Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odluka církve od státu: Vláda uzavřela smlouvy o vyrovnání s 16 církvemi

Odluka církve od státu: Vláda uzavřela smlouvy o vyrovnání s 16 církvemi

22.02.2013 14:20, aktualizováno: 22.2. 14:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Český premiér Petr Nečas dnes jménem vlády podepsal smlouvy se 16 církvemi a náboženskými obcemi o finančním vyrovnání. Učinil tak navzdory silným protestům opozice a přesto, že Ústavní soud zatím nerozhodl o trojici stížností na církevní restituce. Smlouvy se týkají jen peněžní části restitucí. Za zabavený majetek získají náboženské obce během 30 let náhradu 59 miliard korun navýšených o inflaci, a to buď ve formě hotovosti, nebo zvláštní emise státních dluhopisů. Stát jim naopak postupně přestane vyplácet pravidelné roční příspěvky na činnost.

"Jedná se především o akt spravedlnosti, protože jsou tímto krokem odčiněny některé křivdy, které byly učiněny církvím a náboženským společnostem v průběhu komunistického režimu. Současně tím byly nastaveny základy pro nové moderní vztahy mezi státem na straně jedné a církvemi a náboženskými společnostmi na straně druhé," uvedl Nečas na tiskové konferenci po podpisu smluv. Samotný podpis smluv se nezvykle odehrál bez přítomnosti médií, protože si ji nepřáli zástupci některých církví.

Novináři neměli možnost hovořit se zástupci církví ani při příjezdu do budovy úřadu vlády. Poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka, který chtěl dnes osobně vyzvat náboženské činitele, aby smlouvy nepodepisovali, sídlo vlády pro ČTK charakterizoval jako "zabarikádované".

V ustanovení v loňském roce schváleného zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi byla státu uložena povinnost uzavřít s každou dotčenou církví a náboženskou společností smlouvu o vypořádání. Pokud by nebyly smlouvy uzavřeny, mohla by se dotčená církev nebo náboženská společnost obrátit na soud, aby nahradil chybějící projev vůle, vysvětluje rychlost postupu české vlády dnešní prohlášení.
Dnes podepsaná smlouva mezi premiérem Petrem Nečasem a zástupci konkrétních církví vymezuje jako relevantní období dobu od 25. února 1948 do 1. ledna 1990. Církve se v listině zavazují k tomu, že jejím podpisem jsou její veškeré nároky vypořádány, a to včetně těch, které dnes ještě nemusejí být známy.

Kdo a kolik dostane

Vládní smlouvou je definován způsob vyplacení finanční náhrady, a to ve třiceti po sobě jdoucích ročních splátkách. Splátka se vyplácí za kalendářní rok, a to vždy nejpozději do 31. prosince roku, za který je určen. Zvyšovat se budou o míru roční inflace. Jako možný způsob výplaty se uvádí také státní dluhopisy.

Podle vládních odhadů mají církve za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků získat náhradu 59 miliard korun. Největší částka, 47,2 miliardy korun, připadá na církev římskokatolickou. Zákon a dohoda státu se celkem týká 17 církví, nicméně Bratrská jednota baptistů v únoru vedla, že se k plánovanému společnému podepisování smluv o vypořádání mezi církvemi a státem zatím nepřipojí. Mělo jí připadnout téměř 228 milionů korun, ale církev v prohlášení uvedla, že za komunistického režimu utrpěla zanedbatelné přímé majetkové křivdy a navíc se chtějí vrátit k samofinancování sborů. Peníze, které se této církvi nevyplatí, zůstanou státu. 

Jeden z možných způsobů výplaty je podle vládního návrhu, který dnes představil ministr financí také emise státních dluhopisů. „Církve dostanou vybrat, kolik z té částky, která jim přísluší, chtějí vyplatit v hotovosti a kolik vyplatit - budou-li chtít - v dluhopisech za tržních podmínek. Je na nich, aby si ten poměr zvolily," uvedl Miroslav Kalousek dnes odpoledne na tiskové konferenci po jednání vlády. Z hlediska státního účetnictví je podle něj zcela jedno, zda je vydán dluhopis či likvidita.

Současně s tím bude stát sedmnáct let nadále vyplácet církvím příspěvek na podporu jejich činnosti, ten se ale bude od roku 2017 každoročně snižovat o pět procent. Dnes jsou peníze na činnost církví součástí státního rozpočtu. Tento příspěvek dnes činí přibližně 1,5 miliardy korun ročně, ale bude se postupně snižovat, až ustane zcela.

