Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Itálie nabírá kurz k novým volbám. Prezident hledá lídra dočasné vlády

Itálie nabírá kurz k novým volbám. Prezident hledá lídra dočasné vlády

06.03.2013 17:58, aktualizováno: 7.3. 9:21
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Prezident Giorgio Napolitano začal hledat vhodné jméno pro premiéra další technokratické vlády Itálie. Dal tím na jeho svou zodpovědnost roli v povolebním vyjednávání i názor na to, co lídři stran předvedli v prvním více než týdnu od voleb. Pat a neschopnost otevřít cestu jakékoli vládě s většinovou podporou. Výnosy na italském dluhu přesto klesají díky zatímnímu optimismu napříč finančními trhy.

Italský prezident Napolitano zvažuje jmenování nové nepolitické osobnosti do čela možné příští přechodné italské vlády. Připravuje si tak půdu pro krach povolebních vyjednávání v situaci, kdy lídr voleb Pier Luugi Bersani (PD), který jako první obdržel mandát k sestavení vlády, nenachází podporu pro stabilní a většinovou vládu, kterou by si italský prezident pro zemi přál. „Napolitano chce vládu s nejširší možnou podporou tak, aby vydržela svůj mandát vykonávat dlouhodobě,“ uvedly zdroje z prezidentské kanceláře.

Bersaniho NE Berlusconimu, Grilliho Bersanimu

Lídr Demokratické strany (PD) Bersani se obrátil na lídra protestního „pětihvězdičkového hnutí“ (M5S) Beppe Grilla a Maria Montiho jako trojku a čtyřku voleb s žádostí, aby ti podpořili jeho menšinovou vládu, se kterou chce pokračovat v reformách „měkčím způsobem“ s ohledem na recesi italské ekonomiky. „Vláda by měla být aktivním protagonistou přehodnocení reforem v zájmu stability země,“ uvedl. „Dluh a rozpočet jsou střednědobé cíle, růst ekonomiky a zaměstnanosti bezprostřední nutnost,“ uvedl. 

Itálie po volbách: Co nám může připravit? (analýza)

Na mušku si bere realitní daň, zavedenou Montim, opatření k úlevě byrokracie, korupce a podporu „zelené ekonomiky“. Snaha je jasná: oslovit Grilla s více než 25 % hlasů získaných ve volbách. Na rozdíl od Grilla a Montiho nechce Bersani spolupracovat s koalicí kolem Silvia Berlusconiho. Grillo přitom naopak nadhazuje, že Bersaniho PD má mnohem víc společného s Berlusconiho PdL, než s ním.

Neřízená střela grilluje Itálii

Grillo uvedl, že nepodpoří vládu, v jejímž čele by měl stát kterýkoli ze známých italských politiků. Tím odmítá podporu vládě, kterou by vedl Bersani. Stejně mluví nově zvolený šéf stranických senátorů. V pondělí byl jmenován lídrem M5S v italském senátu Vito Crimi. Uvedl, že „hnutí nevysloví důvěru řádné vládě, vedené některou z hlavních politických stran a je ochotno podpořit pouze „správu alternativní ke stranickému systému“. Není bez pozornosti, že Grillo věnoval velkou část volební kampaně útokům na Montiho, jehož vláda „nebyla zvolena hlasy ve volbách“. Teď rozložení sil respektovat nemíní. Vládu, která by byla předem odsouzena ke krátkému životu, zase nechce podpořit prezident Napolitano.

Bersani vratký ve vlastní straně

Sestavení vlády již vzdává i vlastní strana Bersaniho. Silný oponent ve straně, starosta Florencie Matteo Renzi, uvedl, že na roli Bersaniho nyní nebude útočit, ale že PD volby sice vyhrála numericky, ale ne politicky. „Snaha Bersaniho je oprávněná, ale velmi komplikovaná,“ uvedl k vlastnímu stranickému lídrovi. Dříve právě Renzi s Bersanim prohrál souboj o roli lídra pro volby. Teď říká, že Bersani za sebou potřebuje stranu jednotnou. „Bersani mě porazil ve stranických primárkách pro volby a tedy on má právo prvního pokusu sestavit vládu,“ uvedl Renzi v televizi RAI.

Včera se nicméně Renzi sešel k osobním jednáním s premiérem Montim. Mluvčí strany pro ekonomickou strategii Stefano Fassina uvedl, že pokud Bersani nebude schopen získat podporu pro vládu, v řádu měsíců by se měly konat další předčasné volby. Ty zřejmě není technicky reálné uskutečnit dříve než v říjnu či listopadu.

Monti: Volby lepší, než slabá vláda

Stále ještě premiér země Monti apeloval na lídry stran, aby nechali prezidenta vyhodnotit situaci a rozhodnout, co dál. „Nechte to na něm v největší možné míře,“ uvedl Monti. Podle něj jsou pro Itálii v každém případě lepší nové předčasné volby, že slabá vláda, která nedostojí závazkům vůči Evropské unii. Monti se přitom vyhnul komentáři ohledně možného pokračování jím vedené přechodné vlády, pokud by tak Napolitano rozhodl.

