Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: Vláda navrhuje vyrovnání s církvemi formou státních dluhopisů

Kalousek: Vláda navrhuje vyrovnání s církvemi formou státních dluhopisů

20.02.2013 13:29, aktualizováno: 20.2. 14:47

Aktualizováno

„Česká vláda nabízí zástupcům církví v rámci vyrovnání restitučních nároků emise státních dluhopisů,“ uvedl to dnes po jednání kabinetu ministr financí Miroslav Kalousek. Nabídka státních dluhopisů je součástí návrhy smluv o vypořádání s církvemi a náboženskými společnostmi, v rámci něhož chce šestnáct církevních institucí získat za 30 let asi 59 miliard korun, tedy asi dvě miliardy ročně. Premiér Petr Nečas chce podle neoficiálních informací ČTK smlouvu s církvemi podepsat ještě do konce tohoto týdne.

Vládou dnes navržená smlouva mezi premiérem Petrem Nečasem a zástupci konkrétních církví vymezuje jako relevantní období dobu od 25. února 1948 do 1. ledna 1990. Církve se v listině zavazují k tomu, že jejím podpisem jsou její veškeré nároky vypořádány, a to včetně těch, které dnes ještě nemusejí být známy.

Smlouvy s 16 církvemi a náboženskými společnostmi, jež se týkají finančního vyrovnání a vycházejí z přijatého zákona o církevních restitucích, chce vláda podepsat už tento pátek. Neoficiální informaci ČTK tento týden potvrdil Tomáš Kraus, tajemník Federace židovských obcí, s níž bude vláda mimo jiné dohodu uzavírat.

Podle vládních odhadů mají církve za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků získat náhradu 59 miliard korun. Největší částka, 47,2 miliardy korun, připadá na církev římskokatolickou. Zákon a dohoda státu se celkem týká 17 církví, nicméně Bratrská jednota baptistů v únoru vedla, že se k plánovanému společnému podepisování smluv o vypořádání mezi církvemi a státem zatím nepřipojí. Rozhodnout se má okolo 20. dubna.

Vládní smlouvou je definován také způsob vyplacení finanční náhrady, a to ve třiceti po sobě jdoucích ročních splátkách. Splátka se vyplácí za kalendářní rok, a to vždy nejpozději do 31. prosince roku, za který je určen. Zvyšovat se budou o míru roční inflace. Jako možný způsob výplaty se uvádí také státní dluhopisy

Jeden z možných způsobů výplaty je podle vládního návrhu, který dnes představil ministr financí také emise státních dluhopisů. Církve dostanou vybrat, kolik z té částky, která jim přísluší, chtějí vyplatit v hotovosti a kolik vyplatit - budou-li chtít - v dluhopisech za tržních podmínek. Je na nich, aby si ten poměr zvolily," uvedl Miroslav Kalousek dnes odpoledne na tiskové konferenci po jednání vlády. Z hlediska státního účetnictví je podle něj zcela jedno, zda je vydán dluhopis či likvidita. 

Současně s tím bude stát sedmnáct let nadále vyplácet církvím příspěvek na podporu jejich činnosti, ten se ale bude od roku 2017 každoročně snižovat o pět procent. Dnes jsou peníze na činnost církví součástí státního rozpočtu. Tento příspěvek dnes činí přibližně 1,5 miliardy korun ročně, ale bude se postupně snižovat, až ustane zcela

Konec bolestivého problému

Dnes představený návrh pro odpovídá dřívějším informacím médii. Miroslav Kalousek již v polovině ledna pro deník Právo uvedl, že hodlá z pozice ministra financí nabídnout církvím, aby buď celou částku, nebo její část přijaly v podobě státních dluhopisů s tím, že taková transakce bude výhodná pro obě strany.

Sněmovně se v listopadu napodruhé podařilo schválit církevní restituce, i přes odpor opozice a veto levicového Senátu. Církve tak mohou od státu dostat zhruba polovinu nemovitostí, o které byly připraveny v komunistické éře, a finanční kompenzaci za nevydaný majetek, ale zároveň se tak zřeknou dalších nároků.

"Tento návrh zákona řeší bolestivý dvacetiletý problém a v dlouhodobém horizontu vyřeší nejenom vztah státu a církví, ale povede k faktické odluce církví od státu a povede v dlouhodobém horizontu k úsporám prostředků daňových poplatníků," řekl po listopadovém schválení zákona sněmovnou premiér Petr Nečas.

Politické spory trvají

Sociální demokraté v pondělí podali k Ústavnímu soudu (ÚS) návrh na zrušení zákona o církevních restitucích. Nesouhlasí s podmínkami majetkového vyrovnání státu a církví. Návrh podal jménem poslanců ČSSD předseda jejich klubu Jeroným Tejc. Na ÚS se již dříve obrátily také Věci veřejné (VV), které pro svůj podnět získaly podporu senátorů.