Kritici zůstali (zatím) nevyslyšeni

Podobu vyrovnání s církvemi tvrdě kritizovali opoziční sociální demokraté, komunisté i Věci veřejné. Všechny tři strany podaly stížnost na zrušení restitucí k Ústavnímu soudu. ČSSD ve čtvrtek soud také požádala, aby předběžným opatřením zakázal podpis smluv. ÚS však o její žádosti nestačil rozhodnout, jeho plénum se sejde až příští týden. 

Věci veřejné podávaly svůj návrh proti restitucím nadvakrát. Nejprve se pod něj podepsali poslanci VV, jichž ale není dostatek pro podání návrhu na zrušení zákona. Proto soud jejich podnět odmítl. Poté VV získaly podporu dostatečného počtu senátorů a návrh podaly znovu. Dosud o něm ÚS nerozhodl. Stížnost chystají také komunisté. Následně VV požadaly premiéra Petra Nečase, aby jakékoliv smlouvy s církvemi v rámci restitucí nepodepisoval, dokud Ústavní soud nerozhodne o stížnostech VV a senátorů i ČSSD na církevní restituce.

Podle ČSSD se vláda možná snaží vytvořit tlak na soud, aby rozhodoval až po podpisu smluv. Podobný názor vyjadřovalo dnes šest lidí s transparentem, kteří protestovali před Strakovou akademií. Podle generálního sekretáře ÚS Tomáše Langáška by bylo korektní a zodpovědné, kdyby vláda s podpisem smluv nespěchala a počkala na rozhodnutí soudu. S podpisem by prý vyčkal i nastupující prezident Miloš Zeman (SPOZ). 

Vláda důvod k otálení neviděla. Nečas dnes řekl, že termín podpisu byl dlouhodobě plánován. Nečeká prý, že by Ústavní soud restituce zrušil, z instituce by se podle něj neměla dělat třetí komora Parlamentu.

„Domnívám se, že je to nejenom správné, ale dokonce i ekonomicky výhodné. Jedinou jinou možností by bylo pošlapání práva, pošlapání právního státu, ale to je vize jiných premiérů a jiných politiků, nikoli ta moje a celé české vlády,“ uvedl dnes premiér Petr Nečas v narážce na kritiky církevních restitucí.

(Zdroj: ČTK, vláda.cz)


Čtěte více:

Poslanci přehlasovali Klausovo veto důchodové reformy, schválili církevní restituce
08.11.2012 7:59
Reformní druhý důchodový pilíř bude moci být zaveden bez problémů od p...
Církevní restituce a fiskální parametry... Patria vydala nový Třicetník
03.12.2012 16:07
Při schvalování státního rozpočtu na příští rok se přišlo na to, že sc...
Kalousek chce v rámci restitucí nabídnout církvím místo peněz státní dluhopisy
16.01.2013 9:21
Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chystá pro církve nabídku, ...
Kalousek: Vláda navrhuje vyrovnání s církvemi formou státních dluhopisů
20.02.2013 13:29
„Česká vláda nabízí zástupcům církví v rámci vyrovnání restitučních ná...

Váš názor
  •  
    23.02.2013 9:52

    dohodnuto?vysvetleno?mate ti kdoz nesouhlasi nejakou paku,iniciativu to zvratit? pokud be jsou vse slova demokraticke balady o hovne...ver a vira tva te zabije....
    OPTIMISTA
  • Jak
    22.02.2013 18:53