Napolitano: Na jednání nechci dávat nekonečně času

Prezident vyzval lídry stran, aby využívali čas více konstruktivně. „Měli jste bohatě času, abyste vytvořili podmínky pro oficiální jednání o obsazení vlády,“ vzkázal. Napolitano uvedl, že „by velmi nerad“ posouval první ustavující jednání parlamentu, nastavené na 15. březen. Ten musí nejprve zvolit lídry dolní a horní komory a teprve pak mohou začít oficiální jednání o vládě.

Šéf Fiatu: Skončeme úspory ve stylu „dokud neumřeme“

Po ukončení honby Itálie i Evropy za úsporami výdajů volá šéf automobilky Fiat Sergio Marchionne. „Nefungují a na italské spotřebitele mají katastrofální dopad,“ uvedl. Přidal se tak k řadě šéfů automobilek, kteří varují před rozpadem trhu v Evropě a zotavením sektoru v nedohlednu na horizontu několika příštích let. 

Šéfové automobilek: Evropský trh se rozpadá. Zachraňuje nás Asie a USA

 
Dluhopisy drží globální sentiment

Výnosy na italských dluhopisech by měly mířit výše. Nemíří. Trhy drží globální sentiment růstu na nová historická maxima. Výnos na italském 10letém dluhopisu klesl o 0,1 % k 4,65 % a je nejníže od voleb, po nichž poskočil na 4,96 %. Výnos 10letého španělského dluhu klesl o 5,01 % z 5,59 % po italských volbách. Výnos německých 10letých bundů inverzně roste o 2 bps k 1,47 %. Evropské trhy jsou aktuálně „v pohodě“, tak ponechávají v klidu i svůj největší dluhopisový trh.

Šéfka správy dluhu: Itálie ve finanční tísni není

Jako relativně příznivou vidí reakci trhů šéfka italské správy dluhu Maria Cannata. „Přesto že situace na politické scéně je komplikovaná, poptávka po dlouhodobých splatnostech roste,“ uvedla. Podle šéfky správy dluhu není finanční situace Itálie napjatá. „Loni jsme prodali o 10 miliard eur dluhu více proti potřebě a poptávka po dluhu neupadá,“ uvedla.

Správu dluhu zajímají spíše objemy před trápením se s výnosy. Itálie prošla testem trhu v minulém týdnu. V aukci zamýšlela prodat dluhopisy s 10letou splatností v objemu 4 mld. eur a 5leté dluhopisy v objemu 2,5 mld. eur. 4,5% dluhopisy 2023 sice prodala na zamýšleném limitu 4 mld. eur při dosaženém průměrném výnosu v aukci 4,83 %. V aukci stejné splatnosti dne 30. ledna přitom výnos dosahoval 4,17 %, vzrostl tedy o 16 %. Silnější bylo krytí nabídky poptávkou - na 1,65násobku z 1,32násobku. V aukci 3,5% dluhopisů splatnosti 2017 vzrostl při umístěném objemu 2,5 mld. eur průměrný dosažený výnos na 3,59 % z 2,94 % v aukci dne 30. ledna.

Už aukce poukázek se 6měsíční splatností z úterka minulého týdne přitom ukázala na růst výnosů. Itálie získala 8,75 miliardy eur za cenu růstu průměrného výnosu v aukci na 1,237 % z 0,731 % v aukci z 29. ledna tohoto roku, tedy s výnosem vyšší o 69 %. Poptávka dosáhla 12,595 mld. eur při bid to cover 1,44, nižším proti 1,65 v poslední lednové aukci. 

První snížení ratingu

Ratingová agentura DBRS snížila úvěrový rating Itálie na stupeň A (low) z dosavadního stupně A. DBRS nepatří k hlavním ratingovým agenturám, je nicméně první, která snížila rating Itálie v reakci na výsledek parlamentních voleb. Výhled na udržení ratingu je negativní. 

Agentura uvedla, že ke snížení ratingu ji přiměl nerozhodný výsledek únorových voleb a s tím související nejistota. Není jasné, zda nová vláda bude schopna schvalovat další opatření potřebná k prosazení ekonomických reforem. Roli ve snížení ratingu sehrálo i vysoké zadlužení. Celkový dluh Itálie vůči hrubému domácímu produktu loni vystoupil na 127 procent. 

Trojice předních ratingových agentur zatím Itálii ponechala dosavadní rating. Standard & Poor's tak zemi hodnotí známkou BBB plus, Fitch Ratings známkou A minus a Moody's Investors Service na stupni Baa2. Moody's ale po volbách poznamenal, že volební pat situaci zhoršil.
 

Vše o povolebním dění v Itálii sledujte na Patria.cz:

IT box

 

 

 

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, Reuters, INA, Markit)



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.