Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin nařídil stavbu nového plynovodu do Polska a Slovenska. Tlačí na Ukrajinu

Putin nařídil stavbu nového plynovodu do Polska a Slovenska. Tlačí na Ukrajinu

05.04.2013 11:21
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ruský prezident Vladimir Putin má v poslední době sklony k překvapování zahraničních partnerů. Ještě než se vrátil ze summitu zemí BRICS v jihoafrickém Durbanu, nařídil velké přepadové cvičení (ve 4 hodiny v noci) flotily v Černém moři, čímž vyvedl z míry zejména tureckého souseda na jihu. Neuplynul ani týden a je tu další neočekávaná novinka. Gazprom se má vrátit k dávno zrušenému plynovodu Jamal-Evropa 2, jenž má přivádět drahocennou surovinu přes Bělorusko do Polska a poté na Slovensko. Projekt má zajistit zlepšení zásobovací situace ve střední Evropě. Soudě podle prvních reakcí neměli Varšavě či Bratislavě o iniciativě ani potuchy.

Ruský plyn do Polska a dále do Německa přivádí potrubí Jamal-Evropa, spuštěné v roce 1999 s kapacitou 33 mld. m3 ročně. Plynovod vlastní společnost Europolgaz, jehož akcionáři jsou polské státní plynárny PGNiG (5,37 PLN, 0,19%) (48 %), Gazprom (48 %) a společnost Gas-Trading (4 %). Plány na přidání druhé větve, která by spojovala polskou a slovenskou plynovodní soustavu, byly ohlášeny už začátkem devadesátých let. V roce 2004 však Rusové Jamal 2 odložili a později dali přednost projektu podmořského plynovodu Nord Stream, který byl dokončen před několika lety a který přivádí plyn do Německa přes Baltské moře.

Putin ve středu šéfovi Gazpromu Alexeji Millerovi nařídil projekt Jamal 2 znovu oživit s tím, že má zvýšit stabilitu a spolehlivost dodávek do Polska, Slovenska a Maďarska. Nový plynovod s kapacitou 15 mld. m3 ročně, jehož část povede i přes Bělorusko, by podle Millera mohl začít fungovat v letech 2018 až 2019. Vyjednávání s polskou, slovenskou a maďarskou stranou prý již probíhají. 
 
plynovod
 
Překvapení Poláci

Jednostranné oznámení překvapilo polského ministra státního pokladu Mikolaje Budzanowského, pod jehož resort patří správa státního podílu v PGNiG. „Nikdo kromě polské společnosti a polské vlády není oprávněný činit rozhodnutí o tranzitu přes polské území. Proto bychom chtěli taktně připomenout, že nám nikdo, obzvlášť Gazprom, nebude nařizovat stavbu nových tranzitních potrubí do Polska či EU,“ prohlásil ministr. Polský souhlas prý bude závislý na ceně. Šéf Europolgazu Miroslaw Dobrut se svěřil, že se o oživení Jamalu 2 dozvěděl z novin.

Varšava se v posledních letech vydala cestou diverzifikace dodávek plynu. Ve Svinoústí na břehu Baltského moře staví terminál na dovoz zkapalněného plynu (LNG), jenž by měl být dokončen už v příštím roce. Zároveň hodlá investovat nemalé prostředky do průzkumu a komerčního využití ložisek břidlicového plynu na svém území.

Podle informací deníku Kommersant bude zanedlouho o stavbě druhé větve Jamalu podepsáno memorandum mezi Gazpromem a Europolgazem. Výpočet a rozdělení nákladů by měl být hotov do září. První odhady hovoří o investici v hodnotě 5 mld. USD.

Podle výkonného ředitele Gazpromu je kapacita 15 mld. m3 komerčně využitelná. Miller také podtrhl, že Jamal je „nejefektivnější zásobovací cestou“ pro střední Evropu, jelikož běloruská část rozvodné sítě patří ze 100 % Gazpromu, čímž odpadnou starosti se spolehlivostí tranzitních zemí. Miller už dříve v Minsku slíbil rozšířit roční kapacitu běloruských plynovodů o 15 mld. m3.

Zpráva pro Kyjev

Oprášení Jamalu 2 se časově kryje se zhoršením ruských vztahů s Ukrajinou. Gazprom se s ukrajinským státním podnikem Naftohaz od konce loňského roku pokouší dohodnout na vytvoření konsorcia, které by dostalo do správy rezavějící ukrajinskou plynovodní síť. V březnu o tématu bez pokroku jednali prezidenti obou zemí. Přes Ukrajinu vedou plynovody zásobující Slovensko, Maďarsko i Českou republiku. Jamal 2 by ukrajinskou síť obešel a zajistil pokračující zásobování střední Evropy.

Kyjev navíc začal prudce snižovat odběr plynu od Gazpromu. Podle platného kontraktu má ročně nakupovat alespoň 42 mld. m3 plynu, loni nicméně celkový odběr činil pouze 33 mld. m3. Ukrajina se snaží zvýšit domácí těžbu a také začíná navyšovat dodávky ze západního směru s pomocí swapových kontraktů s evropskými energetikami. Díky nim může plyn získávat levněji než od Gazpromu. Tomu totiž kvůli nevýhodně nastavenému kontraktu za dodávky platí víc než západní odběratelé typu německé RWE.