ČSSD navrhuje zrušit zákon jako celek. "Zákon není použitelný pro nějaké další jednání. Měl by se nastavit úplně nový mechanismus výpočtu odškodnění," řekl v pondělí Tejc. Částka, kterou mají církve dostat, je podle něj vypočtená nejasným způsobem a zvýhodňuje některé církve oproti jiným.

Věci veřejné podávaly svůj návrh proti restitucím nadvakrát. Nejprve se pod něj podepsali poslanci VV, jichž ale není dostatek pro podání návrhu na zrušení zákona. Proto soud jejich podnět odmítl. Poté VV získaly podporu dostatečného počtu senátorů a návrh podaly znovu. Dosud o něm ÚS nerozhodl. Stížnost chystají také komunisté.

Nyní Věci veřejné požadují, aby premiér Petr Nečas (ODS) jakékoliv smlouvy s církvemi v rámci restitucí nepodepisoval, dokud Ústavní soud nerozhodne o stížnostech VV a senátorů i ČSSD na církevní restituce. Podle předsedy strany Víta Bárty je velká šance, že stížnosti uspějí.

Podle Miroslava Kalouska vláda nevidí důvod s podpisem otálet. Z platné legislativy podle něj plyne povinnost smlouvy předložit a v případě dohody podepsat. "Jakékoliv odkládací účinky tady nejsou nařízeny, a dokonce podle našeho názoru nejsou ani na místě," řekl ministr financí. Je podle něj právem opozice vládu kritizovat. "My si myslíme, že jednáme tak, jak nám zákon ukládá," dodal.

(Zdroj: Bloomberg, ČT24, ČTK, Právo, vláda.cz)


Čtěte více:

Poslanci přehlasovali Klausovo veto důchodové reformy, schválili církevní restituce
08.11.2012 7:59
Reformní druhý důchodový pilíř bude moci být zaveden bez problémů od p...
Církevní restituce a fiskální parametry... Patria vydala nový Třicetník
03.12.2012 16:07
Při schvalování státního rozpočtu na příští rok se přišlo na to, že sc...
Kalousek chce v rámci restitucí nabídnout církvím místo peněz státní dluhopisy
16.01.2013 9:21
Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chystá pro církve nabídku, ...

Váš názor
  • Katolický -
    22.02.2013 15:40

    univerzální slovo které v kněžské řeči značí neomylnost nebo zprostředkovatel čistého rozumu. Křesťané do hry - první papež byl sv. Petr 42 -67 poslední Benedikt XVI. evangelia vycházela ze starého zákona Kabaly.
    Pound
    • Re: Katolický -
      22.02.2013 15:55

      Apoštolské vyznání (...Credo in Spiritum Sanctum, sanctam Ecclesiam catholicam...) vyznávají až do dnes všichni křesťané. I evangelíci ;-)
      Kalka.
  •  
    22.02.2013 14:47

    ......budiz jim kralovstvi nevbezske vecne
    OPTIMISTA
  • VM - křest
    22.02.2013 11:37

    A víš o tom, že křest je svým způsobem zločin? Už jako z malého nemluvněte snímají jeho budoucí hříchy. Tedy církevní hodnostáři předem světu o člověku sdělují, že bude hřešit, v překladu: bude páchat zločin a pod... Tak daleko zašli,,, až se to dnes stalo neoddiskutovanou tradicí. Přesto je to v podstatě zločin na nevinném děcku, protože samotný akt křestu je presumce viny.
    Jesse
  • styl VM při konverzaci
    22.02.2013 11:03

    Uvedu malý příklad: Já: "Kýbl je plný malty"... VM: "Kecáš, zase lžeš, ten kýbl je plný malty"... budiž... Já: "dnes je zataženo a prší"... VM: "Proč lžeš? Dnes prší a je zataženo"... tady není pomoci.:-)))
    Jesse
    • Re: styl VM při konverzaci
      22.02.2013 11:20

      Reagoval jsem na Tvé tvrzení, "katolíci na rozdíl od křesťanů". Myslím, že vše bylo vysvětleno a věc jsem z mé strany uzavřel 11.17.
      Velkamedvědice
      • opakuji
        22.02.2013 11:24

        Výraz - "katolíci na rozdíl od křesťanů" má své místo v evangeliu, má svůj význam a opodstatnění v katechizmu, v politice i mezi věřícími. Ty musíš mít v dutině lebeční pořádnou sračku.
        Jesse
        • Jesse
          22.02.2013 11:29

