Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hollande se nevzdává 75% zdanění bohatých. Chce k nim přes firmy

Hollande se nevzdává 75% zdanění bohatých. Chce k nim přes firmy

29.03.2013 12:16, aktualizováno: 29.3. 14:05

Aktualizováno

Zdanění nejbohatší Francouzů je cestou k ukončení krize, nechal se slyšet francouzský prezident François Hollande, jenž po políčku od ústavního soudu hodlá uvrhnout nové daně na společnosti. Současný plán, kterým chce nejvyšší představitel Francie rozhýbat soukolí skomírající ekonomiky, podle jeho včerejších slov počítá s tím, že firmy vyplácející jednotlivcům roční platy přesahující jeden milion eur, budou nuceny z těchto mez odvádět daň ve výši 75 procent.

Vláda socialistického prezidenta Françoise Hollandea v září loňského roku splnila předvolební slib a zavedla 75% daň z příjmů přesahujících milion eur ročně. Daň se měla podle vládního plánu týkat asi 1500 lidí a měla platit jen dva roky. Hollande tento vynucený příspěvek nejbohatších vrstev tehdy označil za projev solidarity v době ekonomických problémů země.

Opoziční pravice ale hlasitě oponovala s tím, že daň především trestá bohaté a povede k odchodu bohatých Francouzů ze země. Jedním z vlajkonošů boje proti novému zdanění se stal herec Gérard Depardieu, který nejprve pohrozil získáním belgického občanství, aby následně v lednu dostal občanství ruské, a to přímo z rukou Vladimira Putina.

Ústavní rada, která je francouzskou obdobou ústavního soudu, ale na konci loňského roku označila Hollandův návrh za protiústavní, a tak příslušný zákon nikdy nenabyl platnosti. Státní rada fungující jako poradní orgán vlády proto tento týden doporučila změnit zdanění bohatých tak, aby již necílilo na jednotlivce, ale na celé domácnosti, a její sazba klesla z původních 75 procent maximálně na 66,66 procenta. Jinak prý bude opět v rozporu s ústavou.

V nočním hodinovém televizním vystoupení Hollande oznámil, že rozhodnutí Ústavní rady bere na vědomí a hodlá se ubírat jinou cestou. „Chci aby společnosti platící svým zaměstnancům více než jeden milion eur (ročně) odváděly z těchto mezd 75% daň,“ uvedl francouzský prezident.

Nová legislativa, kterou nejprve musí schválit parlament, má podle francouzského prezidenta přesvědčit firmy v zemi, aby snížily mzdy vypláceným top managementu v době, kdy ekonomika trpí, nezaměstnanost roste a zaměstnanci musí nést finanční dopady škrtů. Také tato forma zdanění firem má být pouze dočasná a její vybírání má skončit za dva roky.

„Jaká je moje myšlenka? Nejde o to trestat. Když je ale tolik žádáno po zaměstnancích, nemohli by ti nejlépe placení vyjádřit snahu pomoci po tyto dva roky?,“ uvedl Hollande.

Tak dlouhou krizi jsem nečekal

Francie byla minulý měsíc kvůli slabému hospodářskému růstu nucena upustit od slibu, že letos sníží rozpočtový schodek na tři procenta hrubého domácího produktu, což je limit stanovený Evropskou unií. Dnes navíc tamní statistici oznámili, že se francouzské vládě nepodařilo dosáhnout ani svého loňského rozpočtového cíle a celkové zadlužení země loni dosáhlo rekordních 90,2 procenta hrubého domácího produktu. Ekonomika země navíc stagnuje a bez práce je nejvíce lidí za posledních 15 let

Ambiciózní politický plán, s nímž Hollande před rokem vstupoval do Elysejského paláce tak v reálu dostal citelné trhliny. Francouzský prezident dnes přiznal, že neodhadl, že krize bude francouzskou ekonomiku ovlivňovat tak dlouho. Veškeré jeho politické kroky ale byly prý učiněny s cílem obnovit ekonomický růst a zvýšit zaměstnanost.

François Hollande za necelý rok na špici francouzské politiky například v rámci evropského Paktu pro konkurenceschopnost prosadil daňové úlevy pro firmy v objemu 20 miliard eur. Zasadil se o zvýšení minimální mzdy, ale také o politicky velmi citlivé snížení věku do důchodu pro část Francouzů z 62 zpět na 60 let.

Před měsícem Hollande slíbil, že Francouze už letos nečekají žádná nová úsporná opatření a ke snižování vládních výdajů přistoupí až v příštím roce. "Bylo by chybou podnikat opatření, která by se stala další brzdou spotřeby a investic," řekl na konci února. „Od daňových poplatníků jsme už žádali hodně," dodal s tím, že jestli se dosavadní kroky ke snižování deficitu se zaměřovaly na zvyšování daní, nyní bude větší váha kladena na snižování výdajů.