Poláci jsou si vědomi toho, že Jamal 2 by mohl být pouhou pákou na Ukrajinu, avšak spolupráci na projektu, který by státní kase mohl přinést dodatečné příjmy z tranzitu plynu, se nebrání. Polský vicepremiér bude dnes a zítra v Petrohradě jednat s Alexejem Millerem a právě na jejich setkání by mohlo být memorandum o spolupráci podepsáno.

Nový plynovod by mohl pomoci i slovenskému plynárenskému podniku SPP, v němž 49 % kontroluje Energetický a průmyslový holding (EPH). Slovenská vláda schválila prodej 49 procent akcií v SPP do rukou EPH již loni v prosinci. Kabinet se vstupem nového investora do SPP zabýval už několikrát. Kvůli sporu se zahraničními akcionáři o ceny zemního plynu pro domácnosti však loni v říjnu jednání o transakci přerušil. Obnovil je poté, co EPH slovenskému premiérovi Robertu Ficovi v dopisu slíbil, že příští rok nebude požadovat zdražení plynu pro domácnosti. Akcionáři EPH jsou skupina PPF s podílem 44,44 procenta, J&T s podílem 37,04 procenta a Daniel Křetínský, který vlastní 18,52 procenta akcií.

Gazprom nyní do Evropy staví plynovod South Stream, který surovinu přivede po dně Černého moře a dále půjde přes Bulharsko, Srbsko a Maďarsko, s možnými odbočkami do dalších zemí. Celkové náklady projektu půjdou do desítek miliard euro. Analytici ani akcionáři stavební mánii Gazpromu příliš pozitivně nevnímají. Podle Michaila Korčemkina z East European Gas Analysis vybudování druhé větve Jamalu ekonomický smysl nedává. Po dokončení všech plánovaných evropských projektů bude Gazprom v západním směru disponovat exportní kapacitou 400 mld. m3. Kontrakty má přitom uzavřeny jen na 160 mld. m3 plynu ročně. Zdroje z Gazpromu tvrdí, že společnost vychází z nutnosti plně obejít ukrajinskou síť. I po odečtení její kapacity však zbude 230 mld. m3, což převyšuje současnou i perspektivní poptávku evropských zemí. Akcie Gazpromu na burze ve Frankfurtu za poslední dva roky odepsaly 46 %.

 
(Zdroje: Kommersant, RIA Novosti, Warsaw Business Journal, Reuters)


Čtěte více:

Americký břidlicový boom má trvat desítky let
28.02.2013 15:22
Těžba zemního plynu ve Spojených státech by se měla v průběhu dalších ...
Ruští nezávislí plynaři obětují Evropu ve prospěch Asie
18.03.2013 15:06
V nepřehledné bitvě o liberalizaci vývozu zemního plynu z Ruska, která...
Rusko zdvojnásobí vývoz ropy do Číny, začne s dodávkami plynu. Do Evropy už žádné potrubí stavět nehodlá
25.03.2013 11:39
Ruský těžař Rosněfť výrazně navýší dodávky ropy do Číny. Státem kontr...
Chladné jaro zachraňuje Gazprom. Ceny spotového plynu letí nahoru
02.04.2013 15:48
Březen – za kamna vlezem, duben – ještě tam budem. Tuto pranostiku si ...

Váš názor
  • Neskutečný komediant.
    05.04.2013 13:37

    Ještě před měsícem jeho fámulové rezolutně tvrdili, že už s jakoukoliv výstavbou směr EU definitivne skončili a že odteďka budou stavět jenom do Číny. Že by Vladimír Vladimírovič zjistil, že ta čtvrtinová cena pro té EU ceně, za kterou jsou ochotní brát od něj plyn Číňani prostě na jeho imperiální ambice stačit nebude? Nebo jsou zloději ropy a plynu z USA a Kanady jakožto dodavatelé plynu moc silná konkurence? :)
    mte
    • Re: Neskutečný komediant.
      06.04.2013 18:10

      Velice usměvavé. USA bude za pár plyn a ropu vyvážet. Rusům ted' hoří koudel u zádele protože to jediné co jim ještě přináší nějaký ten peníz do jejich prázdné, vykradené pokladny si budou moct strčit někam. Doby kdy mohou nařizovat stavět ropovod nebo cokoliv jiného na cizím území jsou za námi. A pak se najdou polomozci jako ty, co to hned použijou aby mohli vykřikovat staré naučené fráze a agitovat tady proti Amíkům. Jsi jeden z těch kašpárků, kterým by prospělo se trochu zamyslet. Ještě jsi zapomněl na vyvražděni indiánů Amiky :o)).
      optimistik
      •  
        08.04.2013 11:32

        Amputovaný smysl pro humor? Jestli máš problémy s rozpoznáním sarkasmu, zkus nějaký kurz. Možná bude stačit i pomalejší čtení....
        mte
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m