          Podal jsem Ti ruku nestačí. Dále dělej ze sebe vola sám. Rozdělím li jabko na tři díly, a,b,c, je každý díl pořád jabkem. Křesťani se dělí na katolíky, pravoslavné a evangelíky. Jinak lžeš. Žádné evangelium nikde netvrdí, že katolíci nejsou křesťané. Ty to čevidentně nepochopíš, ale dám Ti poslední nápovědu. Souvisí to s křestem.
          Velkamedvědice
          • Re: Jesse
            22.02.2013 12:38

            mám v tom hokej,jsou pravověrnými křesťany i ariani ,nestoriani a monofyzité????Rupe poraď ,Ty přec vygůglíš všechno.
            mira s
          • Re: Jesse - VM
            22.02.2013 11:54

            To ses opravdu, ale opravdu strefil. Katolíci existují teprve od té doby, co se od nich odtrhli luteráni. Např. Hus tedy nebyl proti katolické církvi... (jiná věc rozdělení na západní a východní křesťanství v 11. stol.)
            Kalka.
          • Re: Jesse
            22.02.2013 11:31

            Tvou nabídku jsem přijal o minutu dřív, než ty zde :-))
            Jesse
            • Jesse
              22.02.2013 11:34

              Super brachu. Dám tu samou značku. Na Tvoje!!
              Velkamedvědice
  •  
    20.02.2013 14:38

    Soudruh Kalousek je ve střetu zájmu.Jako křesťan zajistil církví exkulzivní odškodnění na ůkor občanů, jejihž zájem by měl hájit a za co pobírá plat. Nejen že půjde do pekla za lhaní národů, ale doufám, že se dočkám jeho neutralizování.
    Homo
    •  
      22.02.2013 9:55

      Obávám se, že ho k tomu nepudí jeho křesťanská víra...
      Kalka.
      • Kalko
        22.02.2013 10:05

        U katolíků (neplést s křesťany) je zcela běžné, že intriky, podrazy, lži a úskočné manévry rozhodují ve všech jejich lidských činnostech. Kalousek je katolík, na to nezapomínej. Taky jsem přesvědčen, že Kalouskova příslušnost u ŘKC je prvotním impulsem této zlodějny a tedy i střet zájmů.
        Jesse
        • Re: Kalko
          22.02.2013 10:38

          Máte pravdu, děkuju za upřesnění.
          Homo
          • Homo
            22.02.2013 10:51

            Neblázni. Katolíci pochopitelně křesťani jsou, jen si skočil na Jessiho neznalosti.
            Velkamedvědice
            • Re: Homo
              22.02.2013 10:55

              Zato tvoje otupělé znalosti a zmanipulovaná mysl jsou encyklopedie sama :-)))) Člověk, který neumí rozlišit katolíky od ostatních křesťanských církví je už jejich:-)
              Jesse
              •  
                22.02.2013 10:58

                Opis . U katolíků (neplést s křesťany)....
                Velkamedvědice
                •  
                  22.02.2013 10:59

                  běž se bavit s ruphejlem, tam ti to slovíčkaření sedne :-)
                  Jesse
        • Re: Kalko
          22.02.2013 10:10

          :-) Chodím (dost pravidelně ;-) do katolického kostela. A můžu tě ujistit, že ani tam nepanuje na tuto věc zdaleka taková jednota. Většinou ví, o co K. jde...
          Kalka.
          •  
            22.02.2013 10:23

            Chci jen dodat, že tyto slizké praktiky jsou vlastní církevním katolickým hodnostářům, nikoliv obyčejným věřícím babičkám. Přece když sledujeme tu rozmnoženou tlupa těchto lemplů a flanďáků, kterak zvládají intriky i při jakékoliv konverzaci, nevěřím, že u politiků v katolické církvi je tomu naopak.
            Jesse
            •  
              22.02.2013 10:29

              ... až na to, že prospěch z tohohle nového přerozdělení majetku nebudou mít zrovna církve, natož pak pouze 'katolicky věřící' vykukové... ;-)
              Kalka.
              •  
                22.02.2013 10:47

                Katolická církev (ne evangelíci, pravoslavní atd...) zavedla v Evropě korupci. Kalousek moc dobře ví, jakou odměnu může posléze od ŘKC očekávat. Graubner, Vlk, Duka a další umí docela rutinně podplácet, kupovat si "duše", kšeftovat s majetky atd... To je dens už tak zřejmá a viditelná věc, že se nad ní už ani nikdo nepozastavuje....
                Jesse
          •  
            22.02.2013 10:13

            O co mu jde? To tam maj v kostele nějakou špionážní buńku?
            Velkamedvědice
            •  
              22.02.2013 10:24

              Běž dělat ze sebe vola někam jinam. Vůbec nevíš, o co kdy katolíkům šlo v prvé řadě.
              Jesse
              • žvanil Jessi
                22.02.2013 10:47

                Ty voe, Ty ani nevíš, že katolíci jsou křesťani, tak nevyskakuj. Takovou kravinu, " U katolíků (neplést s křesťany) ", může napsat jen gumídek Tvé velikosti.
                Velkamedvědice
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university