    se nám to tady rozproudilo. A to jsem jen na chvíli odešel od PC. Proč to naštvalo mě ? 1, Jednoznačně souhlasím s odlukou církve od státu. Potud je to OK. Avšak restituce v takovémto rozsahu jsou nespravedlivé. Proč ? Protože zákon církve neoprávněně zvýhodňuje před ostatními restituenty a to nehovořím o těch tisících obyvatel bývalého Československa, kteří v 1949 přišli při měnové reformě o všechny úspory. Ti nedostali vůbec nic. Nebo ti, kterým pozemek již vrácen být nemohl. Ti dostali úřední cenu podle bonity. (cca 0,2 - 0,8 Kč). Náhrada za rok užívání pozemku samozřejmě žádná 2,Náhrady dostanou i církve, kterým nebylo ukradeno vůbec nic, protože např. vznikli až v r. 1988, či později. Tedy dostanou od státu dar. Nejde tedy o žádnou restituci. 3, Stát bude i nadále jistou dobu platit platy duchovních (církve nemají stanoven limit jejich počtu) Proč taky neplatí plat třeba správci našeho Sokola nebo baletnímu kroužku. Jsou snad církve něco jiného? Navíc proč mám přispívat já jako ateista na církve? To je jako bychom chtěli po duchovních a věřících, aby platili třeba hokejovému klubu. 4,Nečas lže! Tvrdí, že schůzka a termín byl dopředu plánován, že to nešlo odložit. To tak opravdu možné je.Avšak situace se změnila. Došlo k vícenásobnému podání na US. Tedy, každý slušný a spravedlnosti si vážící člověk, by se omluvil a počkal na rozhodnutí US. --- Tedy Nečas tímto zatloukl další tlustý hřebík do rakve pravice. Bohužel. Lidi již zapomínají na komouše, ale arogance, nadutost a chování dnešní vládní reprezentace již velkou většinu obyvatel Česka pije krev a způsobuje, že komunistický režim vypadá z odstupu času spravedlivější. Bohužel. Že tomu tak je - viz volební preference. Těšme se na ústavní většinu levice a totální obrat doleva včetně smetení všeho dobrého co se od r. 1989 v ČR podařilo uskutečnit. Děkuji Vám pane Nečasi a vašim kamrádíčkům. Ode mne, možná již v posledních svobodných volbách hlas určitě nedostanete. Zhudlařili, jste skoro vše na co jste sáhli.
    jarom
    • Re: Jak
      23.02.2013 2:27

      Hahaha toto mě rozesmálo jako každá hloupost od nejen zde píšících starých rozhořčených pardálů. Zamyslete se trochu a povzneste se, než ze svými názory okoukanými od ostatních pardálů vyjdete na veřejnost. Tento národ si neustále namáčí kotníky do záchodu, i když pardálové mají kotníky spíše v latríně, jelikož se ten puch nedá vydržet. Normálně se podobných diskuzí o neuvědomělé vládě, která krade a okrádá nás všechny poctivé a církvi, kterou nepotřebujeme, neúčastním a ani nemám náladu se nikterak rozepisovat, ono to nemá to moc cenu. Zdali někdo začne přemýšlet nad volbou KSČ(M) pak je mi ho líto osobně bych nevolil ani nácky, ale i tak si asi řada podobně myslících bude muset podřídit většině(a nebo ne?).
      UpDown
      • Střípek.
        23.02.2013 9:35

        Volba KSČM samozřejmě nepřichází ani náznakem do úvahy. Přečti si: http://www.sme.sk/c/6712204/taliani-papeza-vystrasila-tajna-sprava-slovenskeho-kardinala-tomka.html, abys pochopil motivy a zákulisí zejména katolické církve a komu cpeme do chřtánu 59 mld Kč.
        jarom
        • Re: Střípek.
          23.02.2013 10:20

          Jsem na mobilu, takže odkaz neotevřu. Nikomu nic do necpeme, vracíme, co jsme ukradli. Kdo tvrdí, že vyplácíme církve, co jsme neukradli, nepochopil rozdělení. Celková výše lupu nebyla navýšena, hen katolíci se rozhodli z jejich peněz podpořit na svůj úkor jiná náboženství A co se týče té miliardy a půl ročně na platy duchovních, kterým jsme všechno ukradli, je třeba pochopit, že stát na ukradeném majetku vydělal daleko více. Dále stát vrací, jen, co se mu hodí, výdělečný majetek si nechává. A kdo si stěžuje na současný stav národa potažmo politiků, měl by pochopit, že velká část té amorálnosti vznikla právě díky tomu, že komunistum podařilo zlikvidovat duchovní hodnoty a poštvat společnost proti církvím. Není náhodou, že z nás udělali stát vykořeněných nevěřících. To si myslíme, že jsme chytřejší než většina států světa?
          Velkamedvědice
          • 23.02.2013 10:30

            budeš moci přečti si také úvodník na: http://neviditelnypes.lidovky.cz/necasovo-pardon-pyrrhovo-vitezstvi-dvi-/p_cirkus.asp?c=A130222_212257_p_cirkus_nef To, že komunisti způsobili církvím příkoří je jistě neoddiskutovatelný fakt, přesně tak jako je neoddiskutovatelné, že způsobili příkoří mnoha dalším společenstvím i jednotlivcům. Nespravedlnost restitucí je v tom, že se církvím vyplácí odškodné a ostatním poškozeným nikoliv. Pokud nelze odškodnit všechny, neměl se odškodňovat nikdo nebo stejnou mírou. To by bylo spravedlivé ne ?
            jarom
            • Re: Až
              23.02.2013 10:45

