část pokrývají grafická varování a odpudivé obrázky zdravotních následků kouření.

Spotřeba cigaret v ČR klesla za posledních pět let o 15 procent. V loňském roce činila podle Českého statistického úřadu spotřeba cigaret na osobu 1988 kusů. Podle průzkumu Eurobarometr z konce května v současnosti v Česku kouří 29 procent lidí starších patnácti let.


Čtěte více:

Gontkovičová (Philip Morris ČR) pro Patria.cz: Věříme, že extrémy z evropské regulace tabáku zmizí
18.12.2012 15:06
Evropská komise zítra představí draft reformy tabákové regulace v obla...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.