Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kvůli ruskému plynovodu padají ve Varšavě hlavy. Rozbíhá se souboj Jamal vs Nord Stream

Kvůli ruskému plynovodu padají ve Varšavě hlavy. Rozbíhá se souboj Jamal vs Nord Stream

22.04.2013 11:28
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Nápad Vladimira Putina postavit další plynovod do střední Evropy, a obejít tak nespolehlivou Ukrajinu, se v Polsku stal původcem politického skandálu, kvůli němuž musel rezignovat ministr státního pokladu Mikolaj Budzanowski. A podle všeho nezůstane jen u něj. O post by kvůli údajnému uzavírání smluv s Rusy za zády premiéra Donalda Tuska mohla přijít i šéfka státních plynáren PGNiG (5,4 PLN, 0,56%) Grażyna Piotrowska-Oliwa.

Vlivný ministr Budzanowski, pod jehož rezort spadají státní podíly v energetikách, rafineriích, bankách, pojišťovnách či dolech v hodnotě stovek miliard zlotých, o své místo přišel v pátek. Podle Tuska selhal v tom, že vládu neinformoval o chystaném podpisu memoranda mezi ruským Gazpromem a společností Europolgaz o stavbě druhé větve plynovodu Jamal-Evropa, který měl surovinu přivádět přes Bělorusko do Polska, Slovenska a Maďarska.

Akcionáři Europolgazu, který provozuje první větev Jamalu spuštěnou v roce 1999, jsou polské státní plynárny PGNiG (48 %), Gazprom (7,51 USD, -1,71%) (48 %) a společnost Gas-Trading (4 %). Plány na přidání druhé větve, která by spojovala polskou a slovenskou plynovodní soustavu, byly ohlášeny už začátkem devadesátých let. Později však Rusové Jamal 2 odložili a později dali přednost projektu podmořského plynovodu Nord Stream, který byl dokončen před několika lety a který přivádí plyn do Německa přes Baltské moře.

Začátkem dubna ruský prezident Vladimir Putin Gazpromu nařídil vrátit se k Jamalu 2 v původní podobě. O své iniciativě sice nikoho na polské straně předem neinformoval (Tusk, Budzanowski i šéf Europolgazu Miroslaw Dobrut na první dotazy o plynovodu reagovali zdrženlivě a přiznali, že o záležitosti nic neví), ale už o několik dní později bylo v Petrohradě slavnostně podepsáno příslušné memorandum. I to podle všeho polské představitele velmi překvapilo, takže poté dokument označili za „technický“ a právně nezávazný.

Tusk v pátek zdůraznil, že stát sice nepřišel k újmě, ale že Budzanowski měl vědět o plánech PGNiG a Europologazu a zpravit o nich kabinet, což se nestalo. Novému ministru státního pokladu Włodzimierzu Karpińskému nařídil podniknut „rozhodné“ kroky k nápravě, včetně personálních opatření. Zdroje z polské vlády potvrzují, že o místo by mohla přijít výkonná ředitelka PGNiG Grażyna Piotrowska-Oliwa.

Podle zdrojů z Gazpromu je celá záležitost čistě vnitropolitickým polským problémem, který neohrozí vypracování studie proveditelnosti Jamalu 2, která byla předmětem kontroverzního memoranda a jejíž dokončení se čeká v říjnu. Poláci mimo záznam přikyvují a hlavní potíž vidí v tom, že se záležitosti chopila opozice, která Tuska obvinila z toho, že má ve vládě „binec“. Skandál může navíc Gazpromu prospět. Budzanowski patřil k nejhlasitějším kritikům ruského monopolisty.

Oficiální pozice polského kabinetu zatím poskytuje velký prostor pro manévrování. Konečné rozhodnutí má záviset na výsledku studie proveditelnosti a konkrétních nabídkách Gazpromu. Poláci nechtějí být součástí ruské plynové hry proti Ukrajině, avšak příjmům z tranzitu suroviny se nebrání.

Nový plynovod s kapacitou 15 mld. m3 ročně, jehož část povede i přes Bělorusko, by podle Gazpromu mohl začít fungovat v letech 2018 až 2019.

Jamal vs Nord Stream

Poslední události ale naznačují, že ve hře by mohlo být víc než jen tlak na Kyjev. Rusové totiž krom Jamalu 2 uvažují i o stavbě třetí a čtvrté větve podmořského Nord Streamu, z nichž by plyn mohl putovat do Nizozemí a Velké Británie. Výkonný ředitel Gazpromu Alexej Miller se nedávno svěřil s tím, že dokud nebude studie o Jamalu 2 hotová, závazné dokumenty o Nord Streamu 3 nepodepíše. Zdroje z Gazpromu deníku Kommersant sdělily, že jestli se společnosti podaří dohodnout se s Poláky, Nord Stream rozšířen nebude. Jamal 2 je prý nákladově nejefektivnější, což dokládá miliardový účet za stavbu prvních dvou větví Nord Streamu.

Nord Stream navíc od svého spuštění příliš využívaný není. Podle údajů agentury Intefax je zatím zaplněn z třetiny celkové kapacity 55 mld. m3 plynu ročně. Analytička energetického centra Skolkovo Maria Belova příčinu nízké utilizace spatřuje v liberalizační legislativě EU. Kvůli požadavkům třetího energetického balíčku musí totiž plynovod OPAL, který tvoří suchozemské pokračování Nord Streamu v Německu, poskytnout polovinu své kapacity konkurenci. Na Jamal 2 by se taková omezení vztahovat nemusela.

Gazprom jedná s Bruselem o možnosti využití OPALu ze 100 %. Rozhovory, které by měly skončit v létě, se zatím moc produktivně nevyvíjí. Hodně bude záležet i na pozici Německa. Současná vláda v Berlíně nechce zvyšovat závislost na ruském plynu, ale miliardových investic do nové plynovodní infrastruktury by mohla být v těžkých časech škoda. Situaci by mohly změnit i podzimní parlamentní volby. 
 
00 vt

(Zdroje: Kommersant, Warsaw Business Journal, Eurasia Daily Monitor)


Čtěte více:

Chladné jaro zachraňuje Gazprom. Ceny spotového plynu letí nahoru
02.04.2013 15:48
Březen – za kamna vlezem, duben – ještě tam budem. Tuto pranostiku si ...
Putin nařídil stavbu nového plynovodu do Polska a Slovenska. Tlačí na Ukrajinu
05.04.2013 11:21
Ruský prezident Vladimir Putin má v poslední době sklony k překvapován...
Gazprom podepsal dohodu o možném rozšíření plynovodu Nord Stream
09.04.2013 9:21
Ruský ropný gigant Gazprom dnes podepsal s nizozemskou společností Gas...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m