              No právě. Od odškodněných okradených třeba za měnové reformy v 53. by to tihle přerozdělovači tak snadno nezískali... ;-)
              Kalka.
              •  
                23.02.2013 11:00

                Měnová reforma není znárodnění. Ty znáš nějaký stát, který by odškodňoval za měnovou reformu? Na základě čeho. Ps. Já jsem ten režim na rozdíl od Tebe nikdy neobhajoval. Možná to chce začít každý sám u sebe a druhým nezávidět.
                Velkamedvědice
                • VM
                  23.02.2013 11:09

                  No tak kdy já jsem tento režim - na rozdíl od tebe, svazáka a přitele SSSR - obhajovala? Myslíš, že jsem dělala 9 let noční hlídačku jako obhájce kom. režimu? A ta měnová reforma u nás v 53. nebyla nic jiného než znárodnění.
                  Kalka.
                  • Re: VM
                    23.02.2013 13:02

                    super..tez jsem to delal..pres den byl cas ns veksl...super...jako kotelnik v noci za dobre love...bravo..prominentni mista byly ok..nekdy I za odmenu
                    OPTIMISTA
                  • Re: VM
                    23.02.2013 13:02

                    super..tez jsem to delal..pres den byl cas ns veksl...super...jako kotelnik v noci za dobre love...bravo..prominentni mista byly ok..nekdy I za odmenu
                    OPTIMISTA
                  • Re: VM
                    23.02.2013 11:32

                    Tak pokud nejsi ani natolik soudná, že popíráš, kolikrát si obhajovala výhodu předchozího režimu, není o čem diskutovat.
                    Velkamedvědice
              •  
                23.02.2013 10:48

                Ale stejně to byla reakce na tvé, že voliči rozhodli. Ne na následné vítěze ve vytváření koalic, které se děje bez voličů.
                Kalka.
    • Re: Jak
      22.02.2013 19:45

      je správné,?? aby o tak vážné věci jako jsou drahé restituce rozhodovalo pár poslanců, když dvě třetiny národa je proti.... co k tomo vypsat referendum? když můžeme volit prezid.který tak neovlivní ekonomiku země...a at mi tady nikdo neříká ,že poslanci dostali mandát od nás voličů....a tudíš jsou neomilní, neodvolatelní ...( což by měli být ) myslí, že o tak vážné věci by měla být schoda nejen s opozicí ,ale mělo by se přihlédnou i k názorům většiny obyvatelstva..jinak je to zase jen o úzké" totalitě " několika poslanaců, kteří rozhodují o nás bez nás....restituce ano, ale ve shodě s většinovým názorem celé společnosti...
      kkarlos
      •  
        22.02.2013 19:50

        Tak to chodí v parlamentní demokracii. Voliči úmysl znali před volbami a holt jim ten mandát dali.
        Velkamedvědice
        • VM
          23.02.2013 10:08

          Znovu: voliči nedali mandát k takovémuto vyrovnání s církvemi (vlastně spíš s jednou církví). Parlamentní volby přece vyhráli socani, to jsi zapomněl?
          Kalka.
          • Re: VM
            23.02.2013 10:26

            To není pravda. Vítězná strana, není strana z největším počtem hlasů, pokud tyto nepředáhnou polovinu, ale ty strany, které jsou schopny utvořit koalici. Tato koalice většinu hlasů dostala. Tak to v demokracii chodí.
            Velkamedvědice
            •  
              23.02.2013 10:41

              Tý brďo, myslíš, že já propagandu v médiích nečtu, že mi ji tady musíš opakovat? Ještě napiš, že o Peači rozhodli voliči...
              Kalka.
              • k
                23.02.2013 10:54

                Mohu odpovědět naprosto stejně. Tvou propagandu o nové kuponovce a připravovaných krádežích melou komunisti a socialisti od räna do večera. Ví, že nato malí závistiví češi slyší. A hlasy. Opravdu myslíš, /počty teoretické /, že strana, která zastupuje třdtinu národa má diktovat ostatním? Kdyby se Tebou volená strana přestala bratříčkovat s komunistickými šmejdy, dostala by více hlasů. Takto ji někteří slušní levičáci prostěnevolí.
                Velkamedvědice
              • k
                23.02.2013 10:54

