Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Změny ve stavebním spoření podpořila Sněmovna. Nově chce

Změny ve stavebním spoření podpořila Sněmovna. Nově chce "účelovost" využití pro všechny smlouvy

06.02.2013 14:09
Autor: ČTK

Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní novelu zákona o stavebním spoření, která kromě jiného umožní, aby stavební spoření nabízely i univerzální banky a nejenom stavební spořitelny. Návrh také zavádí účelovost státní podpory. Bude možné ji použít pouze na bydlení nebo na důchodové připojištění. Opozice návrh kritizovala a chtěla ho zamítnout. Také stavebním spořitelnám se změna nezamlouvá. 

Zpřístupnění stavebního spoření i univerzálním bankám odůvodňuje ministerstvo financí posílením konkurenčního prostředí a stability systému. Stavební spoření je navíc podle dřívějšího vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska finanční produkt, a není tak podle něj jediný racionální důvod, proč by ho měly poskytovat jen stavební spořitelny. Banky budou moci podle Kalouska žádat o povolení na stavební spoření nejdříve k 1. lednu 2015 a stavební spořitelny budou moci naopak žádat o bankovní licenci. 

Novela dále počítá se zavedením účelového využití státního příspěvku ke stavebnímu spoření, lidé by ho mohli použít na bytové účely nebo na důchod. Tyto změny by měly platit od roku 2014 pro všechny smlouvy včetně dříve uzavřených. Vláda v důvodové zprávě píše, že účelovost se bude týkat státní podpory, na kterou vznikne nárok až po nabytí účinnosti zákona. 

Stavební spořitelny poskytují úvěry pouze ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si u nich spoří, a celý systém striktně upravuje zákon. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, většinou půjčují, přičemž úrokové sazby závisí na délce doby fixace a na ceně peněz na mezibankovním trhu. 

Sociální demokraté i poslanci VV neúspěšně navrhovali novelu zamítnout. "Domnívám se, že jde o takovou plíživou a salámovou metodu, jak vlastně stavební spoření zcela dostat do kolen a v důsledku udělat vše pro to, aby stavební spoření zaniklo," řekl řekl již loni Václav Votava (ČSSD).
Poslanec Michal Doktor (Jihočeši 2012) prohlásil, že pokud v návrhu zůstane ustanovení, které zavede účelovost podpory i na existující smlouvy, což označil za retroaktivitu, pak novelu při závěrečném hlasování nepodpoří. Pokud toto ustanovení z novely zmizí, pak je ochoten pro ni hlasovat.


Váš názor
  •  
    06.02.2013 14:58

    Nejvíc té bandě co nám vlade vyčítám přestavbu parametrů ve finančním sektoru. Proti plošnému zvýhodnění některých slušných produktů zavádí výběrové výhody pro malé skupiny populace. A především natahuje penězovody k finančním skupinám.
    Homo
    • Další Kalouskovina
      06.02.2013 15:37

      Nejde zde o nic jiného, než přenést další úsporu výdajů státního rozpočtu na bedra příjmově slabších vrstev. Tohle nám náš "skvělý" ministr financí ukazuje celou dobu existence této vlády a ODS se svým slabým předsedou bude zase hlavním viníkem. Až dosud veškeré úspory státního rozpočtu Kalousek skutečně navalil na příjmově nejslabší. Směšnou kosmetiku se solidární daní nelze brát vážně a ten kdo má vyšší příjmy a má "na to"rychle uteče do daňového ráje, pokud tam již dávno není. Důsledkem bude další snížení příjmů a opět tlak na zvýšení daní, jinak by náš pan vynikající ministr financí přeci nemohl sestavit státní rozpočet. Jako malou berličku pro to použije požadavek připojení se k fiskálnímu paktu. Naroste opět procento chudých, sníží se spotřeba atd. Přestože jsem až dosud striktně pravicový volič (ODS), tak tuto vládu, jejíž jeden člen dokáže pro své osobní cíle zcela zadusit ekonomiku země a ostatní členové vlády se jím nechají vydírat, volit nebudu. Domnívám se, že jediná možná cesta pro rehabilitaci ODS v současnosti je odejít co nejrychleji do opozice a konstruktivně kritizovat budoucí socialisticko-komunistickou vládu, ve které určitě Kalousek v dalším převleku nebude chybět.
      hak
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie po otevření ztrácejí 15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.