„Toto není žádné přání ani žádná předpověď. Je to závazek k bitvě. A já jsem vůdcem této bitvy,“ řekl François Hollande v rámci svého nočního emotivního představení nových rysů své politiky v televizi France 2 a zavázal zastavit růst nezaměstnanosti a živit růst ekonomiky. Další podrobnosti ohledně jeho představy na další snižování rozpočtového deficitu by měl oznámit v příštích týdnech.

(Zdroj: AP, Bloomberg, CNBC, Le Figaro)


Čtěte více:

Německo i Francie ve 4Q na prahu recese
14.02.2013 8:39
Německá ekonomika klesla ve čtvrtém čtvrtletí proti předešlému čtvrtle...
Francouzský ministr čelí podezření z podvodu. Odstoupil
20.03.2013 8:37
Francouzský ministr pro rozpočet Jérôme Cahuzac, označovaný za jeden z...
Nezaměstnanost ve Francii dosáhne 15letého maxima, varují statistici
22.03.2013 12:32
Nezaměstnanost ve Francii se v letošním druhém čtvrtletí vyšplhá na 15...
Francie loni nesplnila svůj rozpočtový cíl. Zemi tíží břímě dluhu i bankovní sektor
29.03.2013 9:59
Deficit veřejných financí Francie loni klesl méně, než se čekalo, čímž...

Váš názor
  • Francie další stát co jde do kytek
    30.03.2013 2:26

    Ano - přesně, až to udělá víc Francouzů jako to udělal Mesieur Depardier tak mu tam taky zbude jen nic neumějící povl a bude se znárodn'ovat. To je zachrání a povede k blahobytu celé země. Kam ty socialisti na to chodí nebo co to kouří. Copak nevidi kam takové praktiky dovedly ostatni socdemáky. To mu nedochází že pracovat za 25% toho za co pracují jinde žádný nechce a nebude? To se pak budou otevírat pracovní lagry jako kdysi u nás, aby lide vůbec něco dělali. Už jen ty Francouze naučit chodit v průvodech a provolávat slávu svému vůdci a budovat lepší zítřky pro sebe i své děti. To kam tyto manýry vedou pochopil už i Castro s Putinem. Problém je že v každé zemi je daleko více blbců a nemakačenků který vždycky přeřvou tu menšinu které to mysli a umí pracovat.
    Pesimista
  • někdo patí a někdo sklízí
    29.03.2013 16:46

    No dělat si politické body na práci jiných, to je příklad sociálního marasmu. Je to velmi jednoduché, Zavedeme daně nejbohatším, to je tě+m co se snsaží pracovat, rozdáme to lemplům a nemakačenků a sklidíme politické body. Zaplatit si kampaň z práce jiných to by těm socanům docela šlo. Bohužel to neplatí jen pro Francii.
    Milan
  • idiotizmus
    29.03.2013 14:02

    vládne napříč Evropou. Ovšem Hollande není jediný, oni si to ti tzv. "bohatí" vykoledovali sami. Vydělávají na společenské krizi tučné zisky a mlaskají moc nahlas. Baťa by je za takovou neomalenost propustil na hodinu. Podstatu takových poměrů a manýrů můžeme hledat v přerozdělovacím systému a dotační politice. Čím více zvrhlejší systém, tím více ti "bohatí" rejžují a neumí se o své zisky podělit se zaměstnanci, kteří jsou díky dotačním trendům bráni jako obtížný hmyz. Bez garantovaných příjmů by se k zaměstnancům chovali s úctou, protože by je potřebovali. Prostě socializmus ukazuje, že čím víc se vrtí v bažině, tím víc se potápí.
    Jesse
    • Re: idiotizmus
      29.03.2013 14:11

      hahaha, tys mě pobavil čeče
      Bo
      •  
        29.03.2013 14:14

        V čem jsem tě tolik pobavil, když uvedu pouze jeden příklad z tisíců - dotace filmovému průmyslu... Mám uvést další? Hodně by ses nasmál :-)) nebo si myslíš, že zbohatlá kasta z veřejných financí by se neuživila?
        Jesse
  •  
    29.03.2013 12:41

    Já myslel,že jenom u nás jsou sociopati a psychopati
    Homo
  • tupost po francouzsku
    29.03.2013 12:22

    aneb socialismus v přímém přenosu
    Bo
    • Re: tupost po francouzsku
      30.03.2013 2:05

      U nás se nepoužívá v přímém přenosu ale "živě". Takhle nejseš in.
      Krejca
    • Re: tupost po francouzsku
      29.03.2013 13:08

      Kupředu, zpátky ni krok!! A co zdanit (= znárodnit=ukrást) všem tu část majetku, která převyšuje majetek prezidenta Hollanda? A co na to Jan Tleskač?
      Mike
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university