                Mohu odpovědět naprosto stejně. Tvou propagandu o nové kuponovce a připravovaných krádežích melou komunisti a socialisti od räna do večera. Ví, že nato malí závistiví češi slyší. A hlasy. Opravdu myslíš, /počty teoretické /, že strana, která zastupuje třdtinu národa má diktovat ostatním? Kdyby se Tebou volená strana přestala bratříčkovat s komunistickými šmejdy, dostala by více hlasů. Takto ji někteří slušní levičáci prostěnevolí.
                Velkamedvědice
        •  
          22.02.2013 21:01

          Jinak je to lež jako věž. TOP a ODS svým voličům o formě této "restituce" neprozradili ani slovo. Jejich voliči jsou totálně nasraní a zhnuseni.
          Jesse
        • medvěde
          22.02.2013 20:59

          ty jsi hrozně jednoduchý člověk. Tobě někdo nakuká, že "co bylo ukradeno, to se má vrátit" a pak už jen slepě moralizuješ. Jasně, já taky říkám, aby se ukradené vrátilo. Ale musíš vědět aspoň elementární atributy věci. Tedy polož si otázku a mysli podle historických konotací - opravdu dnešním církvím bylo ukradeno to, co se jim vrací? Opravdu v minulosti kalkulovali s podvodnými inflačními očekáváními? ONI snad investovali? Oni nekradli? Správa majetku je podle tebe vlastnictví? Hafo otázek jednoduše vynecháš a to jen proto, že slepě věříš vládnoucí mašinerii.
          Jesse
          • Re: medvěde
            22.02.2013 21:12

            K vlastnictví. Vycházím z právního stavu k danému datu, ne z moravských pověstí. K otázkám o přesnosti. Ty dokážeš spočítat, kolik stát vydělal za 40 let zneužíváním ukrdeného majetku? Respektive 65 let ? K mé jednoduchosti. Ano, jsem poměrně primitivní.
            Velkamedvědice
            • Jen na okraj
              22.02.2013 21:21

              Ten stejný Nečas předevčírem oznámil sudeťákům, že: je mu líto všech křivd způsobených nevinným lidem, ale že navracení majetku nepřichází do úvahy. Zajímavý obrat. Dva dny na to prohlásil o církevních restitucích: "Jedná se především o akt spravedlnosti, protože jsou tímto krokem odčiněny některé křivdy, které byly učiněny církvím a náboženským společnostem v průběhu komunistického režimu" atd. Kdyby byl konzistentní v názorech tak by také mohl církvím říci totéž co bavorským sudeťákům tedy že je mu líto všech křivd způsobených nevinným církvím, ale že navracení majetku nepřichází do úvahy, ne?
              jarom
              • Re: Jen na okraj
                22.02.2013 22:49

                nehraje tam roli "únorové vítězství"?
                mša
        •  
          22.02.2013 20:19

          Nemyslím, že je to přesné. Voliči dali mandát na schválení zákona o církevních restitucích resp. vyřešení odluky církví od státu. Samozřejmě se předpokládalo, že zákon bude spravedlivý a v souladu s většinovou vůlí obyvatel ČR. Avšak nedali jim žádný mandát na tento paskvil. O to, že je to paskvil hovoří dokonce i reprezentace některých církví. (např. Církev československá husitská)
          jarom
        •  
          22.02.2013 20:13

          jj, ale je hrozný, když nikdo z nás nevěděl za jakých podmínek a co to bude stát...víš např. mně taky nevrátili v restituci pozemek ( pole ) jako stavební parcelu, ale jen zase pole....( nazávídím ) jen všem stejným metrem...nic víc nic míň.....už se k tomu nechci vyjadřovat, ale pochyby a nasranost zůstala..
          kkarlos
          • kkarlos
            22.02.2013 20:39

            Je velkým prusérem, že se v parlamentu jednotlivé strany neposlouchají a nerespektují. Ani v zásadních sporech se nesnaží najít shodu. To je žumpa tragické dědictví amorälnosti. Bez diskuze. Zákony by se mëli vyvažovat a si dělat naschváli. Ale refendum? Kdo z nás má přístup ke skutečným datům a dokáže z nich vyvodit přesné závěry? Tyto data mají politikům zpracovávat nestraničtí odborníci. Jenže 25 let po té, je to už taková ostuda, že je třeba věc nějak vyřešit. Měj se.
            Velkamedvědice
  • tady
    22.02.2013 17:23

    koukám, že si notujete jak soudruzi z padesátejch let...něco o kulacích by se nenašlo ....a co teprv doktoři - bílá mafie ?
    db
    • Re: tady
      22.02.2013 17:26

      Ty ty ty, ty to budeš platiti.:-)) Chceš to taky platit ze svého, za komunisty? Já ne.
      Jesse
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data